Van’da depremden sonra hasarlı olduğu için yıkılan beton yapılar, yaşanan felakete rağmen daha büyük beton yapılara dönüşüyor. Yıkımdan sonra oluşan koca alanlar yaşam alanlarına dönüştürmek yerine enkaz çay evleri olarak kullanılmaktan öteye gidemiyor. Yeni imarda yeşil alanlar olması beklenen alanlar ise hayalet binalar olarak yer işgali yapıyor. Büyükşehir ile imarı sil baştan değişmesine rağmen Van hala 1950 model bir yapılanma ile şehirleşmesini sürdürüyor.

2011 yılında yaşanılan 7,2 ve 5,6’lık depremlerden sonra hasar alan binaların yıkımları devam ediyor. Ancak yıkılan bu binaların yerini ya betonlaşma alıyor, ya enkaz görüntüleri alıyor ya da vatandaşın gelir kaynağı olarak çay evleri, otoparklar alıyor. Özellikle betonlaşmak için çaba sarf edenler ise olayı tam anlamıyla çıkmaza sokuyor ve Van’da bir anlamda betonlaşma devam ediyor. Peki, bu betonlaşmaya halkın tepkisi nasıl? İşte orası da ayrı bir tartışma konusun ve sorun. Halk betonlaşmaktan, enkaz çay evlerinden, otoparklardan ve buna benzer yöntemlerden çok rahatsız olmuş durumda. Vatandaş betonlaşmanın yerine park, bahçe, nezih ortamlar ve piknik alanları istiyor.

SESİMİZİ DUYAN VAR MI?

Şehir merkezinde yıkılan binaların yerini enkaz çay evleri, enkaz otoparklar, yeni binalar almaya devam ederken vatandaş ise ‘Yeter artık! Sesimizi duyan yok mu?’ demekle çare arıyor. Şehir merkezinde yeşil alanlar, parklar ve eğlence alanları isteyen vatandaşlar bu haykırışlarına rağmen betonlaşmayı gördükçe çileden çıkıyor. Sıhke Caddesi üzerinde bulunan sitelerin yıkılmasından sonra arsanın enkaz şekilde boş bırakılıp ve ardından da satışa çıkarılması arsanın komşusu olan Hayretin Yıldız’ı çileden çıkarmış durumda. Yıldız bu yerine acil olarak çocuklar için bir park yapılması gerektiğini dile getirerek: “İki büyük depremden sonra burada bulunan siteler yıkıldı ve burası bir boş arsa haline geldi. Bu durumda biz burada bir çocuk parkı, yeşil alan ya da güzel bir bahçe beklerken, arsa satılığa çıkarıldı ve büyük bir ihtimalle de burada yeni binalar dikilecek. Şu anki enkaz görünümü bizleri epeyce rahatsız ediyor. Hal böyle olunca insanlarımız bu enkazı gördüklerinde çöpleri de bu alana atıyorlar ve buda daha büyük sorunlara yol açıyor. Sadece ben değil buradaki tüm mahalleli burada yeşil alan ve parklar istiyor. Çünkü çocuklarımız asfalt yollarda, arabaların içinde, beton yığınlarının içinde oyun oynuyorlar. Buda elbette ki çok tehlikeli. Çocuklarımız parklardan oynamak istiyor bunun içinde başka ve uzak yerlere gidiyorlar. Hal böyle olunca korkmamak elde değil. En başta arsa sahibinden, daha sonra belediyeden ve tüm yetkililerden bu duruma bir el atmasını istiyoruz. Sesimize kulak versinler!” sözlerine yer verdi.

SANAT SOKAĞI DEĞİŞSİN!

Şehirlerin en kalabalık ve en gözde mekânlardan bir tanesi de sanat sokaklarıdır. Ancak bunu Van için söylememiz o kadar doğru olmaz. Van’ın sanat sokağı vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor, vatandaşın ilk adresi oluyor. Özellikle bayramlarda ki alış veriş bu yoğunluğu katlıyor. Ancak sanat sokağında ki düzensizlik ve diğer illere göre altta kalması vatandaşın gözünde pek rağbet görmüyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz haftadan itibaren sanat sokağında bulunan ve hasar alan binaların yıkımı başladı. Son durumun ne olacağı daha belli değilken vatandaş bu yıkımın yerine sanat sokağını tam anlamıyla anlatacak bir çalışma bekliyor. Yıkım sırasında halkın büyük ilgisi dikkatlerden kaçmazken çevre esnaftan ve yıkımı izleyen vatandaşlardan aldığımız görüşlere göre halk sanat sokağını sanat sokağı yapacak bir düzenleme bekliyor. Çalışmalardan dolayı dükkânlarını kapatan esnaf “Yıkımlar için dükkânlarımız kapattık. Umarız bu çalışmadan sonra bu yıkılan yerlerin yerini yine betonlaşma ve demir yığınları almaz. Sanat sokağımız tam anlamıyla sanat sokağı olur ve buna göre de çalışmalar yapılır. Yıkımı izlemek için çevrede bulunana vatandaşlardan aldığımız görüşlerde, vatandaş yıkımdan mutlu olduklarını dile getirdi. “Bu binaların yıkılması çok anlamlı ve önemli bir adımdır. Çünkü sizin de dikkat ettiğiniz gibi buradaki binalar uzun zamandır boş ve bu binalara tinerciler ve diğer başıboş çocuklar geliyordu. Binaların yıkılması önemli bir adım ancak burayı tam anlamıyla sanat sokağı yapacak çalışmaların yapılması gerekiliyor. Yoksa bu binaların yıkılmasından sonra yeni binaların yapılması bir anlam ifade etmez.” Dedi.

ÇOK KATLI ‘HAYAL’ PARK

Van’da 2011 yılında temelleri atılan ancak daha sonrasında yaşanılan sorunlar yüzünden bir türlü tamamlanamayan ve çürümeye bırakılan çok katlı otopark Vanlıların gözünde hayal parka dönüştü. Belediyenin iki büyük projesi arasında yer alan ve başta park olmak üzere trafiğin rahatlaması adına büyük bir adım olarak görülen çok katlı otoparkın demirleri çürüdü, betonları dökülmeye başlandı. Peki, bunu gören ya da bunun için devreye giren oldu mu? Hiç zannetmiyorum. Çünkü esnaf ve vatandaş bu kadar şikâyetçi olmasına rağmen bir başka betonlaşma ve beton yığının bu şekilde beklemesi hakaretlere sebebiyet veriyor. Görüştüğümüz Emrah T. adlı vatandaş: “Belediye ya bu otoparkı çok acil ve ciddi bir şekilde göz önüne alıp tamamlasın ya da bu beton yığınını buradan kaldırsın. Vanlılar bu saçmalıkları hak etmiyor. Proje deyip daha sonrasında bu projeyi yapacaklarsa bizi zamanında kandırıp vaatler. Ben bu sene açık bir şekilde söylüyorum oyumu BDP daha doğrusu Bekir Kaya’ya verdim. Ama şunu da belirtmeliyim ki bu oyu vermekten pişman olmuş durumdayım. İnsanları kandırıp yapamayacakları işler için vaatler vermesinler. Ellerinden ne geliyorsa onu yapsınlar. Bu beton yığınını, bu paslı çürümüş demirleri buradan çıkarsınlar” dedi. Çok katlı otoparkın geleceği merak ile beklenirken belediyenin atacağı adımlar ise bu anlamda çok önemli.

ŞEHRİVAN DİYOR Kİ

1- Çarpık kentleşmeden kurtulmak için öncelikle yıkılan binaların yerine daha düzenli ve bu düzene göre de binalar için yeşil alanların yapılması gerekiliyor.

2- Vatandaşın en çok ihtiyaç duyduğu park, oyun alanları, bahçe, yeşil alanlar ve nezih ortamların mahallelerde ve özelliklede şehir merkezinde yapılması gerekiliyor.

3- Yıkılan binaların yeri enkaz olarak bırakılmamalı ve tam anlamıyla temizlenmesi gerekiliyor. Yoksa o enkaz alanlarına çöpünde girmesi büyük sorunlar ortaya çıkarıyor.

4- Çok katlı otoparka bir ana önce el atılması, yapılacaksa devamının getirilmesi, yapılmayacaksa büyük enkazın yerine daha nezih bir ortamın yapılması ya da Kültür merkezi civarı olması münasebetiyle kültür anlamında bir çalışmanın yapılması gerekiyor.

5- Sanat sokağında yapılan yıkımlar ciddi anlamda önem arz ediyor. Ancak yıkılan betonların yerine yapılacaklar çok önemli. Diğer illere göre sanat sokağımız iyi bir seviyede değil. Bu anlamda bir Diyarbakır sanat sokağımız neden olmasın?

6-Geçtiğimiz günlerde ÇEV-DER başkanının yapmış olduğu açıklamada da dediği gibi ‘Nefes alamıyoruz.’ Buda konuyu çok iyi bir şekilde özetlemekte ve Van’ın nefes alması için bu betonlaşmaya ya dur demesi ya da çarpık bir kent olan Van’ın düzensiz bir şekilde betonlaşmak yerine göre binaların ve yerine göre de yeşil alanların yapılması gerekiyor.

 


Haber-Yorum: Önder ALTINAL

Editör: TE Bilisim