Van’da 7. Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı.

 

Kapılarını açan DATF Fuarında açılış konuşması yapan Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler bu yıl 119 firmanın fuarda yer aldığını ve bu firmalardan 63 tanesinin Van dışından katıldığını söyledi. Açılışta bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise fuar kongre merkezinden övgüyle bahsetti. Taşyapan yapılan fuarlar için altyapı ve mekanların önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Açılışta son olarak konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ise Van için tarım ve hayvancılık anlamında yapılan çalışmalar ve projeler hakkında bilgiler verdi. Atalay ayrıca fuarların ticari, sosyal ve ekonomik anlamda önemli etkinlikler olduğunu söyledi.

 

 

GÜLER: 7 YIL ÖNCE 21 FİRMA KATILMIŞTI

Fuar açılışında konuşan Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ilk olarak şunları söyledi: “Bundan 1 hafta önce kapılarını kapattığımız fuardan sonra şimdi yeni bir fuarın kapılarını açmak için bir aradayız. Şunu belirtmek isterim ki son yıllarda devam eden fuarları en istikrarlı şekilde yapan il Van’dır. Gerek deprem döneminde gerekse son yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen fuarlarımız her zaman devam etti. Tarım fuarını 7 yıl önce burada açtığımızda 21 firmamız ve 700 ziyaretçi ile fuarı kapatmıştık. O günlerden bu bugünler gördüğümüz için hiç ümidimizi kesmedik, çalıştık ve çabaladık. Bugün Türkiye’nin en önemli markalarının yer aldığı ve hedefi 50 bin ziyaretçi olan bir fuar haline geldik.”

 

 

“AMAÇ VAN’I SÖZ SAHİBİ YAPMAK”

Van’ın fuarlarda marka olma adına yoluna devam ettiğini söyleyen Güler, “Bu yıl Mart ayında bir indirim günler fuarı yaptık. Bugün Tarım fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Mayıs ayında İnşaat ve Mobilya Malzemeleri Fuarı, Eylül’de 8. Uluslararası Turizm Fuarını ve aynı zamanda ilkini gerçekleştireceğimiz Batı Asya Turizm Kongresini gerçekleştireceğiz. Ekim ayında sadece ihracata yönelik bir fuar ve forum gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz Van’da fuar sayımızı arttırarak, Van’ı uluslararası alanda söz sahibi yapmak. Bunları yaparken bu fuarları bir kurum ile birlikte yapmak istiyoruz. Bu yıl ki fuarımızı Van Ticaret Borsası (Van TB) koordinatörlüğünde yapıyoruz. Çalışma süresi boyunca çok verimli bir süreç geçirdik. Birlikte çalışmalarımızın verimliğini birazdan sizlerde çok iyi görmüş olacaksınız.” Dedi.

 

 

GÜLER: HEDEFİMİZ 50 BİN ZİYARETÇİ

Fuara katılan firmalar ve hedefleriyle ilgili de bilgiler veren Güler, fuar kapsamında Van’a 100 milyon liralık ekonomik katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi. Güler şöyle devam etti: “Bugün açılışını yapacağımız fuarımıza toplamda 83 stant ve 119 firma ürünlerini sergilemektedir. Firmalarımızın 63 tanesi dışardan gelmiş geriye kalan 56 firma ise Van’dan katılmıştır. Bu yıl ki ziyaretçi hedefimiz 50 bin ve ekonomiye katkısı 100 milyon liradır. İnşallah buna da ulaşmış olacağız.”

 

 

MENDUHOĞLU: TARIM YAŞAM KAYNAĞIDIR

Açılışta bir konuşma yapan Van Ticaret Borsası (Van TB) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Menduhoğlu, Tarım tüm zamanların ölmeyen en değerli sektörü ve gelecekte de ölemeyecek en önemli sektör olarak devam edecektir. Tarım tüm zamanların, insanoğlu için en önemli yaşam kaynağıdır. Bu vesileyle bizde bugün ilimizin ve bölgemizin dinamiği olan tarım ve hayvancılık fuarımızı bugün beraber geziyor olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

 

“TARIMIN ÇOK İYİ DESTEKLENMESİ LAZIM”

Dünya ülkelerinin yaptığı tarım reformlarının bölgede ve Van’da da yapılması gerektiğini dile getiren Menduhoğlu şöyle konuştu: “Dünya ülkelerine baktığımız zaman birçok ülkenin tarım ve hayvancılıkta yaptığı reformlarla ülke ekonomilerini ciddi seviyeye taşıyarak, dünyadaki global ekonomiye yön vermişler ve söz sahibi olmuşlardır. İlimize ve bölgemize zaman bizimde eksik yanımızın olmadığını hatta fazlamız olduğunu görebiliyoruz. Burada yapılacak olan küçük rötuşlarla bölgesel tarım reformlarıyla inanıyorum ki çok güzel sonuçlar elde edilecek ve sektöre katma değer katacaktır. Türkiye’deki mera alanının yüzde 10’nu Van’daysa, küçük baş hayvancılıkta sayısal olarak en iyi il isek ve en genç nüfusa sahipsek, burada geleneksel kanalında çok iyi desteklenmesi gerekiyor.”

 

 

TAŞYAPAN: HER GEÇEN YIL İLERİYE GİTTİ

Açılışta konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, Van’ın iyi bir fuar alanına sahip olduğunu söyledi. Taşyapan, “3 yıl önce burada ilk tarım ve hayvancılık fuarını açmıştık. Binamızın eksiklerini de tamamladık. 7. Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarını bugün burada açıyoruz. Değişik fuarları burada açar hale geldik. Tabi ki öncelikle altyapı eksikliklerimizi ortadan kaldırdık. Van’ın fuarcılığının gelişmesinde bu fuar alanı, bu binamız çok önemli bir kilometre taşı oldu. Fuar çadırda da yapılabilir diyebiliriz. Ancak mekan ve altyapılar çok önemlidir. Bu altyapıyı kazandıktan sonra bunun üzerine nitelikli fuarlar koyabiliriz. Benim katıldığım üçüncüsünü açıyoruz bu fuarın. Her yeni fuarda hem katılımcısı, hem izleyicisi, hem nitelikli ürünler ve firmaların gelmesiyle daha ileriye görmekten memnuniyet duyuyorum.” İfade etti.

 

 

“KALKINMA SEKTÖRÜMÜZ HAYVANCILIKTIR”

Van için tarım ve hayvancılığın önemli olduğunu söyleyen Taşyapan şunları dile getirdi: “Aslında tarım dediğimiz zaman hayvancılığı, gıdayı, su ürünlerini hepsini içerisine alan bir aktivitedir. Ama bizim tarım sektöründe hayvancılık alt sektörümüz daha geliştiği için biz onu da burada alıyoruz. Van olarak hayvancılığa daha yatkın bir iliz. Bizim kalkınma sektöründe ana sektörümüz hayvancılıktır. İlimizin alanlarında 3’te biri meralardan oluşmaktadır. Buda hayvancılığa hem kültürel olarak hem de işlevsel olarak da daha iyi durumdayız.”

 

 

TAŞYAPAN: FUAR İLE KATKI SUNACAKTIR

Taşyapan son olarak, “Tarım fuarlarımızda nasıl hayvancılık yaparız değil, hayvancılığı, tarımı nasıl daha modern yapabiliriz bunun yollarını arıyoruz. Fuarlardaki ürünlerde buna yönelik olarak sergileniyor. Bugün artık tarımın ekonomik bir faaliyet olduğunu çok şükür ki bütün sektörlerimiz kavradılar. Tarım ve hayvancılık daha çok aile geçimini sağlamak için küçük çaplı çokta ekonomik olarak düşünülmeyen şekillerde yapılmaktaydı. Ama bugün tarım her alanında makineleşme, teknolojinin oraya nasıl uyum sağlayacağı, bilgi birikimi, hayvanlarımızdaki kapasiteyi nasıl artırabiliriz derken hem teknik destek hem de teknolojik desteğin bir alanda sergilendiği bir alana geldi fuarlar. Bu fuarında ilimize ciddi katkılar sunacağına inanıyorum. İçerden dışardan gelen tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum.” Dedi.

 

 

ATALAY: ULUSLARARASI BİR ETKİNLİK

Açılışta son olarak konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay Van’ın uluslararası bir etkinlik yaptığını söyledi. Atalay şunları söyledi: “Konuşmaları ifade ettiler. Çok önemli bir ekonomik aktiviteyi gerçekleştiriyoruz. Tarım ve hayvancılık fuarı Doğu Anadolu’nun Van merkezli ve 7’ncisi bu sene gerçekleşiyor. Tarım alanında söylenecek çok söz var ama öncelikle bu fuarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum Ne kadar iyi bir iş yapıldığı gezip göreceğiz. Van bu anlamda uluslararası önemli bir etkinlik gerçekleştiriyor.”

 

 

“ALINAN KARARLAR HAYATA GEÇİYOR”

Tarım konusunda yaptıkları çalışma ve projeleri de anlatan Atalay, “Bir ay önce tarım bakanımız ve bütün genel müdürü ile ilimize geldi. Van Güçbirliği Platformunun toplantısını birlikte yaptık. Konumuz tarımdı. Van tarımını ve hayvancılığını bütün boyutlarıyla masaya yatırdık. Hem biz çok iyi bir rapor hazırladık hem de bakanlığımız çok iyi bir şekilde geldi. Van’ın tarımı ilk defa bu kadar ciddi değerlendirildi. Hayvancılıktan yem bitkilerine, arıcılığa, balıkçılığa kadar tüm alanlarda ele alındı. Orada kararlar alındı ve o kararlar hayata geçiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

ATALAY: 3 PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

Alınan kararlarla ilgili de konuşan Atalay şöyle devam etti: “Vanlıların daima talep ettiği Et Ve Balık Kurumu’nun Van’a kurulmasıydı. Bunu talep ve takip ettik ve ihalesi geçtiğimiz hafta yapıldı. Et ve Sür Kurumumuza teşekkür ediyorum. Bugün burada tanıtımını da yapılacaklar. Alaköy’de yeni arazisinde inşaatı yakında başlayacak. Eski Et ve Balık Kurumu’ndan daha büyük ve geniş bir alan olacak. İkinci damızlık merkezidir. Yine o gün karar alındı. Bunun çalışmaları da sürüyor. Üçüncüsü de Van Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi. Bakanlık bunu da yürütüyor. Valimiz müteşebbis heyeti kurdu ve yeri içinde çalışmalar yapılıyor. Buda Van hayvancılığı için bir devrim olacak. Hemen ardından bu fuarının olması tarım için önemli bir gelişmedir.”

 

 

“DEDİKODU İLE BİR YERE VARILAMAZ”

Van’da yapılan işbirlikleriyle ilgili de konuşan Atalay, “Üniversitemize rektörlüğü ile ziraat fakültesini ve Van Ticaret Borsasının birlikte yürüttüğü bir proje var. Bal ve peynir alanında bir çalışmaları var. Ben bunu çok önemli görüyorum. Standart ve markalaşma anlamında bu önemlidir. Bunlara ihtiyacımız var. Özellikle kurumlar arasındaki işbirliği önemlidir. Ben çok açık konuşurum. Böyle platformlarda da düşündüğümü açık bir şekilde söylerim. Van’da küçük işlerle ayrıntı ve dedikodularla uğraşma yerine bizim bu tür birlikteliklere ihtiyacımız var. Bir birimizi anlayacağız ve güzel işler yapacağız. Bir birini yıpratan, çelme takan, dedikodularla hiçbir yere varamayız.” İfadelerini kullandı.

 

 

ATALAY: SİZLERİN EMRİNDEYİZ

Van için büyük projelerinin olduğunu söyleyen Atalay şunları söyledi: “Belediye her şeyi toparlıyor. İnşallah ilkbahar ile birlikte Van’da örnek bir belediyecilik sergilenecek. Bizler bunlarla uğraşmalıyız. Biz burada Van’da çalışan arkadaşlarımızın emrindeyiz. İyi işbirliği yapalım ve Van’ın meselelerini böyle yürütelim. Merkezi hükümet olarak tüm meseleler önümüzde duruyor. Van için büyük projeler. Van’ın önünü tıkayan sorunların giderilmesi, Van’ın geleceği için neler yapılacaksa onlar üzerinde çalışıyoruz. Valilik, belediye tüm kurumlarımız bu konuda seferber olmuş durumda. Aramızda çok yakın bir iş birliği olması gerekiyor. Bu manada ben bu fuara çok önem veriyorum.”

 

 

“FUARLAR GÜNÜMÜZDE BÜYÜK BİR YERE SAHİPTİR”

Fuarların önemine de değinen Atalay son olarak, “Günümüzde fuarlar ekonomik, sosyal ve ticari hayatın çok önemli platformlarıdır. Artık dünya ve ekonomi böyle yürüyor. İstanbul’a bakın artık en dar sektörlerin bile fuarları oluyor. Bu fuar merkezimiz Van için çok önemli bir merkez. Eski kalkınama bakanımızın burada çok ciddi bir katkısı oldu. Bütün mesele iyi ve hayırlı işler yapmak. Bunun içinde işbirliği yapmak gerekir. Tüm kurum ve STK’lar ile birlikte tüm amacımız budur. Fuarın sonunda az önce Süleyman Bey hedefleri açıkladı. İnşallah hem ziyaretçi hem de ekonomik anlamdaki hedeflere ulaşılır.” Dedi.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkan Vekili Yavuz Karaman, Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt, çok sayıda kurum kuruluş temsilcisi ve firma temsilcileri katıldı. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / HAKİM İNALÖZ

Editör: TE Bilisim