Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, 2014 yılında il dışında yaptıkları tanıtımların olumlu sonuçlarını aldıkları ve 2015 yılında da 3 alanda desteklerinin devam edeceğini söyledi.

 

İHA muhabirine 2014 yılında yapılan destek programları ve teşvik krediler hakkında değerlendirmede bulunan Dr. Emin Yaşar Demirci, 2014 yılında destek verdikleri 26 proje içerisinden 5 tanesinin medikal sektörü olmasının bölgeye farklı bir ivme kazandırdığını belirtti. Demirci, "2014 Mali Destek Programı olarak baktığımız vakit, bizim ajans bölgesinde, diğer bölgelerden farklı olarak ilk gerçekleştirdiğimiz bir program vardı. Üçlü Girişimcilik Mali Destek Programı. Buradaki hedefimiz, nitelikli yatırımcıyı bölgeye çekmek, içerideki nitelikli yatırımcının gücünü artırmaktı. Çünkü belli sektörlerde dışarıdan nitelikli yatırımcının ilgisini bölgeye kazandıramazsak, bölge kendi sermayesiyle alacağı mesafe çok daha uzun ve çok daha zahmetli olur. Bu çerçevede biz üst sınırı 2 milyon lira olan bir hibe programını ilan ettik. Toplam bütçesi 20 milyon liraydı ve biz bunun tanıtımına da bölge dışında başladık. İlk Konya’ya gittik, daha sonra İstanbul'a ve Bursa’ya gittik. Ayrıca İzmir, Adana, Kayseri’ye arkadaşlarımız gittiler. Biz kendi Mali Destek Programımızı teşvik sistemiyle ilişkilendirdik. Yani mevzuat gereği teşvik alan bir proje, aynı zamanda mali destekten kazanamıyordu. Biz mali destek alan bir projenin ilave teşvikle birleştirilmesini ve böylece daha büyük hacimle, daha nitelikli yatırımları bölgeye kazandırmayı hedeflemiştik. Büyük ölçüde hedefimize ulaştık. Nitelikli yatırımlarda özellikle yeni sektörlerde bölgeye ilgili olduğunu gördük. Bizim hedefimiz şuydu, Mali Destek Programı’nı teşvikle ilişkilendirerek, mevcut program kapsamında biz 40 milyon yatırım beklerken, yaklaşık 78 milyonun üzerine çıktı. Dolayısıyla biz bu hedefimize ulaşmış olduk” dedi.

 

Dışarıdan gelen yatırımcı oranını da değerlendiren Demirci, “Yaklaşık desteklenen projelerin üçte biri dışarıdan gelen projeler arasından çıkması da esasen bu tanıtımdan ciddi bir karşılık buldu. Bunların da yeni sektörlerin olması, mesela 26 proje desteğinin 5 tanesinin medikal sektöründen çıkmış olması bizi sevindirdi. 2014 yılında 100 üzerinde proje sunuldu bize, ancak 26 tanesine desteklerimiz oldu. Toplam mali destek tutarı da 20 milyon lira. Destek edilen proje sayısı az ama desteklenen projenin niteliği bakımından ciddi pozitif yönden fark oluşturan projelerdir. 2014 yılında sadece Mali Destek Programı sunan bir kurum değiliz, aynı zamanda bölgenin diğer imkânlarıyla ilgili olarak da planlama yapan, araştırma yapan, rapor hazırlayan bir kurum olarak daha çok gönüllü olarak biliniyor olmamız gerekiyor. Van ile ilgili bir plan hazırladık, aynı zamanda Van 2023 Vizyonu diye bir çalışma yaptırıldı. Bu Van’a yönelik bir çalışmaydı. Bunun tanıtımı yapıldı” diye konuştu.

 

2015 yılı destek programlarına da değinen Demirci, 3 alanda destek vereceklerini belirterek, “Biz 3 sektörde Mali Destek Programı sunacağız. Bunlardan bir tanesi Üretime ve Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projesi’dir. Bu kapsamda Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Küçük Sanayi Siteleri’ne teknokentlerin üretim altyapında eksikliklerini tamamlaması ve turizm altyapısında özellikle tarihi mekânların restorasyonu ve çevre düzenlemesi gibi altyapı desteği. Esnek bir limit ön gördük, 300 bin lira alt limit ve 3 milyon 375 bin lira üst limiti var. Biz şubat ayının 20’sinde ilan etmeyi planlıyoruz. İkinci destek programımız ise Rekabetçilik Mali Destek Programı’dır. Bunun amacı bölgede faaliyet gösteren şirketlerin rekabet gücünü artıracak, maliyetlerini düşürecek ve üretimdeki niteliliğini de geliştirecek yatırımlara destek vermek. Sektörel önceliklerimiz var, her sektöre vermiyoruz. Üretimde kullanacağı makine ekipmanları alımından kendi enerjisini üretimine kadar biz burada üretim yapan sektörleri ya da yapmayı hedefleyen sektörlerin başvurularını debelendirmeye alacağız. Bu desteğimiz 150 bin alt limit, 500 bin lira üst limiti olmak üzere toplam bütçesi 13 milyon 500 bin liradır. Biz bunu 20 Mart’ta ilan edeceğiz. Bir diğer Mali Destek Programımız ise Küçük Girişimci Mali Destek Programı’dır. Bunlar genellikle zanaatkârlığa dayalı işler. Alt hibe sınırı 25 bin lira, üst sınırı 75 bin lira, toplam bütçesi 3 milyon liradır. El zanaatına yönelik bütün işlere vereceğiz. Bunu da ilan edeceğimiz tarihi 20 Nisan olarak belirledik” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim