Van Havalimanı kapanıyor! Uçuşlar uzun süre Muş'tan yapılacak Van Havalimanı kapanıyor! Uçuşlar uzun süre Muş'tan yapılacak

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, DSİ 17. Bölge Van Müdürlüğü'nün yeni yerleşke açılışına katılmak üzere Van'a geldi. Açılışta konuşan Gizligider, DSİ'nin ülke genelinde ve Van'da yaptığı yatırımları açıkladı.

BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER, VAN’A GELDİ

Gizligider, 2023’ün tarım sektörü için devrim yılı olduğunu dile getirerek, “Vanlı kardeşlerim son derece şanslısınız. Çünkü sayın Valim, milletvekilleri, il başkanı olmak üzere bizi neredeyse her ay ziyaret ederek ve her ziyaretlerinde Van’ın bir sorununu çözerek buraya dönüyorlar. Önce onları alkışlayarak başlamalıyız. Bu birlik inşallah nice berekete de sebep olacaktır. Özellikle tarım sektöründe 2023 yılı devrim yılıydı. Yıllardır konuşulan üretim planlamasına ilk adımın atıldığı yıldı. Kanun değişikliğiyle geçtiğimiz Eylül ayı itibarıyla Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişiklikleriyle artık kim nerede neyi ekecek ve bunların temeline suyu koyarak planlamaya başlıyoruz. Önümüzdeki yıl itibarıyla inşallah bu planlı üretimin bereketini alacağız ve artık malım, ürünüm para etmiyor şikâyetlerini Türkiye Cumhuriyeti Devleti bitirecek. Nasıl ki ulaşımda, sağlıkta, savunmada kendine yeten, bu hizmetleri ihraç eden bir ülke olduysak Allah’ın izniyle tarımda da bu kıvama geleceğiz” dedi.

“VAN BİZİM İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ BİR ŞEHİR”

Gizligider, Van’ın önemli bir kent olduğunu belirterek, “2002 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin toplam ihracatı 36 milyar dolar. 2022 yılı sonu itibarıyla sadece tarımsal ürün ihracatı 30 milyar dolar. Hep birlikte nereden nereye geldik. Burada çok önemli bir açılış için toplandık. Yaklaşık 900 milyon lira bedelle Türkiye Cumhuriyeti Devleti Van’a çok önemli bir yatırım yapıyor ve bunu bilinen tarihte arzdaki en büyük depremin yaşandığı yıl yapıyor. İşte Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu kadar büyük bir devlet. Van bizim için son derece önemli bir şehir. Ben duydum ki ‘Dünyada Van, ahirette iman’ derlermiş. Biz de bunun gereğini hep birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE İŞLENMEYEN ARAZİ KALMASIN İSTİYORUZ”

Gizligider, “Türkiye’de sözleşmeli üretime geçiyoruz. Bununla ilgili Bakanlığımız bütün hazırlığını tamamladı. Önümüzdeki yıl itibarıyla sözleşmeli üretimin bereketini yaşayacağız. Hem alıcının hem satıcının hakkının ve hukukunun korunduğu yeni bir düzene geçiyoruz. Artık Türkiye’de işlenmeyen arazi kalmasın istiyoruz. Bu kapsamda da gerekli hazırlıklarımı tamamladık. Çok yakında bunun da yönetmeliğini yayımlayacağız ve 2 yıl boyunca herhangi bir sebeple eğer tarımsal arazi işlenmiyorsa, ekilmiyorsa tabiri caizse devlet buna el koyacak ve bunu o kişiler adına kiralayacak ve mülkiyet sahiplerinin hesabına yatıracak. Böylece bu alanlar da işletmeye kazandırılmış olacak. Yine geçtiğimiz ay içerisinde yayınlanan ÇKS yönetmeliğiyle önemli bir değişikliğe daha imza attık. Bir husus daha vardı, buna göre özellikle mirasçıların kendilerine kalan varislerin mülkiyetindeki arazilerin ÇKS’ye kaydı ile ilgili bir sorun vardı. Bu sebeple de desteklerden faydalanamıyorlardı. Bunu da çözdüğümüzü buradan bir kez daha ifade edelim” diye aktardı.

“DSİ, TÜRKİYE’DE 1 TRİLYON 265 MİLYAR TL’LİK 10 BİN 86 TESİSİ HİZMETE AÇTI”

DSİ’nin ülke genelinde yaptığı yatırımları açıklayan Gizligider, “DSİ, Türkiye’de 1 trilyon 265 milyar TL’lik 10 bin 86 tesisi hizmete açtı. Sulanan arazi miktarı yaklaşık 48 milyon dekardan 71 milyon dekara ulaştı. Yıllık sağlanan içme suyu miktarını 2 milyar metreküpten 5.2 milyar metreküpe çıkardı. Arazi toplaştırmada 2018 yılı itibarıyla DSİ’nin hizmet alanında. Burada da 4 buçuk milyon dekardan 72.7 milyon dekara ulaştı. Baraj sayısını 276’dan bin 18’e ulaştırdı. Gölet ve bent sayısını 228’den 726’ya ulaştırdı. Türkiye artık dünyanın en büyük barajlarını yapıyor. Türkiye sadece Türkiye’den ibaret değil” dedi.

GİZLİGİDER, DSİ’NİN VAN’DA YAPTIĞI YATIRIMLARI AÇIKLADI

Gizligider, DSİ’nin Van’da yaptığı yatırımları dile getirerek, “DSİ, 2003-2023 yılları arasında Van'a 13 milyarı aşkın yatırım yaptık. 172 adet tesisi hizmete açtık. 5 adet içme suyu tesisi, 5 adet baraj, 3 gölet, 17 adet sulama tesisi... Bu yıl itibarıyla yeni müjdelerimiz de var. İçme suyuna dair bu yıl yaşanan sorunların önümüzdeki yıl yaşanmaması için hep birlikte Büyükşehir Belediyesi ve DSİ el ele verecek. Bu yatırımlar yapılır. Yeter ki Türkiye Yüzyılında bir yıldız da Van olsun. Bunun için de istikrarın sürmesi lazım. Birlik ve beraberliğe en çok da buralarda ihtiyaç var. Van artık hizmetle anılıyor. Van artık turizmin başkenti olmaya aday. Van artık Doğu’nun parlayan yıldızı olmaya aday. Bu hizmetleri hep beraber yapacağız. Ağaç bizde o da kolay, gölet o da bizde o da kolay, hepsi kolay. Yeter ki siz sayın Cumhurbaşkanımızın arkasında bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da dimdik durmaya devam edin” şeklinde konuştu.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER- FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM