ŞEHRİVAN GÜNCEL: ERDAL ERBAŞ

 

VAN HABER - Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Kars-Ardahan, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak ve Şanlıurfa baroları adına Fekîyê Teyran Parkı’nda açıklama yapan Van Baro Başkanı Murat Timur, Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi dosyasında bugüne kadar hiçbir mesafenin kat edilmediğini söyledi. Çalışmaların başta ailesi ve meslektaşları olmak üzere hiç kimseyi tatmin etmediğini dile getiren Timur, “Yürüttüğü insan hakları mücadelesi ve barış çabaları ile sembol olan Tahir Elçi’ye yönelik bu cinayetin faili meçhul kalması konusunda siyasi iradenin ve yargının ciddiyetsiz tutumunu kabul etmeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz” dedi.

 

 

Bölgede yaşanan çatışmalara da değinen Timur, şöyle devam etti: “Temmuz 2015’ten beridir başlayan çatışmaların olumsuz sonuçları dönüşü olmayacak şekilde büyümekte, bir yandan başta yaşam hakkı olmak üzere ağır hak ihlalleri konusunda toplumda bir yandan büyük bir kayıtsızlık oluşmakta, öte yandan barışa dair ümit gün geçtikçe tükenmektedir. Sivil yerleşim alanlarında yaşanan çatışmalar, sonuçları itibariyle toplum için tahammül eşiğini çoktan aştığı, toplumun sosyal, siyasal, ekonomik tahribatın boyutları itibariyle toplu bir yok oluşla karşı karşıya kaldığı açıktır. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve çatışmalarla ya da sonrasında kamu otoritesi eli ile yıkılan yerleşim imarı, toplumun rehabilite olması, yaşama tutunması, bu koşullarda mümkün değildir. Sadece çatışma ve operasyonlarla boşalan yerleşim yerleri değil neredeyse her kentimiz, köyümüz, sokağımız büyük bir tehlike altında iken, hiç kimsenin ama hiç kimsenin güvende olamayacağı Diyarbakır’ın Tanışık köyündeki katliamla bir kez daha anlaşılmıştır. Bu hal sürdürülebilir bir hal değildir ve unutulmamalıdır ki masumların kurban edildiği bir zafer asla zafer değildir.”

 

 

Kürt meselesi ve dokunulmazlıklara da değinen Timur, “Kürt meselesi siyasal bir sorundur ve ancak siyaset kanalları açıl tutularak ve bu yolda ısrarcı olunarak çözülecek bir meseledir. Bütün sorunlu yapısına rağmen Türkiye’de, sorunların çözümünün en meşru yolu da siyasettir. Dokunulmazlık konusunda TBMM’de yapılan düzenleme ile siyaset kurumu, siyasal alanı bile bir sorun haline getirmiş ve varlık sebeplerini inkâr etmiş, kendi özgürlük alanında gönüllü vazgeçme ile bu alanı yargıya teslim etmiştir. Milletvekili dokunulmazlığı konusunda objektif ölçüler ortaya konmadan, demokratik değerler dikkate alınmadan günlük siyasal hesaplarla ötekileştirme ve karşıtlık üzerinden düzenleme yapılması, sadece aleyhine düzenleme yapılan HDP’yi etkilemeyecek, bütün siyasal alanı tıkayacak ve maalesef Kürt meselesini derinleştirerek geleceğe taşıyacaktır. Kürt meselesi, bugün yaşanan siyasal krizin ve toplumsal ayrışmanın da temel sebebidir. Buna rağmen, dün tam bir siyasal mühendislik örneği ile TBMM’de alınan karar ile siyasetten bölünmüş ve ayrışmış toplumsal kesimleri çatışmaya sevk edecek ve herkesin kaybedeceği tehlikeli bir oyun oynanmıştır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim