ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Son bir kaç aydır birbirinden önemli fuarların ardı ardına kapısını açtığı Van’da, bir ilk olan bir fuarın daha kapıları açılmış oldu. Fuarlar konusunda ulusal olma görevini tamamlayıp uluslararası fuarlara ev sahipliği yapma konusunda belirli bir aşama kateden Van’da son olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İran Urmiye Üniversitesi iş birliği ile Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı açıldı. Bu fuarla eş zamanlı olarak Van Kariyer ve İstihdam Fuarı da start aldı.

 

2 FUAR 2 ORTAK NOKTA!

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Urmiye Üniversitesi arasında yapılan protokol sonrası düzenlenen işbirliği kapsamında "Uluslararası Türkiye-İran Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı" Van’da düzenlendi. İran ve Türkiye'den 52 firmanın katıldığı fuarda iki ülkenin bilim ve sanayi ürünleri sergilendi. Aynı anda kariyer ve istihdam adlı bir fuar organizasyonun da yer aldığı etkinlikte konuşan Van Valisi Zorluoğlu: "Her fuar esasında Van ekonomisine doğrudan ya da dolaylı birçok katkı yapıyor. Her yeni fuar Van'daki yatırımcıları, girişimcileri, bizleri cesaretlendiriyor. Yeni yatırımlara, yeni girişimlere teşvik ediyor. Bugün 2 fuar var esasında ikisi de birçok ortak noktayı barındırıyor. Ama en belirgini, gençler ve gençlik. Ar-Ge deyince aklıma gençler geliyor. İstihdam ve kariyer deyince yine aklıma gençler geliyor. Dolayısıyla her iki fuar birbirinin tamamlayıcısı. Bu fuarın gençler için faydalı olacağına inanıyorum." Dedi. YYÜ rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise: “Bugün artık Van, öteden beri belirttiğimiz, çok önemli bir kent. Van fark edilmeyi bekleyen, fark edildiği zaman kimsenin tutamadığı bir kent olacak ifadesi, bugün o anın tamda anlamlı anını yaşıyor.” Şeklinde konuştu.

 

Son bir kaç aydır birbirinden önemli fuarların ardı ardına kapısını açtığı Van’da, bir ilk olan bir fuarın daha kapıları açılmış oldu. Fuarlar konusunda ulusal olma görevini tamamlayıp uluslararası fuarlara ev sahipliği yapma konusunda belirli bir aşama kateden Van’da son olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İran Urmiye Üniversitesi iş birliği ile Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı açıldı. "Uluslararası Türkiye-İran Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı" ile birlikte "Van Kariyer ve İstihdam Fuarı"nın da açılışı birlikte yapıldı.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Urmiye Üniversitesi arasında yapılan protokol sonrası düzenlenen işbirliği kapsamında "Uluslararası Türkiye-İran Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı" Van’da düzenlendi. İran ve Türkiye'den 52 firmanın katıldığı fuarda iki ülkenin bilim ve sanayi ürünleri sergilendi. Fuar açılışında bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, 2018 yılında şu ana kadar 5 fuar gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

2 FUAR 2 ORTAK NOKTA

 

Zorluoğlu şöyle konuştu: "Her fuar esasında Van ekonomisine doğrudan ya da dolaylı birçok katkı yapıyor. Her yeni fuar Van'daki yatırımcıları, girişimcileri, bizleri cesaretlendiriyor. Yeni yatırımlara, yeni girişimlere teşvik ediyor. Bugün 2 fuar var esasında ikisi de birçok ortak noktayı barındırıyor. Ama en belirgini, gençler ve gençlik. Ar-Ge deyince aklıma gençler geliyor. İstihdam ve kariyer deyince yine aklıma gençler geliyor. Dolayısıyla her iki fuar birbirinin tamamlayıcısı. Bu fuarın gençler için faydalı olacağına inanıyorum."

 

NAGİ: ÖRNEK OLUŞTURACAK BİR PROJE

 

İran Urmiye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahim Hobbe Nagi de fuarı düzenleyenlere teşekkür etti. Nagi, Urmiye Üniversitesi ile Van YYÜ arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında fuarın yapıldığına dikkat çekerek, "Araştırma ve Geliştirme esasına dayanan bu tür fuarları, bilim odaklı şirketlerin oluşturması ve geliştirmesi çok önemli bir rol oynadığını vurgulamak isterim. Bu şekilde bilim ve teknoloji alanında hem Türkiye firmalarının hem de İran firmalarının ticaretleri arasından kendi yerlerini alarak yatırımcılar için cazip fırsatlar haline gelebilmektedir. Bu ortak proje aynı zamanda gelecekte 2 ülke arasında yapılacak olan projelere bir örnek oluşturabilecek niteliktedir." Şeklinde konuştu. Nagi 2 ülke üniversiteleri arasında yapılan protokol kapsamında diğer projelerin de hayata geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

 

BATTAL: VAN’IN POTANSİYELİ FARK EDİLDİ

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, üniversite olarak önemli başarılara imza attıklarını söyleyen söyledi. Battal şunları söyledi: "Bugün artık Van, öteden beri belirttiğimiz, çok önemli bir kent. Van fark edilmeyi bekleyen, fark edildiği zaman kimsenin tutamadığı bir kent olacak ifadesi, bugün o anın tamda anlamlı anını yaşıyor. Van’da artık fuarlar çifter çifter yapılıyor, fuarların yapılışında oradaki gücü enerjiyi sinerjiyi gösteriyor. Dolayısıyla bugün iki fuar açılışı gerçekleştireceğiz. Bu Van’ın duymuş olduğu güçlü potansiyelin artık fark edildi. Hep birlikte fark ettiğimizi bilerek adım attığımızı gösteriyor."

 

“BAZI ADIMLAR ATILMASI GEREKİYOR”

 

Battal konuşmasının devamında, “Bu fuar hepimizi mutlu eden bir pozisyondur. Van YYÜ olarak bu şehirde en fazla istihdam sağlayan kurumlardan bir tanesi, milli eğitim müdürlüğünden sonra büyük şehir belediyesi bizden biraz fazla ola bilir. Dolayısıyla iki veya üçüncü sırada Van için istihdam sağlıyoruz. Devletin verdiği hiçbir kaynakla değil Van üniversitemiz kendi kaynaklarıyla istihdam sağlıyor. Bu fuarın gerçekleşmesi bizim için önemli Van’da üniversitemizin şöyle bir gücü var 17 fakültenin topluma eleman yetiştirme amacıyla ve meslek okullarımızdan mezun olan ve asıl işlerin yürümesine, temin eden gençler yetiştirtiyoruz. Elbette Ar-Ge üniversitelerin olmazsa olmazlarıdır. Ancak ARGE ve inovasyon üniversitelerin dışına yayıla bilmesi için de bazı adımlar atılması gerekiyordu.” İfadelerini kullandı.

 

“AR-GE VE İNOVASYON TARTIŞILMAYA BAŞLANDI”

 

“Bu üniversitemizin dışında konuşulur hale gelmesi bizim Teknokenti kurma tarihimizde aynı dönemlerde meydana gelmiştir” diyen Battal şöyle devam etti: “Zira Teknokenti kurduktan sonra artık Van'da gerek sanayimiz, gerekse birçok iş alanımızda Ar-Ge ve inovasyon tartışılmaya başlandı. Yani mevcut bir gidiş değil bunun ötesine geçip kendisini geliştirmesi için bütün yatırımcıların sanayicinin Ar-Ge ve inovasyon yapması gerekiyordu. Van yüzüncü yıl üniversitesi olarak Tebriz, İran, Ürdün buralardaki gerek üniversitelerle, gerekse dış çevresi ile de değişik ilişkiler kurmaktayız.”

 

ASLAN: ELEMANLARI BULMAK MÜMKÜN

 

İŞ-KUR Strateji Gelişme Daire Başkanı Mehmet Aslan da, “İstihdam ve işsizlik bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin de temel problemlerinde bir tanesidir. Bunun için mücadele eden bir kurumuz, Van ilinde iş gücü piyasasının bütün faktörlerini burada bulmak mümkün. Hem işverenlerin, hem iş arayanların, hem de İleride işveren olarak, işgücü piyasasına katılacak olan elemanları bulmak mümkün. Temel yaklaşımımız daha fazla ve nitelikli bir iş oluşturmak, iş yaratmak çünkü ancak Yeni işler, yeni nitelikler yaratabilirsek işsizlikleri azaltabiliriz.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN’IN KAPASİTESİ ÇOK ÇOK DAHA YÜKSEK”

 

“Türkiye İş Kurumu'nun hem geçmişte hem de gelecekteki temel noktası burası.” Diyen Aslan, “Bunun için gelecek için çalışıyoruz 2017 yılında Türkiye İş Kurumu açısından çok ciddi rakamlar ve ciddi hedef gerçekleştirdik. İlk kez bir milyon sınırı aşarak 52 bin kişiye özel sektörde işe yerleştirdik, bu bizim için bir rekordu. Bu yılki hedefimiz 1 milyon 250 bin kişilik iş alanı oluşturmak, Van için geçerli bir veri paylaşacağım sizlerle 2002 yılında Van'da Türkiye İş Kurumu aracılığıyla sadece 33 kişi işe alınmış özel sektörde. 2017 yılında bu rakam 2 bin 69 kişi Burada sadece İŞ-KUR'daki çalışan arkadaşlarımızın ve gece gündüz çalışan arkadaşlarımızın katkısı ile değil sadece. İşgücü piyasasını ayakta tutan işverenlerin, yatırımcılarını, girişimcilerimizin katkısı var. Onlar işçi almazlarsa, onlar istihdam etmezlerse. Bu rakamlar gerçekleşmez Van’ın kapasitesinin aslında çok çok daha yüksek olduğu, çok çok daha büyük olduğu.”

 

ASLAN: HER YARDIMA HAZIRIZ

 

Aslan konuşmasının devamında şunları söyledi: “Biz İŞ-KUR olarak çalışma İŞ-KUR Müdürlüğü ve arkadaşlarımız bu kapasiteyi karşılamak anlamında, yatırım yapan bütün iş sahiplerine işgücü noktasında her yardıma hazırız Elbette ki hükümetimizin uyguladığı teşviklerle vermiş oldukları desteklerle Geçen sene yine aynı şekilde istihdam çalışmamız vardı. Bu yıl artarak devam ettiriyoruz Eğer ki bugün bir kişiyi işe almak istiyorsanız mutlaka İŞ-KUR'a kaydettirin Çünkü bu sayede vergi ve sigorta prim desteği sağlamış olacaksınız. Bir yıl boyunca bazı alanlarda daha fazla istihdam ettiğiniz zaman devlet sigortasını ve vergisini karşılamaya hazır aynı zamanda uygulamış olduğumuz eğitim programı eğitim kurslarıyla da özellikle de yeni yatırım yapan işletmelerimize destek veriyoruz. Bir anlamda öğrencimizin staj yapma, iş yapma gibi durumunu karşılıyoruz, hem kendilerine bir gelir elde ediyorlar hem de işverenlerin bize nitelikli işgücünün kendilerini yetiştirmeye imkânı sağlıyor. Engellilere yönelik İŞ-KUR'un vermiş olduğu bir destek var. Eğer ki engelli iseniz ve etrafınızda bu kapsamda arkadaşlarınız varsa, kendi işini kurmak isterlerse İŞ-KUR 50 bin liraya kadar destek veriyor.”

 

“SAHİPLENEN ÇALIŞANLAR VAR EDER”

 

Fuarda bir açılış konuşması yapan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mehmet Aslan, “İnsanlar yaşamlarının büyük bir kısmını çalışarak geçirdiğinden, iş hayatı onlar için yaşamsal bir faktördür. Dolayısıyla, çalışan her bireyin, yaşamını planlayabilmek için, mesleğindeki ilerleme ve gelişme olanaklarını, yani kariyer fırsatlarını iyi okuması ve anlaması gerekir. Kariyer planlama, çalışanların değerleri ve ihtiyaçları ile iş deneyimleri ve fırsatları arasında en uygun ilişkiyi kurmayı amaçlayan bir sorun çözme ve karar alma sürecidir. Çalışanların daha mutlu ve işlerinde daha verimli olmalarını sağlar. Geleceğini tahmin edebilen, kendisini neyin beklediğini bilen amacını ona göre belirleyen yüksek motivasyona sahip, kendini işine adayan çalışanlar yaratır. İşinde sorumluluk üstlenen, işi kendi şahsi işiymiş gibi sahiplenen çalışanlar var eder.” Diye konuştu.

 

ASLAN: PERFORMANS GELİŞTİRMEK İSTER

 

“Kariyer yönetimi; kişi kendisi ve çevresiyle ilgili bilgileri bir araya getirmeye çalışır. Kişinin kendisinin ve çevresinin farkında olmasıdır.” diyerek konuşmasını devam ettiren Aslan şunları söyledi: “Çalışan uzun dönemli ve geniş kapsamlı bir yaklaşımla belirlediği kendine amacına ulaştıracak yolu izlemeye başlar. Kişisel ve mesleki gelişimlerini planlamak ve performanslarını geliştirmek ister. Kariyer planlama kesintisiz bir süreçtir. Çalışanların kendi amaçlarının ve önlerinde bulunan kariyer fırsatlarının bilincinde olmasını sağlamalıdır. Kariyer planlamasının hem çalışanlar hem de şirket için en önemli avantajlarından biri, somut amaçlar doğrultusunda çalışmanın bireylerin motivasyonunu yükseltmesidir.”

 

KARİYER SEÇİMİNE DİKKAT ÇEKTİ

 

Kariyer seçimi hakkında da konuşan Aslan, “En iyi kariyer seçimi, bireyin istek ve ihtiyaçları ile ilgi ve yeteneklerini en uygun noktada buluşturan karardır. Böyle bir karar sonucunda çalışan, daha yüksek performansla işini sürdürürken yüksek iş tatmini duygusu elde eder. Kendisinin önemli olduğunu, anlamlı bir iş yaptığını, katma değer yarattığını düşünür. Bu onun işine kendisini daha fazla adamasını ve çabalarından daha yüksek sonuçlar elde etmesini de sağlar. Çalışanlar önemli bir iş yaptıklarını sezdiklerinde daha üretken ve mutlu olur. Kariyer yönetimi yüksek performansı ve rekabet üstünlüğünü amaçlayan şirketlerde çalışanların bireysel farklılıklarından yararlanarak onları motive etmeyi, iş tatminine ve verimliliklerine katkıda bulunmaya çalışır.”

 

KARİYER PLANLAMASINDA ŞİRKETLER

 

* Çalışanların mesleki ihtiyaçlarını doğru bir şekilde saptamak

* Şirketin sağladığı fırsatları mesleki ihtiyaçlara uygun hale getirmek

* İçerden terfi politikası uygulamak

* Çalışanları kendilerine uygun işlere yetiştirmek

* Çalışanlara mesleki danışmanlık hizmetleri vermek

* Çalışanlara iş rotasyonu iş zenginleştirme politikaları uygulamak gibi şirketler bu tür sorumluluklarını yerine getirirlerken çalışanlar ise

* Kariyer planlamasına aktif bir şekilde katılmak

* Mesleki gelişim ve etkinliklerinde belirli bir rol almak

* İhtiyaçlarını değerlerini ve kişisel hedeflerini belirlemek

* Özel yaşamındaki, mesleki ihtiyaçlarını etkileyen değişiklikleri anlamak

* Yeni fırsatlar aramak

* Bütün seçenekleri araştırmak

* Şirketin sağladığı araçlardan yararlanmaktır.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'da fuarın hayırlı olmasını dileyerek, fuarın kent ekonomisine katkı sunacağına dikkat çekti. Açılışın ardından Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler fuar alanındaki firmaları ziyaret etti. Programa; İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, kurum kuruluş temsilcileri ve fuara katılan firma yetkilileri ile vatandaş katıldı.

Editör: TE Bilisim