Daha önce 10 ayrı etapta 400 kilometreyi aşkın yürüyen aktivistler, yürüyüşe Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (VAN YYÜ) önünde ara vermişti. Aktivistler, 5 Ekim günü saat 13.00'te Van YYÜ önünden yeniden yürümeye başlayarak, finali VANTSO önünde tamamlayacak. Van Gölü'ne dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak ve koruma kanunu çıkarılması talebi ile “Van Gölü kirlenmesin, mavi kalsın” sloganıyla gerçekleştirilen yürüyüşün her parkurunda Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Vangölü Aktivistleri Dernek Başkan Yardımcısı Serkan Seyyahoğlu ve VANTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş aktif olarak yer aldı. Değişmez üç ismin yanı sıra farklı parkurlara farklı isimler de zaman zaman katılım göstererek yürüyüşe destek verdi.

FİNAL ETABI CUMARTESİ GÜNÜ

Temmuz ayının ilk haftasında başlayan ve 10 ayrı parkuru tamamlanan Van Gölü etrafı farkındalık yürüyüşünün final etabı Cumartesi günü yapılacak. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüs girişinden başlatılacak olan yürüyüş, VANTSO önünde sona erecek. Aktivistler, Van Gölü'ne dikkat çekmek için gerçekleştirilecek olan final yürüyüşüne isteyen kişilerin katılabileceğini belirtti. Van Gölü için “Bir adımda sen at” etkinliğine katılım çağrısında bulunan Vangölü Aktivistleri Dernek Başkanı Erdoğan Özel: “Van Gölü için güzel bir emek ortaya konuldu. Bu emeğe herkesin bir adım da olsa gelip katkı ve destek vermesini istiyoruz. Çünkü vatandaşların katılımıyla kamuoyu oluşturulması daha kolay olacaktır. Gölümüzün korunması, gelecek nesillere temiz bir şekilde aktarılması son derece önemlidir. Bu nimetin farkına varmak için, herkesin bu zenginliğin farkına varması için başlattığımız yürüyüş oldukça önemlidir. Bu nedenle herkesi bu yürüyüşümüze katılmaya davet ediyoruz. Gelin Van Gölüne, Van Gölünün tarihine, maviliğine, kültürüne hep birlikte sahip çıkalım. 'Van Gölü için bir adım da sen at' diyoruz.” ifadelerini kullandı.

“400 KİLOMETRELİK MESAFENİN TÜMÜNÜ ADIMLADIK”

'Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın' sloganıyla başlattıkları yürüyüşte 400 kilometreyi aşkın mesafenin tamamını adımladıklarını belirten Özel, “Yürüyüşümüz Van’da başladı, 10 etap şeklinde gerçekleştirdik bu yürüyüşü. Her etapta ortalama 40 kilometrelik bir mesafeyi katettik, sırayla Edremit, Gevaş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş ve Erciş üzerinden Van’a ulaştık. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi girişine kadar geldik ve final için burada bıraktık. Cumartesi günü yani 5 Ekim’de de finalimizi yapacağız. 'Van Gölü için bir adım da sen at' etkinliğimizdeki amacımız Van Gölü'ne dikkat çekmektir. Gün geçtikçe kirlenen Van Gölü'nün temiz kalması için kamuoyu oluşturmak, özellikle koruma kanunu talebimizin karşılık bulması adına adımlarımızı attık. Sesimizi duyurmak istedik. Vangölü Aktivistleri olarak Van Ticaret ve Sanayi Odasıyla ortak bir şekilde gerçekleştirdik bu etkinliği. Odamız hem yürüyüşte yer aldı hem de bize destek verdi. Yürüyüş esnasında özellikle ilçe merkezlerine yaklaştığımızda hem STK’lar hem belediyelerden katılımlar da oldu. Şehir girişlerinde kalabalıklaşıyorduk, vatandaşlardan da bir ilgi vardı. Zaman zaman vatandaşlar da katılım sağlıyordu, birlikte yürüyorduk. 3 kişi sabit yürüdük, Van Gölü Aktivistleri Dernek Başkanı olarak şahsım, başkan vekilimiz Serkan Seyyahoğlu ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş olmak üzere üçümüz bütün mesafeyi yürüdük. Yani yaklaşık 400 kilometrelik bir mesafenin tümünü adımladık.” ifadelerini kullandı.

“BİR ADIM DA OLSA DESTEK BEKLİYORUZ”

Son olarak çağrıda bulunmak istediğini dile getiren Özel, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Herkese buradan çağrıda bulunmak istiyoruz; Van Gölü için bu tarihi ana sizler de dahil olun. Çünkü Van Gölü etrafında 400 kilometreyi aşkın bir mesafeyi yürümek önemli bir etkinlik, önemli bir olay. Bizim bu etkinliğin sonunda da Van Gölü için koruma kanunun çıkarılmasını diliyoruz. Bu da bir emektir, bu emeğe herkesin bir adım da olsa gelip katkı ve destek vermesini istiyoruz.”

“ŞEHRİN İÇİN ANLATACAĞIN BİR HİKAYEN OLMALI”

Van Gölü için gerçekleştirilen yürüyüşün final etabına ilişkin paylaşımda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da; “Bu tarihi faaliyete 'katıldım' demelisin! Van Denizi için 'bir adım da ben attım' demelisin! Ve şehrin için anlatacığın bir hikayen olmalı! İşte fırsat!” ifadelerini kullandı.

Kaynak: VAN SİYASETİ

Editör: TE Bilisim