2011 yılında yaşanan depremlerin ardından kurulan konteynerlerin büyük bir bölümü kaldırılırken gidecek yerleri olmadığı gerekçesiyle Anadolu konteyner kent sakinleri halen konteynerde yaşamlarını sürdürüyor. Yaklaşık 110 gündür elektrikleri kesilen ve açlık grevine başlayan depremzedeler için Belediye ve Valilik devreye girdi ancak halen çözüm bulunamadı. Belediye’nin elektrik faturalarını ödeme şartı sunması da sorunun çözümüne çözüm olmadı. Van Koordinasyon Kurulu yetkilileri devreye girerek VEDAŞ ile görüşmeler gerçekleştirdi. Belediye’nin elektrik faturalarını ödemesini üstlenmesine rağmen VEDAŞ’ın olumlu bakmadığını ifade eden Van Koordinasyon Kurulu Üyeleri dün bir kez daha VEDAŞ’ın kapısını çaldı. VEDAŞ yetkilileri ile görüşmek için randevu alan Van Koordinasyon Kurulu Üyeleri VEDAŞ’tan olumlu cevap alamayınca Vangölü EDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu ile görüştü. Okuducu, “Abone işlemleri, tahakkuk işlemleri ve gerekli evraklar tamamlandığı zaman bizlerin elektrik verme konusunda hiçbir sıkıntımız olmaz. Bunun geniş açıklamasını ise yine bizim şirketimiz yapacaktır. Bu anlamda bizim şimdilik söyleyeceklerimiz bu kadardır.” Dedi.

 

İŞTE O GÖRÜŞMENİN AYRINTILARI!

 

İşte, Van Koordinasyon Kurulu ve EDAŞ Şirketler Müdürü Emrullah Okuducu arasında geçen o konuşmalar…

 

EDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu: “Şirketten bize söylenen şudur: Gerekli açıklamayı Zafer Bey yapacaktır. Ama merak anlamında da söyleyecek olursak. Şirketin genel anlamda şekil şartları sağlandığı sürece bizler elektrik vereceğiz. Şekil şartları dediğimiz, müşteri hizmetleri yönetmenliğimizin ilgi maddeleri gereğince abone işlemleri, tahakkuk işlemleri ve gerekli evraklar tamamlandığı zaman bizlerin elektrik verme konusunda hiçbir sıkıntımız olmaz. Bunun geniş açıklamasını ise yine bizim şirketimiz yapacaktır. Bu anlamda bizim şimdilik söyleceklerimiz bu kadardır.”

 

Van Koordinasyon Kurulu: Belediyenin sunduğu talep konusunda neler diyeceksiniz?

 

EDAŞ Şirket Müdürü Okuducu: Yönetmenliğe göre belediyenin böyle bir talebi uygun değil. Neden uygun değil? Çünkü şekil şartları sağlanmıyor. Abonelik için başvuracak kişinin bazı gerekli evraklar ile gelmesi gerekiyor. Bunun yapılması gerekiliyor. Çünkü sonralarda her hangi meydana gelebilecek bir yangın ya da başka bir olaydan sonra bizim şirketimiz mesuldür. Ondan dolayı da elektrik verilemiyor.  

 

Van Koordinasyon Kurulu: Bundan önceki dönemde neden şekil şartlar söz konusu değildi? O zamanlarda Valilik ve AFAD ödemeleri yapacaktır deniliyordu…

 

EDAŞ Şirket Müdürü Okuducu: AFAD o ödemeyi yaptı. Şu anda orada hepsinin tek abonesi yapıldı ve bunlar bizde mevcuttur. Ancak dediğim gibi şekil şartlar sağlandığı andan itibaren elektriklerin verilmesinde bir sıkıntı olmaz.

 

Van Koordinasyon Kurulu: Peki, belediye size AFAD’ın sağladığı imkânların hepsini belediye sağlar, şekil şartların hepsi uygulanırsa siz oraya elektriği bağlar mısınız?

 

EDAŞ Şirket Müdürü Okuducu: O zaman bizler bunu yönetime sunarız ve büyük bir buna onay verilir. Ancak ben şunu da çok rahat bir şekilde söylüyorum şekil şartlar sağlandığı andan itibaren her yere elektrik verilir. Belediyenin vermiş olduğu yazıda başka bir abonenin üzerine verilme bulunuyor, bu mümkün değil, bu olmaz. Şu an da zaten konteyner kentlerdeki tüm yerlerin aboneliği de bulunmaktadır. Bizleri belirleyen EPDK’nın mevzuatlarıdır. Bu yüzden bizler EPDK’nın bizlere sunduğu mevzuatla hareket ediyoruz. Biz bu konuda özelleştik diye her hangi bir değişiklik kesinlikle söz konusu değildir. Yine önceki gibi aynı mevzuat ile hareket ediyoruz.

 

Van Koordinasyon Kurulu: Burada bir olağan üstü hal söz konusu değildir. Ancak yarın bir gün Allah korusun orada ölümler olursa bunun sorumluluğunu sizlerinde üstelenmesi gerekiyor. Biz şimdi burada sıcak ortamda oturuyor ve çay içiyoruz ancak onların öyle bir imkânı yok. Onlar orada soğukta üşüyorlar. Bizim STK’lar olarak burada bizlerin üzerine bir görevin düştüğünün bilincindeyiz ve bu görevin sizlerin üzerine düştüğünün de farkındayız. Bu konuda bizler Zafer Bey ile de görüştük ve Zafer Bey bize; ‘Belediye bu olanakları sağlasın, ödemeleri yapsın bizlerde elektriği veririz’ denildi. Ancak şuan gördüğümüz kadarıyla bu olanaklar ha bire değiştiriliyor. Şimdi sizlerde burada, ‘bu olanaklar sağlanırsa bizler bunu yukarıya sunacağız ve büyük bir ihtimal ile verilir’ diyorsunuz. Bu konuda açık bir şekilde şu ortaya çıkıyor ki, ortada kesinlikle bir engelleme var. Sizler bu vebalin altına nasıl gireceksiniz? Bunun dışında birde burada elektrik verilmesi için bir de imar planı sıkıntısı var. Bunun içine de girersek bu meselede bizleri en az 1 hafta geriye götürecektir. Yukarının sizinle beraber bizlere vermek istediği mesaj çok açıktır. Ve bu mesajda elektrik verilmeyecektir, mesajıdır. Ancak biz Zafer Beyle görüştük, daha sonra Belediyenin bu konu ile ilgilenen bir müdürü ile görüştük. Belediyenin o müdürü yarım günün sadece bu iş için harcadır. Bize bağlanılacak denildi. Ancak daha sonra bu olaya yine bir müdahale oldu ve şimdide bağlanması söz konusu değil gibi görünüyor. Şimdi tek kişilik abone olma durumu var. Belediye bunu yapmaya çalışırsa bunu da yapamayacak gibi görünüyor. Çünkü oranın başlı başına bir imar planı bulunmuyor. İmar planı olmayan yerde bunun gerçekleşmesi de çok zor. Bu konuda mecliste de görüşülecek. Çözüm orada da tartışılacak ve sağlanmaya çalışılacak.

 

EDAŞ Şirket Müdürü Okuducu: Bu konulardan sonra bizim orada bir elektriği vermemizden sonra Allah korusun bir yangın çıkar, oradaki insanlara bir zarar gelirse biz bunun altından da kalkamayız. 2 sene önce burada elektriği veriyorduk. Neden veriyorduk? Çünkü devlet hepsi buradaydı. Bizlere elektriği verin dediler bizlerde elektriği veriyorduk.

 

Van Koordinasyon Kurulu: Belediye devreye giriyor sorun çözülmüyor. TEDAŞ bu konu da bir açıklama yapmıyor. Buda şunu gösteriyor, burada bir engelleme var. Artık en üstte kimler bulunuyor bilmiyorum ancak burada bir engellemenin olduğu gözler önündedir. Bu konuda var olanları bizlerden saklıyorsunuz. Bu açık bir şekilde ortadadır.

 

DEVLET YOK, ELEKTRİK YOK!

 

VEDAŞ İl Binasında EDAŞ Şirket Müdürü ile görüşen Van Koordinasyon Kurulu aldıkları cevaplardan memnun kalmayınca VEDAŞ İl Binasının önünde basın açıklaması yaptı. Van Koordinasyon Kurulu adına bir açıklama yapan Şemsettin Bakır, 2 yıl önce devlet burada olduğu için elektriğin verildiğini fakat şimdi elektriğin verilmediğini belirterek şu sözlere yer verdi: “Van’da altı gündür konteyner kentte yaşayan insanların elektrikleri kesilmiş bu elektriklerin kesilme sonucu insanların bu soğuk şartlarda yaşamaya çalışıyorlar. Bizler de Van’da Van Koordinasyon Kurulu Üyeleri olarak Sivil Toplum Kurulu Üyeleri olarak Van VEDAŞ ve EDAŞ müdürleri ile görüşmek için dünden beri randevu almaya çalıştık, telefonlarımıza cevap verilmedi. Bugün biz buraya geldik, ümidimizi kesmedik, görüşme umuduyla geldik ama; maalesef VEDAŞ Müdürü Zafer Bey burada yoktu. Yetkililerden Emrullah Bey ile görüştük. Emrullah Bey’in bize anlattığı şu: Şekil şartları yani abonelik şartları oluşursa biz herkese elektrik bağlayacağız. Tabi ki şekil şartları dedikleri şu anki konteyner kentte yaşayan insanların tek tek abone yapmak gibi bir şartı sağlayacağı yok. Tapular bir kere onların adına değiller. İmarın şartları oluşmuyor. Bunların yanında başka bir sürü şartlar var, bunlar yerine getirme olanağı da olmadı. Hepimiz biliyoruz, bu iki yıl önceki AFAD’ın sağladığı şartlar ne ise biz onları talep ettik. AFAD bu şartları sağlamadı. Bu belgelerin şekil şartları belirtmemişti o zaman nasıl elektrik verdiniz?  O zaman devlet yetkililerin hepsi buradaydı, öyle verdi. Demek ki şimdi devlet yetkilileri olmadığı için elektrik verilmiyor. Biz bir hafta önce VEDAŞ Müdürü ile görüştüğümüz de kendisi belediyenin bu faturayı karşılaması karşılığında elektrik bağlayacaklarını söylemişlerdi ve bununla ilgili çalışmalar başlamıştı. Her ne olduysa bir gün sonrasında birileri buna bir el attı ve elektriklerin bağlanmasını engelledi. Şimdi burada görülen şu: Birileri konteyner kentte yaşayan insanlara elektrik bağlanmasını engelliyor. Bunu da sizin kamuoyunuza sizlere bildirmek istiyoruz.”

 

BAKIR: GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

 

Bugüne Kadar görüşmeler yaptıklarını ve bugünden sonrada durmaksızın herkesle görüşme halinde olacaklarını belirten Bakır, “Tabi ki görüşmelerimizi kimseyle kesmeyeceğiz, amacımız da bu insanların bu soğukta kalmasını engellemektir, bununla ilgili şartlar ne ise zorlamaktır. Görüşmelerimiz herkesle olacaktır, bizim burada inatlaşmak gibi bir durumumuz yok. Bu soğuk kış şartlarında ne yapmamız gerekiyorsa en uç noktasına kadar yapacağız.” Dedi.

 

‘ELEKTRİĞİN EN KISA SÜREDE BAĞLANMASINI İSTİYORUZ’

 

Yani şu anda bazı şeylerimiz var. Bazı B planlarımız bazı C planlarımız var. Elektik bağlanmazsa, biz zaten bu elektriği kısa bir süreliğine istedik. Yani bunları kiraya çıkarmak için Vali Bey ile yaptığımız görüşmede bunları kiraya çıkarabilmek için bize bir süre verilmesini istedik. Çünkü burada ölümler yaşanabilir. Ölümle ilgili bir yalan haberin Türkiye’de ve Dünya’da nasıl yankılandığını hepiniz iyi biliyorsunuz, özellikle de sosyal medyada. Yani bu ölümlerin yaşanmaması için kısa süreli bir elektrik bağlanmasını istedik. Zahir Bey Belediye’ye resmi bir müracaatta bulunulursa elektriğin bağlanacağını söyledi. Vali Bey de işe çok olumlu baktı Vali Bey ile yaptığımız görüşmede ve bunun üzerine Belediye den bir resmi müracaat bulundu. Ancak daha sonraki günlerde yapılan görüşmelerde böyle bir elektrik bağlanması durumunda bunun BDP siyasi malzeme olacağı şeklinde çok da ahlaklı olmayan bir bahaneyle bu işin engellendiğini düşünüyoruz. Çünkü iki yıl önce AFAD’ın bağladığı şartlar ne ise bugün Belediye’nin bağladığı şartlar da aynen geçerlidir. Ancak bizim konuşmalardan anladığımız kadarıyla burada bireysel müracaat olursa şartlar mevzuat yerine getirilirse elektriğin bağlanacağı söyleniyor. Yalnız bu sözlerin arasında işte imara uygun olursa ki burası imara uygun değil bildiğiniz gibi. Biz buraya geçici bir süreliğine elektrik bağlanmasını istiyoruz. Ancak belirli insanlar bunu engelliyor, yani bu insanların göz göre göre ölmelerine göz yumuyorlar ve bizimde yummamızı istiyorlar. Yani netice bundan ibarettir.


Meltem DAĞER – Önder ALTINAL

 

 

Editör: TE Bilisim