Aras Kargo’nun doğayı koruma vizyonu doğrultusunda 2014’te oluşturduğu 'Doğa Dostu Araslar' platformu, TURMEPA (Deniz Temiz Derneği) iş birliğiyle iki yıldır Türkiye’nin tüm kıyılarını temizliyor. Toplam 8 farklı lokasyondaki deniz kıyısından 2 ton atık toplayarak, ekolojik dengenin korunmasına önemli katkılar sağlayan Doğa Dostu Araslar, 2017 yılının son kıyı temizliğini Bodrum’da gerçekleştirdi.

 

Aras Kargo, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla çevre dostu ürünler ve doğaya saygılı iş süreçleri kapsamında çalışanlarından oluşturduğu Doğa Dostu Araslar platformu ile Türkiye’nin kıyılarını temizliyor. Şirketten yapılan açıklamada, TURMEPA (Deniz Temiz Derneği) ile birlikte yürütülen çalışma kapsamında 2016 yılında İstanbul Kınalıada, Samsun Atakent, İzmir Çiğli ve Fethiye kıyılarını temizleyen 'Doğa Dostu Araslar', 2017 senesinde de İstanbul Büyükada, Trabzon, Van Gölü ve Bodrum kıyılarını temizledi. 2 senede 500 Aras Kargo çalışanı ve aileleri, toplam 8 farklı su havzasında 977 kilogram plastik, 488 kilogram cam, 263 kilogram metal ve 80 kilogram kağıt olmak üzere denizlere telafisi imkansız zararlar verecek toplam 2 ton atık topladı.

 

2017’NİN SON KIYI TEMİZLİĞİ BODRUM’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TURMEPA iş birliği ile hayata geçirilen projede, Aras Kargo çalışanları 2017’nin son kıyı temizliğini Bodrum’da gerçekleştirdi. Bodrum Gümbet Limanı’ndan 579 kilogram plastik, 174 kilogram cam, 176 kilogram metal ve 33 kilogram kağıttan oluşan 1 ton atık, Bodrum Belediye’sine teslim edilerek geri dönüşüme gönderildi.

Bodrum’da yapılan kıyı temizliğine katılan Aras Kargo Genel Müdürü Hikmet Nuri Bulduk, “Yapılan araştırmalar, insanoğlunun doğa tahribatı neticesinde yakın gelecekte 'yuvamız'ın büyük tehlikelerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu yok oluşun önüne bir an önce geçmek için hem bizim gibi özel şirketlere hem devlet kurumlarına ve bireylere önemli görevler düşüyor” dedi.

 

Aras Kargo olarak bu sorumluluğu büyük bir özenle taşıdıklarını ve çevreci uygulamalar konusunda önemli bir yol kat ettiklerini dile getiren Bulduk, sözlerini şöyle sürdürdü; “TURMEPA ile üç yıl önce başlattığımız proje kapsamında, çalışma arkadaşlarımızla el ele verdik ve son 2 yıldır Türkiye kıyılarını temizlemeye başladık. İstanbul, Samsun, İzmir, Fethiye, Trabzon ve Van gerçekleştirdiğimiz kıyı temizliklerinde son durağımız da Bodrum oldu. Doğa Dostu Araslar’ın aileleriyle katıldığı ve büyük bir özenle gerçekleştirdiği kıyı temizliklerinde, şimdiye kadar denizlerimizi 2 ton atıktan kurtarmış olduk. Bunun yanı sıra 2015 yılında yaş aralığı 8-12 olan 52 minik Aras, TURMEPA’nın Nakkaştepe’deki merkezinde bulunan Sualtı Atık Sergisi’ni gezip Eğitim Atölyesi’nde deniz ve çevre koruma eğitimi aldı. Bu çalışmalarımızla hem doğaya karşı görevimizi yerine getirmeyi hem de bu konuda farkındalık oluşturmayı çok önemsiyoruz”.

 

"TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TİCARİ ELEKTRİKLİ ARAÇ FİLOSUNA SAHİBİZ"

Aras Kargo’da çevreci uygulamaların bununla sınırlı olmadığını ifade eden Bulduk, “2011 yılında araç filosuna kattığımız doğa dostu yüzde elektrikli araçlarla binlerce tonluk karbon salınımına engel oluyoruz ve mevcut araçlarımızı gençleştiriyoruz. Böylece, karbon salınımını minimuma indirmeyi hedefliyoruz. Örneğin, Aras Kargo elektrikli araç filosuna başlamasından itibaren 8 yıl sonunda, 5 bin 787 ton karbon salınımını önleyerek, yaklaşık 18 bin yeni ağacın doğada oluşturacağı faydayı sağlamış olacağız. Şu an 39 adet elektrikli aracımız var. Türkiye’nin en büyük ticari elektrikli araç filosuna sahibiz. 2018’de bu sayıyı arttırmayı planlıyoruz. Ayrıca, şirket bünyesinde doğada yüzde 100 çözünürlüğü olan malzemeler kullanıyoruz. ÇEKÜL’le yaptığımız iş birliği sayesinde de bugüne kadar yaklaşık 140 bin ağacı doğaya kazandıran şirketimiz, önümüzdeki süreçte aynı sorumlulukla çalışmalarına yön vermeye devam edecek” şeklinde konuştu.

 

“EV HANIMLARI VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ KARGO TAŞIYACAK”

Aras Kargo’da yeni bir iş modelini de hayata geçirmeyi hedeflediğini vurgulayan Hikmet Nuri Bulduk, “Ev kadınlarını ve üniversite öğrencilerine kargo dağıtımı için part time iş imkanı sağlamak istiyoruz. Diğer kuryelerimiz için işe alımda uyguladığımız tüm prosedürleri bu model için de aynen uygulayacağız. Bununla ilgili tüm yasal prosedürleri tamamladık. Böylece hem istihdama katkı sağlayıp öğrenci ve ev hanımlarına gelir kaynağı oluşturmuş olacağız hem de müşteri memnuniyetini üst seviyelere taşıyabileceğiz. Özellikle Eskişehir gibi öğrenci kentlerinde, öğrenciler okul dışındaki zamanlarında harçlıklarını çıkarabilecekleri şekilde kendi bisikletleriyle yine çevreye de katkı sağlayarak kargo taşıyabilecekler" ifadelerini kullandı.

 

“MÜŞTERİ MEMNUNİYET ORANINI YÜZDE 96’YA ÇIKARACAĞIZ”

Kargo sektörünün en önemli sorunlarından birinin gönderilerin zamanında teslim konusu olduğunu ve bu konuyla ilgili önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Bulduk, “Biz günde yaklaşık 500 bin gönderi taşıyoruz. Bu gönderilerin zamanında teslim edilme oranını artırmak için teknolojik yatırımlar gerçekleştiriyoruz. 5 ay önce bu konuyla ilgili gelen şikayet oranı yüzde 25 iken biz bu oranı yüzde 10 seviyesine indirdik. Hedefimiz şikayet oranını yüzde 4’e, başarı oranımızı yüzde 96’ya çekmek" dedi. 

Editör: TE Bilisim