ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ - SONER İZGİ - 112 Acil... Kimilerini saniye ile hayata bağlayan, kimilerini ise sevdiklerine bağlayan hat... Fakat son zamanlarda yapılan uyarılara rağmen halen ciddi ihbarların asılsız ihbarların çok gerisinde kaldığı 112 acil hattını karşılayan çalışanlar bu ilginç oyundan bir türlü kurtulmuş değil. Hayati telefonların saniye kadar hayati olduğu bu hattı birbirinden gereksiz çağrılar ile meşgul edenler konusunda bir uyarı da Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Halis Gökyer’den geldi. Daha çok çocukların arayıp meşgul ettiği, büyüklerin ise olmadık taleplerle aradığı hat konusunda uyaran Gökyer, insanların bu hattın meşgul edilmesi nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirtirken çarpıcı rakamlar paylaştı. Gökyer: “Günlük aldığımız ortalama çağrı sayısı 8265 iken bu çağrılar içerisinden gerçekten ihtiyacı olan ve ekip yönlendirdiğimiz vaka sayısı ortalama 219’u buluyor. Bizim vatandaşlardan ricamız ekiplerimize karşı hoşgörülü olsunlar ve anlamaya çalışsınlar.”

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Halis Gökyer 112 Komuta Kontrol Merkezi’nin adeta en büyük çilesi haline gelmiş olan asılsız ihbarlardan yakınarak vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmasını istedi. 112 personellerinin işlerini büyük fedakârlıklar ile yürüttüklerini dile getiren Gökyer şu sözleri kullandı: “Van için personel sayımız yeterli değil. Buna rağmen yine bizim ekip arkadaşlarımız kendilerinden ödün vererek, fedakârlık yaparak normal çalışma saatlerinin üzerinde nöbetler tutuyorlar.”

 

 

“ÇOK DAHA İYİ BİR SİSTEM GELİYOR”

Kullanmış oldukları haberleşme sisteminin yenilenmesi ile birlikte personeller ile iletişimin daha da rahatlayacağına dikkat çeken Gökyer “Biliyorsunuz ki yakın bir zamanda haberleşme sistemimizin yenilenmesi ile ilgili bir karar aldık. Telsiz görüşmelerinin kısıtlı olduğu zamanlarda personellerin direk cep telefonlarından ulaşabiliyorduk ancak. Personellerimiz birbirinden farklı GSM operatörlerini kullandıkları için şebekelerin çektiği noktalar farklı oluyor. Birine ulaştığımız zaman başka bir personelimize ulaşamayabiliyoruz. Altyapıyı güçlendirdiğimiz zaman telsiz ile ilçelerimize ulaşmış olabileceğiz. Hem personelimizin güvenliği hem de vakanın selameti açısından çok daha iyi bir sisteme sahip olacağız. Bu konuda olsun daha birçok konuda bize yardımcı olan İl Sağlık Müdürü Ergün Yılmaz’a kendim ve kurumum adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Yeni haberleşme sistemimizin Van’ımıza hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.” Diye ekledi.

 

“YOL GÜVENLİĞİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Bazı bölgelerden gelen çağrılarda yol güvenliğini sağlamak için alınan ihbarların hemen ardından bir telefon trafiği başlattıklarını belirten Gökyer “Malumunuz en büyük güvenlik sorunlarımızdan biri terördür. Bazı yerler gerçekten arkadaşımızın gitmesi için sıkıntı arz ediyor. Bu tür sorunların yaşandığı bölgelerden çağrılar aldığımızda çağrı karşılama birimlerimiz yol güvenliğini sormaları için SAKOM ile irtibata geçiyorlar. SAKOM birimimiz ise jandarma ekipleri olsun diğer kolluk kuvvetleri olsun bunlarla irtibata geçip yol güvenliği ile ilgili bilgi alıyorlar. Biz ancak yol güvenliğinden emin olunca ekibimizi çıkarabiliyoruz. Malumunuzdur ki işimiz sağlık ve bu hizmeti biz her noktaya ulaştırmak zorundayız. Biz bir vatandaşa güvenlik sorunları var hastayı almaya gelemeyiz diyemeyiz.” İfadelerini kullandı.” Şeklinde konuştu.

 

 

“KOLLUK KUVVETLERİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ”

112 personellerinin gittikleri bölgelerde yaşayabilecekleri güvenlik sorunlarına önlem olarak emniyet güçleri ile yeri geldiğinde birlikte hareket ettiklerini vurgulayan Gökyer “Vakalarımızın durumuna göre kolluk kuvvetleri ile iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Söz konusu vakadaki hasta saldırgan ise biz ilk önce emniyet birimlerini arıyoruz. Hasta ile ilgili gerekli bilgiyi onlara da verdikten sonra gerekirse emniyet güçleri ile birlikte gidip hastayı ancak o şekilde hastaneye naklediyoruz. Aksi takdirde sağlık sorunu yaşayan vatandaşımız ekiplerimize zarar verecek bir girişimde bulunduğunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Bu tür sorunlar hem personelimizin hem de hastanın ruh sağlığını veya fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor.” İfadelerini kullandı.

 

PERSONELLERDEN BÜYÜK FEDAKÂRLIK

112 personellerinin çeşitli imkânlara sahip olduklarını fakat aldıkları bir çağrının ardından ihtiyaçlarını hiçe sayarak bir anda yola koyulduklarına da dikkat çeken Gökyer “Bizim her istasyonumuz müstakil bir ev gibi düşünülmüş ve bu düşünce ile döşenmiştir. Buzdolabı, yemek masası, ocak, koltuk gibi bir evde olması gereken ne varsa bizim acil sağlık hizmetleri istasyonlarımızda mevcuttur. Bilgisayar, televizyon ve baza gibi gereksinimlerin hepsini istasyonlarımıza tahsis ediyoruz. Bizim ekiplerimizin yürüttüğü görev sürekli hareket isteyen bir görevdir. Haliyle günlük yaşantıdan bazı farklar yaşanabiliyor. Örneğin ekiplerimizin yemek yediği bir esnada, bölgelerinden gelen bir çağrı sonucu müdahale etmeleri gereken bir hasta varken onlar o gün içinde hiç yemek yememiş olsalar bile fedakârlık yaparak arkalarına bakmadan vakalara çıkıyorlar.” Dedi.

 

“EKİPLERİMİZ ÇOK SABIRLI”

Personellerin hastalar ile sürekli iletişim halinde olduklarını dile getiren Gökyer yaptığı açıklamalarda şu sözleri kullandı: “Bizim ekiplerimiz sürekli vatandaşlarımız ile yüz yüze geliyorlar ve onlar ile her gün bir iletişim içerisinde oluyorlar. Haliyle ekiplerimizin büyük bir sabır örneği teşkil etmesi gerekiyor. Ekiplerimize yeri geldiği zaman bazı istisnalar sağlıyoruz. Yemek, dinlenme gibi insani ihtiyaçları için nakil yaptıkları hastanelerden döndükleri esnada yol güzergâhları üzerinde bulunan noktalara uğrayabiliyorlar. Elbette ki bu ihtiyaçlarını karşılamaları 5-10 dakika gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşiyor ve sona eriyor. Bunu hemen ardından göreve hazır bir halde komuta kontrol merkezlerinden alacakları talimatları bekliyorlar.”

 

 

“SAYI YETMİYOR PERSONEL YETİYOR”

Mevcut personel sayısının Van için yeterli olmadığını buna rağmen personellerin yine kendilerinden özveride bulunarak nöbet sayılarını arttırdıklarına dikkat çeken Gökyer “Şu anda mevcut olan çalışma standartlarımızda verdiğimiz hizmete bakacak olursak Van’ın geniş bir sahaya yayıldığını görüyoruz. Personel sayımızın Van’ın bu potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililer geldiğinde kendileri ile de görüştük. Van için personel sayımız yeterli değil. Buna rağmen yine bizim ekip arkadaşlarımız kendilerinden ödün vererek, fedakârlık yaparak normal çalışma saatlerinin üzerinde nöbetler tutuyorlar. Bu şekilde vatandaşlara hizmet götürerek ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar.” Diye konuştu.

 

“ İSTASYON SAYIMIZI ARTTIRDIK”

2016 yılında 29 olan acil sağlık istasyonu sayısını bu yıl arttırdıklarını ifade eden Gökyer “Şu anda yürütülen hizmete gelecek olursak verdiğimiz hizmet Van halkının sağlık ile ilgili problemlerine yardımcı olmada yeterli düzeydedir. Van genelinde 2016 yılında 29 olan acil sağlık hizmetleri istasyonu sayımızı 2017 yılı itibari ile 35’e çıkardık. Çaldıran’da, Altıntepe’de, Komuta Kontrol Merkezi’nde, Erçek’de yeni istasyonlar açtık. Bu kısıtlı personel sayımıza rağmen yine de istasyon açmaktan vazgeçmedik. İstasyon sayımızın şu anda Van’ın bütün nüfusuna yetebilecek düzeyde olduğunu söyleyebilmek mümkün.” Diye ekledi.

 

 

“EĞİTİMLERDE ÖNDEYİZ”

Van 112 olarak eğitimler noktasında diğer illerden ileride olduklarını belirten Gökyer “Bizim 4 temel modül eğitimimiz var. Bu eğitimleri personellerimizin etkin katılımı ile bitirdik. Türkiye’de 4 temel modül eğitimini 99 oranla bitiren tek bir il var; o da Van’dır. En son bakanlık yetkililerimizin de katılımı ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda da bunu teyit ettik. Hala da personellerimiz ile ilgili eğitimlerimiz devam ediyor. Bunun dışında kurumlarda verdiğimiz ilk yardım eğitimleri de var. Bu eğitimleri de sürdürüyoruz. Eğitim birimimiz hiçbir şekilde boş durmadan sürekli aktif rol oynuyor. Zaten ilk yardım eğitiminin önemini anlatmam herhalde yersiz olur. Çünkü ilk yardım her an gerekli olabilecek bir ihtiyaç olduğu için vatandaşlarımızın bunun bilincinde olması lazım.” İfadelerini kullandı.

 

“ASILSIZ İHBARLAR EN BÜYÜK SIKINTIMIZ”

En büyük sıkıntıları asılsız ihbarlar noktasında yaşadıklarını ifade eden Gökyer vatandaşlardan daha duyarlı olmalarını bekleyerek “Asılsız çağrılar ile sürekli karşı karşıya kalıyoruz. Genelde çocuklar arıyorlar. Üzülerek söylüyorum bazı çağrılar sadece personel ile sohbet etmek için gelen çağrılardan oluşuyor. Sistem üzerinden bu numaraları engelleyebiliriz fakat yarın bir gün gerçekten bu çağrıları yapan kişilerin başına bir iş gelir diye engellemiyoruz. Vatandaşımızdan ricamız çevresinde bu tür işlerle uğraşan kişiler varsa uyarsınlar. Özellikle çocuklarına sahip çıksınlar bu çağrıları yapmamaları için. Anne ve babalar çocuklarına telefon veriyorlar oynaması için bu esnada çocuk ekran kilitli iken bile ulaşılabilen 112’yi arayarak hattı gereksiz yere meşgul ediyor. Bu durum yüzünden gerçekten bize ulaşmaya çalışan zor durumda olan insanlar hat başında bekledikleri için mağdur oluyorlar.” Gibi ifadeler kullandı.

 

“İLGİNÇ ÇAĞRILARLA KARŞILAŞIYORUZ”

Günde 9 Bine yakın çağrı aldıklarını fakat bunlardan sadece 200 civarının gerçeği yansıttığından yakınan Gökyer “Bize vatandaşlar tarafından gelen ilginç çağrılarda oluyor. Kimisi sırf dalga geçmek için ararken kimisi de 112 ile alakası olmayan konularda yardım istemek için arıyorlar. Günlük aldığımız ortalama çağrı sayısı 8265 iken bu çağrılar içerisinden gerçekten ihtiyacı olan ve ekip yönlendirdiğimiz vaka sayısı ortalama 219’u buluyor. Bizim vatandaşlardan ricamız ekiplerimize karşı hoşgörülü olsunlar ve anlamaya çalışsınlar. Onlar bizi anladıkça bizde onları anlamaya çalışır yardımcı oluruz. Ambulansa biz hastanın yanında sadece bir kişi alabiliyoruz fakat vatandaşlar bazen hastanın yanında 2-3 kişi gelmek istiyor bunu yapmaları hoş değil, bizim onları almamız da mümkün değil.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

BU KADAR DA OLMAZ!

İşte 112 çağrı karşılama merkezine gelen ilginç aramalardan bazıları:

 

-Annem babamı tandıra attı, hemen ambulans gönderin.

-Çocuğumun boğazına sinek kaçtı, ağzına sinek ilacı sıksam etkisini görür müyüm?

-Çocuğumu elektrik çarptı, vücudundaki elektriği alsın diye ağzına ampul koyduk. Başka ne yapabiliriz?

-İş bulamadığım için uyku tutmuyor, sizce neler yapabilirim?

- Siz de ambulans var mı? Var. Bende de var, haydi kapıştıralım.

- Telefonumun çalışıp, çalışmadığını test ediyorum, sesim geliyor mu?

- Kontörüm yok, size sevgilimin numarasını versem, onu arayıp beni aramasını söyler misiniz?

-Keçim doğum yaptı ne yapabilirim? Ambulans gönderir misiniz?

 

PEKİ 112 NE YAPAR?

Bölgenizdeki herhangi bir kişi ya da siz ciddi bir kaza geçirmişseniz, aniden hastalanmışsanız, yangın varsa ya da ambulans, polis veya itfaiye çağırmanız gereken bir durum ile karşı karşıyaysanız 112'yi aramanız gerekmektedir. 112'yi aradığınızda, İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezine ulaşırsınız. Çağrı karşılama personelleri telefona cevap verecek ve size aşağıdaki soruları yöneltecektir: Ne oldu? Nerede oldu? Sakin olmaya çalışın ve ne olduğunu açıklayın. Kim yardım istiyor ve neden yardım istiyor? Yangın veya fiziksel saldırı nedeniyle herhangi biri tehlike mi var? Kaza olması halinde; Herhangi biri yaralandı mı? Kaç kişi ve nasıl şekilde? Yardımın nereye gönderilmesi gerektiğini açık bir şekilde belirtin. Ad, adres, telefon numarası gerekirse adres tarifi belirtilmelidir. Acil durum hizmetlerinden en iyi ve en hızlı bir şekilde faydalanılması için çağrı karşılama personelleri bu bilgilere ihtiyaç duymaktadır. Yardım yolda iken dahi çağrı karşılama personelleri daha fazla bilgiye gerek duyabilir. Dolayısıyla telefonda ya da bulunduğunuz yerde kalmanız gerekmektedir. 112 herkesin arayabileceği bir acil yardım numarasıdır. Toplumun acil yardım hizmetlerini koordine edebilmek için SOS Alarmı her gün 24 saat açıktır. Ancak sadece acil bir yardım almanız gereken durumda 112 numarasını arayınız; aksi halde kaza yapan ya da tehlike altında olan ve gerçekten yardım alması gereken bir kişiyi engelleme riski bulunmaktadır.

Editör: TE Bilisim