Orhan AŞAN - Şehrivan


 

12 Eylül mağdurları Van’da darbenin yıldönümünü ellerinde işkence gördükleri cezaevlerinin adlarının yazılı olduğu dövizlerle protesto etti. 12 Eylül 1980’de yapılan askeri darbe, 34. Yıl dönümünde bir kez daha Türkiye’nin birçok yerinde yapılan eylem ve etkinliklerle protesto edildi. 78’liler Girişimi’nin Türkiye’deki eylemlerin benzerini Van’da gerçekleştirdi.

Van 78’liler Girişimi üyeleri 12 Eylül döneminde Türkiye’nin farklı cezaevlerinde gördükleri işkenceleri yazdıkları dövizlerle ellerinde taşıdı. Feqiye Teyran Parkı’nda yapılan açıklamaya 78’liler Girişimi üyeleri, DBP PM Üyesi Ramazan Yıldız, DBP Van İl Yönetimi ve çok sayıda kişi katıldı.

12 EYLÜL ÇOK CİDDİ BİR TAHRİBAT BIRAKTI

Yapılan basın açıklamasında ilk olarak konuşan 78’liler Girişimi Van Şube Başkanı Şemsettin Takva, 12 Eylül cuntasının o dönemin gençliği üzerinde çok ciddi bir tahribat bıraktığını söyledi. Takva, 12 Eylül’de Türkiye’nin üzerinde silindir gibi geçen darbenin komutanları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasının çok önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını vurguladı. Türkiye’nin o dönemle sansürsüz bir şekilde yüzleşmesi gerektiğine dikkat çeken Takva, cezaevlerinde yaşadıkları işkenceleri asla unutmayacaklarını ifade etti. Takva’nın ardından 78’liler Girişimi adına basın açıklamasını okuyan Yusuf Zorba ise 12 Eylül rejiminin bitmediğini darbe anayasası ile devam ettiğini vurguladı.

ZORBA: 12 EYLÜL DEVAM EDİYOR

12 Eylül’ün oluşturduğu temel kurumların AK Parti döneminde de devam ettiğine dikkat çeken Zorba, “Balyoz, Sarıkız, Ay Işığı gibi darbe olamayan darbelere gösterilen ilginin binde biri 12 Eylül davasına gösterilmedi. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu 28 Şubat soruşturması için 103 kişiyi dinlerken, 12 Eylül gibi devasa bir dava için sadece 29 kişiyi dinledi. Bunların da çoğu darbe işbirlikçisi burjuva politikacılar oldu. Sonuç olarak, AKP döneminde de 12 Eylül temel kurumlarıyla sürüyor. Askeri vesayetin AKP üzerindeki kontrolünün kalkması, toplum ve halk üzerindeki kalkması anlamına gelmiyor. Sivil siyasetin vesayeti ardında, 12 Eylül rejiminin AKP tarafından kullanılması anlamına geliyor” Dedi.
Zorba son olarak 12 Eylül rejimi ile hesaplaşmadan yeni demokratik kurumların oluşamayacağına vurgu yaptı.

Editör: TE Bilisim