Almanya'da iş makineleri üreten bir şirket, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı "Yatırım ve Destek Hamlesi Cazibe Merkezleri Programı" kapsamında Van'da yatırım yapmak için girişimde bulundu.

 

Almanya'dan Van'a gelen iş adamları, Organize ve Sanayi Bölgesinde (OSB) yatırım yapmak çalışmalara başladı. İş adamların görüşme yaptığı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, yaptığı açıklamada, "Yatırım ve Destek Hamlesi Cazibe Merkezleri Programı"nın bölgede yatırımcının iştahını kabarttığını söyledi.

 

Van'ın yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye başladığını belirten Bozkurt, Almanya'daki köklü bir firmanın iş makineleri üretimi konusunda yatırım için Van'ı tercih etmesinin önemli olduğunu anlattı.

 

"Firma yetkilileriyle yaptığımız görüşmede sadece bürokratik engellerin olmamasını talep ettiler." diyen Bozkurt, "Firma yetkililerinin yatırım için Van'ı seçmeleri, burada genç bir nüfusun olmasındandır. Burada istihdam edilecek gençler, Almanya'da iş ve iş disiplini konularında eğitilecekler. Ardından somut bir yatırım gerçekleştirilecek." dedi.

 

"ŞU ANA KADAR 190 BAŞVURU YAPILDI"

Van'da üretilecek ürünlerin yüzde 30'unun iç piyasaya satılacağı, yüzde 70'inin de ihraç edileceğini belirten Bozkurt, şöyle devam etti: "Burada hem insan kaynağımızı nitelikli bir şekilde değiştirip, dönüştürüp ve eğitip Van'a kazandıracaklar hem de mevcut yatırımcılarımızla iş birliği yaparak ciddi roller üstlenecekler. Bu kapsamda Van OSB'deki kapasite durumu ve altyapısıyla ilgili bilgiler aldılar. Bu yatırımla buradan da iş makineleri üretecek yatırımcıların çıkacağını söylediler. Bu anlamda hükümetimizin açıkladığı bu yatırım programına herkesin sahip çıkması gerekiyor. Program kapsamında şu ana kadar 190 başvuru yapılmış oldu. Bu çok ciddi bir başvurudur."

 

"İLK BAŞTA 150 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK"

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de iş makineleri üreten şirketin yöneticileriyle önce Ankara'da bir görüşme gerçekleştirdiklerini ardından onları Van'a davet ettiklerini söyledi.

 

Şirket yöneticilerinin talep ettiği 50 bin metrekarelik arsayı temin etmek için çalışma yürüttüklerini ifade eden Kayatürk, yıllık 1 milyar lira cirosu olan yabancı şirketin Van'da yatırım kararı almasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

 

Yaş ortalaması genç olan bir nüfusa sahip olduklarını ve bunun yatırımcılar için önemli olduğunu kaydeden Kayatürk, şunları söyledi: "Almanya'da bulunan bir hemşehrimiz aracılığıyla bu şirketle iletişime geçtik. Daha sonra 'Yatırım ve Destek Hamlesi Cazibe Merkezleri Programı' kapsamında şirket yetkililerini Türkiye'ye davet ettik. İlk başta 150 kişi istihdam edilecek. Akabinde ise 300 ve 450 kişi daha alınacak. İnsanlar işsiz ve aşsız olduğu dönemlerde tehlikeli olur çünkü terör örgütleri işsiz insanları kullanır. Bu anlamda yapılacak yatırımlarla gençlerimizi terörün ağına takılmaktan uzak tutacağız. Bu şirket çok büyük ve prestijli bir şirket. Bu şirket Van'a gelirse arkasında çok daha büyük şirketler gelecek. Bu girişim aynı zamanda yerli yatırımcıyı da cesaretlendirecek. Talepleri fırsata çevirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Editör: TE Bilisim