Dün Gazetemizin de manşetine taşıdığı ‘TOKİ kanalizasyonu göle akıyor’ haberiyle ilgili Van Valiliğinden yazılı bir açıklama yapıldı. Valilik yaptığı yazılı açıklamada, arıtma tesisinin işletilmesinin, Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından yapılması gerekirken tesisin, bugüne kadar VASKİ tarafından devir alınmadığı belirtilerek, tesisin işletilmesi yüklenici firma tarafından yürütüldüğünden işletmeden kaynaklanan nedenlerle zaman zaman arızaların da meydana gelebildiği ifade edildi. TOKİ, yüklenici firma ve VASKİ yetkilileri ile yapılan toplantı neticesinde tesisin 2015 Ocak ayında VASKİ’ye devredileceği belirtildi.

Vangölü’nü kirlettiği gerekçesiyle dün gazetemizin de manşetine taşıdığı ‘TOKİ kanalizasyonu göle akıyor’ haberine Van Valiliğinden açıklama geldi. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, tesisin uygumla projesine göre tamamlandığı, geçici kabulü ve analizlerin yapıldığı ve bu nedene 2014 Nisan ayında arıtma tesisinin deşarjı temiz su olarak Van Gölü’ne akıtıldığı belirtildi.

‘VASKİ DEVİR ALMAMIŞTIR’

Valilikten yapılan yazılı açıklama da şu ifadelere yer verildi:
“Van Edremit afet bölgesinde 100 bin kişilik arıtma tesisinin imalatı 28.06.2013 tarihinde tamamlanarak, yüklenici firma tarafından işletmeye açılmıştır. Uygulama projesine göre tamamlanan arıtma tesisinin geçici kabulü, her türlü analizler yapılarak, biyolojik testler gibi hususlar da dikkate alınarak 09.04.2014 tarihinde onaylanmıştır. Arıtma tesisinin deşarjı temiz su olarak Van Gölü’ne akıtılmaktadır. Arıtma tesisinin işletilmesinin, Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından yapılması gerekirken tesis, bugüne kadar VASKİ tarafından devir alınmamıştır. Tesisin işletmesi yüklenici firma tarafından sorunsuz bir şekilde devam ettirilmektedir. Tesisin işletilmesi yüklenici firma tarafından yürütüldüğünden işletmeden kaynaklanan nedenlerle zaman zaman arızalar da meydana gelebilmektedir.”

‘EKSİKLER GİDERİLEREK DEVREDİLECEK’

TOKİ, yüklenici firma ve VASKİ yetkililerinin 25 Kasım tarihinde bir araya gelerek aldığı karar neticesinde 2015 Ocak ayında tesisin VASKİ’ye devredileceği belirtilen açıklamanın devamında ise şöyle denildi: “Arıtma tesisinin devri ile ilgili 25.11.2014 tarihinde TOKİ, yüklenici firma ve VASKİ yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirmiştir. Arıtma tesisinin devri ile ilgili VASKİ tarafından tespit edilen eksiklikler (işletmeden kaynaklanan eksikler dâhil) yerinde incelenmiş, eksikliklerin giderilmesinin akabinde, tesisin 2015 yılı Ocak ayında VASKİ tarafından devir alınması öngörülmüştür.”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim