Konu ile ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Doğu Anadolu Bölgesinde yaşanan çetin kış şartlarının ulaşılabilirliği oldukça güçleştirdiğini ifade etti. Dr. Bilal Acar, bütün yurdu etkileyen olumsuz kış şartları, coğrafi yapısından kaynaklı Van ilinin daha fazla etkilendiğini ifade ederek, “Kış hazırlıkları kapsamında ilimizde ve bölgemizde 112 ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekipleri olarak kış hazırlıklarını yaptık bu hazırlıklar kar yağışıyla beraber araçlarımız faaliyete girdi. Bazı araçlarımızda ilimizde etkili olan kar yağışından dolayı göreve çıktı” dedi.

 

Van’da uzun bir kış döneminin yaşandığını ifade eden Dr. Acar, “Bu yüzden buna karşı yaz aylarında başlayarak hazırlıklarımız yapıyoruz. Araçların bakımı olsun, tamiri olsun bunları yaz aylarında tamamladıktan sora kışa hazır bekletiliyor. Vakalara çelik paletli ambulans 'Snowtrack' operatörlerimiz hazır bekletilmekte. Sağlık ekiplerimiz ile personelimde bunlarla beraber gidiyor. 112 Komuta Kontrol Merkezine gelecek olan acil çağrılar doğrultusunda yardıma muhtaç olan vatandaşlarımıza yardım ediyoruz. Sağlık sorunları içinde ilgili hastanelere naklediyoruz. Gecen yıl 60 vakayı bu şekilde aldılar ve ilgili hastanelere nakilleri gerçekleşti. Bu kış içerisinde de aynı performansı sağlayıp daha iyi hizmet verebilmek için vatandaşlarımızın yanında olacağımızı belirtmek isterim. Kar yağısıyla beraber müdahale ettiğimiz vatandaşlarımız oldu. Bundan sonra da eğer bu şekilde mahsur kalan vatandaşlarımız yardıma, muhtaç vatandaşlarımız olduğu taktirde biz tekrar hazırız” şeklinde konuştu.

 

UMKE timlerinin gün içerisinde 24 saat kesintisiz nöbet tuttuğunu ifade eden Dr. Acar, “Bir UMKE timimiz 5 kişiden oluşuyor. Yanında 112 istasyonlarımız ve 112 Komuta Kontrol Merkezimiz olmak üzere bir de bunların yanında idareci nöbetlerimiz var. 25 sağlık personelinden oluşan idarecilerimiz gün içerisinde nöbetlerini tutmaktadırlar. Bütün bu olumsuzluklara karşın 7 -24 saat kesintisiz sunulan 112 acil sağlık hizmetlerinin sunumunda herhangi bir kesinti yaşanmadı” ifadelerini kullandı. Ambulansların tam donanımlı olduğunu, ileri yaşam desteği için gerekli olabilecek her türlü alet, ekipman ve ilaç bulundurduğunu belirterek, araçların içerisinde ayrıca navigasyon cihazı ve araç telsizinin de mevcut olduğunu ifade eden Dr. Acar, “Yeni araçlarla vatandaşa daha hızlı ve kaliteli acil sağlık hizmeti verecek. Kış şartlarına karşı 3 tane kar paletli 'Snowtrack' dediğimiz ambulanslarımız var. Bunun yanında 12 tane lastik paletli ambulanslarımız mevcut. Bunların dışında da kış şartlarına uygun olarak donanımı tasarımı yapılmış tam donanımlı ambulanslarımız var. Bunlarla birlikte inşallah hiçbir sorun yaşamadan biz vakalarımızı alıp ilgili hastanelere nakletmeye devam edeceğiz. Mevcut helikopter ambulansımızda ise gerekli vakalara gitmek üzere hazır bekletiliyor” şeklinde sözlerini tamamladı. 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim