Van Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında 13 ilçede tarımsal destek ve kırsal kalkınmaya yaklaşık 17 milyon TL harcayarak çiftçinin yüzünü güldürdü.

 

Büyükşehir Belediyesi Van’ın tarım ve hayvancılıkta hakettiği noktaya gelmesi için 2017’de yoğun mesai harcadı. Kırsal kalkınmayı destekleme, hayvansal ve bitkisel üretimi geliştirme, kırsaldan kente insan göçünün azaltılması, bölge ve ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla 2017 yılında adeta tarımsal hizmet atağı gerçekleştirdi. Kent genelinde Tarımsal Daire Başkanlığı tarafından sulama kanalları, göletler, hayvan içme suyu sıvatları, sondaj çalışmaları, yeni boru hatları ve koyun banyolukları tamamlanarak çiftçinin kullanımına sunuldu.

 

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun Hükmünde Kararname ile görevlendirilmesinin ardından yapılan çalışmalar hız kazandı. Zorluoğlu’nun yönetimi ile Van tarımsal hizmet anlamında altın bir yılı geride bıraktı. İşte 2017’de Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yapılan hizmetler;

 

SULAMA TESİSLERİNE 4 MİLYON 725 BİN TL

Çiftçilerin kendi gayretleriyle yaptıkları toprak kanallarda suyun büyük oranda kaybolması nedeniyle sulama sezonunda yaşanılan sıkıntıların giderilmesi için yeni beton kanal ve sanat yapıları yapıldı. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığınca bu işler için 4 milyon 725 bin TL harcandı. Toplamda 30 mahallede 94 bin 300 metre kapalı-açık havuz sistemli sulama tesisleri tamamlanarak çiftçinin kullanımına sunuldu.

 

SIVATLAR ÇİFTÇİLERİN AYAĞINA KADAR GİTTİ

Kırsalda hayvancılığın gelişimini sağlamak ve büyük - küçükbaş hayvanların temiz içme suyuna ulaşmasını temin etmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi Van genelinde kırsalda bulunan 317 mahallede 2 bin 660 adet demir ve beton sıvat kurulumu yaparak suyu çiftçinin ayağına kadar götürdü. Uzun yıllar su sıkıntısı nedeniyle hayvancılığın gerilediğini söyleyen çiftçiler temiz içme suyununun yayla alanlarına kadar gelmesinin sevincini yaşadıklarını belirterek sıvatların hizmet vermeye başlaması ile birlikte emek ve zaman kaybının ortadan kalkacağını ve hayvancılık faaliyetlerinin artacağını söyledi.

 

SUYU OLMAYAN MAHALLELERDE SONDAJ ÇALIŞMASI

Yine kırsal kalkınmayı destekleme, bölgede hayvansal ve bitkisel üretimi geliştirme, kırsaldan kente insan göçünün azalması ile bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla hayvan içme suyunun bulunmadığı kırsal mahallelerde sondaj çalışması yapıldı. Bu kapsamda Başkale - Böğrüpek, Gürpınar - Parmakkapı - Erkaldı, İpekyolu - Yatıksırt, Çaldıran - Altıyol - Umuttepe mahalle meralarında yapılan sondaj çalışması ile çiftçiler suya kavuştu. Toplam 1 milyon 10 bin TL’ye mal olan sondaj çalışmalarının yanında sıvatlar, göletler ve fidanlık alanlarda oluşturularak çiftçilerin kullanımına sunuldu. Sondaj çalışmaları 2018 yılında da devam edecek.

 

KANAL VE GÖLETLERİN TEMİZLİĞİ BÜYÜKŞEHİR’DEN

Kırsal mahallelerde bulunan toprak - beton sulama kanalları ve göletlerin içine dolan ve su kaybına neden olan sediment ve balçıklar iş makinaları ile temizlenerek çiftçinin en yüksek oranda kanallardan faydalanması sağlandı. Bu kapsamda 2017 yılında 307 mahallede 3 milyon 965 bin TL bedelle toplam bin 320 kilometre kanal, 361 adet gölet temizliği yapıldı.

 

BÜYÜKŞEHİR SUYUN ULAŞMADIĞI YER BIRAKMADI

Çiftçilerin talepleri doğrultusunda, sulama kanalarında ve arazi yollarında kullanılmak üzere 155 mahallede farklı ebatlarda toplam 13 bin metre korige boru döşeme işi gerçekleştirildi. Korige boru döşeme işi için Büyükşehir Belediyesi 800 bin TL harcadı.

 

MOBİL KOYUN BANYOLUĞU ÇİFTÇİNİN HİZMETİNDE

Küçükbaş hayvan ölümlerine neden olan parazit ve hastalıkları ortadan kaldırmak için 90 bin TL bedelle 5 tane koyun banyoluğu alınarak çiftçilerin kullanımına sunuldu. Hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek anlamında büyük önem taşıyan banyoluklardan yararlanan çiftçilere parazit temizliği için kullanılan ilaçlarda ücretsiz olarak verildi. Muhtarların taleplerine göre banyoluklar tüm ilçelere taşınarak çiftçilerin en yüksek oranda faydalanması sağlandı. 

Editör: TE Bilisim