Van Büyükşehir Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'nin (TAP) ortaklaşa başlattığı 'Atık Pillerin Toplatılması Kampanyası’ çerçevesinde 147 kilogram atık pil toplayarak birinci olan Selahaddin Eyübi Lisesi’ne hediye olarak yazıcı makinesi, 133 kilogram ile ikinci olan Sevgi Çiçekleri Anaokulu’na laboratuar seti ve 128 kilogram pil toplayarak üçüncü olan Erçek Çok Programlı Lisesi’ne ise satranç takımının yanı sıra plaket ve temizlilik kampanyaları içerikli CD’ler veridi. Kampanyada 4 ve 5'inci olan Koç ve Ferit Melen ilk ve ortaokullarına da Büyükşehir Belediyesi plaketleri ve CD hediye edildi.

Açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü İrfan Kaval, ömrünü tamamlamış bir pilin çevreye atılması durumunda, toprağa zarar vererek verimini düşürdüğünü, hem de yeraltı sularına karışarak insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. İrfan Kaval, çevre açısından bu kadar zararlı olan atıkların toplatılması ve böyle bir bilinç oluşturulması için kampanya düzenlediklerini belirtti. Kaval, "Çevre için son derece zararlı olan atık pillerin düzenli bir şekilde toplatıp, taşınabilir pil fabrikalarına gönderiyoruz. Bu çalışmamız hem çevrenin korunmasını, hem de insan sağlığı için son derecede önemlidir. Yapılan kampanyaya büyük önem veriyoruz" dedi. Kaval, eş başkanlar adına en çok pil toplayan ilk beş okulu ziyaret ederek okul müdürlerine, öğretmenlerine ve öğrencilerine ödüllerini vererek teşekkür etti.

KAMPANYA NASIL BAŞLADI

Okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler de belediyenin yapmış olduğu bu kampanyanın çok önemli olduğunu dile getirerek, bundan sonra yapılacak pil toplama ve çevre temizliği kampanyaları gibi konularında çok daha duyarlı olacaklarını dile getirdi. Bir yıl önce yapılan Van Büyükşehir Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'nin (TAP) protokol imzalaması ile çalışmalar başladı. Protokolün ardından Büyükşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından okulların başlaması ile birlikte pil toplama kutuları bırakıldı. İlk defa yapılan kampanya dâhilinde 80 okula pil toplama kutuları bırakan Büyükşehir Belediyesi, her okulda kampanyadan sorumlu öğretmenler görevlendirildi. Okullarda görevlendirilen öğretmenlere ise kampanya öncesi TAP yetkilileri tarafından ‘Eğiticilerin Eğitimi’ adı altında seminer verilerek pillerin çevreye verdiği zararlar ve pillerin toplatılması öneminin yanı sıra okullarda nasıl bir çalışma yapılması gerektiği konularında eğitildi. Okulların başlaması ile birlikte bırakılan pil toplama kutuları okulların kapanmasına az süre kala toplandı. Belediye personelleri tarafından toplanan 1,5 ton ağırlığındaki pil imha edilmek üzere firmaya yetkililerine teslim edildi. 

Editör: TE Bilisim