Geçtiğimiz yıl zirveye çıkan Van’daki İranlı turist sayısı yılın ikinci yarısında bozulan barış ve huzur ortamı ile adeta sıfıra düştü. Uzun süredir İranlı turistlerin gelip gelmeyeceği tartışılırken gözler ilki geçtiğimiz yıl yapılan Van Alışveriş Festivali (Shopping Fest)’e çevrildi. Nevroz dönemine denk gelen festival öncesi İran’da adeta ulusal bir çağrı yapılarak ‘Van’a gitmeyin’ denilse de İranlılar daha şimdiden Van’a gelmeye başladı bile...

 

İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen Van Alışveriş Festivali (Van Shopping Fest)’in bu yıl İran ile yaşanan gerilimler, sürecin bozulması, bölgedeki olayların artması nedeniyle yapılıp yapılmayacağı konuşulurken Van esnafına sevindirecek haber geldi. Van TSO öncülüğünde başlatılan ve Van’daki tüm esnafların büyük oranda faydalandığı o festivalin bu yıl da yine aynı tarihlerde gerçekleşecek. İranlı turistlerin Nevruz tatili dolayısıyla en yoğun geldiği dönemde kentin ekonomisinin canlanmasını sağlamak amacıyla organize edilen Shopping Fest’in bu yıl da Van esnafına uzun süredir devam eden krizden sonra adeta can suyu olması bekleniyor. Zira son aylarda yaşanan olaylardan sonra Van’daki tüm rezervasyonlar iptal olmaya başlamış, uluslararası ajanslar Van’ı tehlikeli bölge ilan etmiş, İran da Van’a ve Türkiye’ye gitmeyin çağrısı yapmıştı.

 

BU YIL ÇOK DAHA İYİ ÇALIŞILDI!

15 Mart ile 5 Nisan aylarında arasında yapılan ve tarihleri arasında devam edecek olan festival özellikle Newroz döneminde binlerce İranlı’nın 20 gün süren festivalin bu yıl nasıl ilgi göreceği ise merak konusu oldu. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen festivalde Van’a büyük katkı sunun festival bu yıl çatışmalı ortamdan dolayı kente sunacağı katkı akıllarda soru işareti bıraktı. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, bu yıl yapılacak olan festival için çok daha iyi çalıştıklarını söyledi.

 

TAKVA: GELENEKSEL BİR FESTİVAL OLDU

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Shopping Fest’in bu yılda yapılacağını söyledi. Festivalin geleneksel hale geldiğine dikkat çeken Takva şu ifadelere yer verdi: “Shopping Fest’in yapılmasıyla ilgili 1 aydır bir çalışma yürütüyoruz. Projemiz aşağı yukarı tamamlandı ve önümüzdeki süreç bunu sizlerle paylaşacağız. Bizim İran’a önümüzdeki hafta bir ziyaretimiz olacak. Heyet gezimizde de öncelikli gündemimiz Shopping Fest olacak. Bu amaçla İranlıları daha çok Van’a çekme adına çalışmalarımız olacak. Bu artık geleneksel bir festival oldu. Bizim bunu sürdürmemiz gerekiyor. Bu yıl görselliği daha çok ön plana çıkan bir festival olmasını istiyoruz. Bu anlamda vali bey ile görüştük, büyükşehir belediyesi genel sekreteri ile toplantılar yaptık. Başta bu kurumlar olmak üzere diğer kurumlarında enerjisi ve desteği ile bunu yapmamız gerekiyor.”

 

“HERKESİN SAHİPLENMESİ GEREKİYOR”

Geçen yıl gerçekleştirilen festivalde Van’a ekonomik anlamda büyük bir canlılık geldiğini ifade eden Takva tüm kesimlerin festivali sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Takva, “Geçen sene ki veriler ortadadır. Biz yapılan harcamaları ve ilimizi ziyaret eden İranlı turistlerin sayılarında meydana gelen artış hepimizi umutlandırmıştı. Biz şehrimizi güven ve huzur kenti yapmak istiyoruz. Bölgenin çekim merkezi olması hasebiyle biz Van’ın bölgenin alış veriş merkezi olmasını da istiyoruz. Bunun için elimizden gelen çalışmaları yürütüyoruz. Van alışveriş günleri tutan bir çalışma oldu. Herkesin bunu samimiyetle sahiplenmesi gerekiyor. Her ne kadar biz bunun hamallığını yapsak bile bu odanın bir görevidir ve bizde bu görevi yapmak zorundayız.” Dedi.

 

FESTIVAL TEK BAŞINA TURİSTLERİN GELME SEBEBİ OLDU!

Geçtiğimiz yıl yapılan festivalde, TSO daha önce açıkladığı verilere göre festival süresinde Van’a yüz binden fazla yerli ve yabancı turist geldi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “2015 yılında 15 Mart - 5 Nisan tarihleri arasında ilki düzenlenen Van Shopping Fest döneminde ilimize yüz binden fazla yerli ve yabancı turist geldi. Festival süresince yalnızca kredi kartlarından 105 milyon ciro elde edildi. Bu yıl 200 bin turist ve 300 milyon lira ciro hedeflenen festivalde; iki bine yakın işyerinde, birçok ünlü markanın da katılımıyla ziyaretçilere keyifli alışveriş yapma imkanı sunulacak.”

 

VAN’I TANIDIKÇA SEVDİLER!

Van’da İranlı turistlerin en yoğun geldiği dönemde Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın girişimleriyle başlatılan Van Shopping Fest geçtiğimiz yıl da ekonomik kriz yaşayan Van esnafına can suyu olmuştu. İlk önce Van Kahvaltısı ile Guinness Rekorlar kitabına giren Van herkesin gözünü çevirmesinden sonra yine Van TSO eliyle hazırlanan bu festivalle de İranlıların ilgi odağı olmuştu. Geçtiğimiz yıllarda Van yerine Erzurum, Diyarbakır, Ankara, İstanbul gibi illere sadece giyim ve benzeri alışverişler için giden İranlılar Van’da alışveriş merkezleri açılmasıyla birlikte yönünü Van’a çevirmişti. Kentteki 5 yıldızlı oteller ve eğlence mekanları da açılınca sadece Van’da konaklayan İranlıların bu gelişi ile sadece 6 ayda Van yarım milyon gibi bir turist rakamı yakalamıştı. Zira yıla üst üste revervasyon iptalleri ve kötü haberlerle başlayan Van’a bir şok da İran’ın Türkiye’ye gitmeyin çağrısı ile yaşatılmıştı. Fakat İranlılar daha şimdiden Van’a gelmeye başlarken Van’daki mağazalarda şimdiden büyük oranda İranlılar görülmeye başlandı bile.

 

SHOPPING FEST VAN İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Shopping Fest’in Van ekonomisi oldukça önemli! Zira sadece kamuoyunda konuşulması değil rakamlar da bu festivalin önemini ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıl Mart ayında startı verilen o festival ulusal basının da konusu olmuş ve festival sonrasında açıklanan rakamlar Van ekonomisindeki rolünü açıkça ortaya koymuştu. Açıklanan rakamlarda, 2014 yılında Van’a 77 bin 728 yerli yabancı turist gelirken, 2015 yılında Shopping Fest ile birlikte Van’a sadece Mart ayına kadar 107 bin 486 turist geldi. Gerçekleşen bu rakamlara göre turist sayısında yüzde 38’lik bir artış meydana geldi. 2014 yılında Van’da alış verişe harcanan tutar 73 milyon 794 bin TL iken, 2015 yılında Shopping Festle birlikte toplamda 104 milyon 971 bin TL harcama yapıldı. 2014 yılına göre 2015 yılında yüzde 42’likbir artış oldu. Alışverişte gerçekleştirilen işlem adedi ise 2014 yılında 766 bin 651 iken, 2015 yılında 1 milyon 8 bin civarında işlem yapıldı. Gerçekleştirilen işlem adedi yüzde 32 oranında gerçekleştirildi.

 

SHOPPING FEST NEDİR?

Bilindiği gibi ilki geçtiğimiz yıl başlatılan Festival Van TSO tarafından organize edilmiş ve diğer kuruluşların da desteği ile ciddi boyutlara ulaşmıştı. Festivalde yer almak isteyen Vanlı esnaflar ve ulusal markalar Van TSO’ya müracaat edip festival boyunca Van’a özel indirimler yapmış ve mağazalarına Festival arması yapıştırarak festivale katıldıklarını belirtmişlerdi. Van’ın caddeleri haftalarca rengarenk olmuş ve Van esnafı bu alışverişlerden önemli kazançlar sağlamıştı. 

Editör: TE Bilisim