Türkiye’nin. Bölgenin ve Van’ın sayısız acı, sıkıntı ve kriz yaşadığı 2016 yılı geride kaldı. Acıların ve üzüntülerin ardı arkasının kesilmediği yılın ardından 2016 yılı ölümlerin ve gözyaşının yılı oldu. Çözüm süreciyle birlikte huzurlu ve barış dolu bir kaç yıl geçiren Van ve Türkiye yine huzur ve barışı özlerken 2016 yılı öncesindeki umutlar da 2017’ye devretti. 2017’den beklenti çok.

 

Çözüm sürecinin sona ermesi, yaşanan çatışmalar, 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişi, ekonomik darboğaz, ertelenmeyen vergiler derken Van 2016 yılını geride bıraktı. Şehrivan Gazetesi olarak 2016 yılının değerlendirmesini ve 2017 yılı beklentilerini Van’ın önemli söz sahibi olan isimlerle değerlendirdik. CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt, TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Emin Tuğrul, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, Ayanis Turizm Yetkilisi ve Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, İşadamı Feridun Irak gibi önemli isimlerle görüştüğümüz değerlendirmeyi sizlerle paylaşıyoruz.

 

 

ÖZGÖKÇE: 2017 YILINDAN ÇOK ÜMİTLİYİZ

Kendi sektörlerinde 2016’nın kötü geçtiğini ifade eden TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe şunları söyledi: “Bizim sektör açısından bakıldığından 2016 maalesef çok kötü geçti. Esnafımız, insanımız ayakta durmak için cebelleşiyor. Bizim ilin bir İran pazarı var. Çok kötü bir kapımız var. Kapıköy sınır kapısının durumunu sürekli dile getirdik bir an önce kapının yapılması gerektiğini söyledik. Sağ olsunlar sesimizi duydular ve yaz mevsiminde temelleri atıldı kapının. İnşallah önümüzdeki yılın sonlarında kapının inşaatı bitecek ve modern bir kapı olarak teslim edilecek. Ancak 2016 yılı biz turizmciler için yaşanan olaylar hasebiyle çok kötü geçti. Artık İran’dan konuk alamıyoruz. Esnafın çeki senedi yazılmaya başlandı. Artık esnaf kan ağlıyor. Biran önce bu savaş durumu sona ermeli ve bunu talep ediyoruz. Maalesef 2016 beklentilerin çok altında geçti. 2017 yılından çok ümitliyiz. İnşallah 2017 yılı bize sağlık, sıhhat ve huzur getirir. İnşallah bize iş yükü getirir yeni yıl. Ümitliyiz, inşallah 2017 bize barış ve huzur getirecek.”

 

 

BOZKURT: ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇTİK

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, “Gerçekten ülkemiz açısından zor bir süreçten geçtik. 2016 yılı bizim için inşaat malzemesi üretimi kategorisinde geçen yıllara rağmen daha canlı geçti diyebiliriz. Ancak yaşanan güncel olaylar ülkemiz açısından çokta iyi geçti denilmeyebilir. İşte 15 Temmuz darbe girişimi, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ardından tutuklanmaları, belediyelere kayyumların atanması ve son zamanda yaşanan ekonomik sıkıntı ülkede olduğu gibi Van’da da nakit sıkıntısı htirdi.” Dedi.

 

“YATIRIM AÇISINDA TALEP ÇOK OLDU”

2016 yılında açıklanan cazibe merkezleri ve yatırım destekleri hakkında da konuşan Bozkurt şöyle devam etti: “Bunların ardından bölgenin kalkındırılması için Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı cazibe merkezlerinin arasında Van’ın pilot il seçilmesi Van için çok önemlidir. Van cazibe merkezleri arasına alındıktan sonra talepler çok fazla oldu. Özellikle son zamanlarda DAKA’ya yapılan 250 milyonluk yatırım talebin çok önemli bir girişim olduğunu düşünüyorum. Yatırımlar açısından talebin çok fazla olduğunu görüyoruz.”

 

BOZKURT: 2017 YILINDAN UMUTLUYUZ

2017 yılından umutlu olduğunu ifade eden Bozkurt, “Van’ın ekonomisinin canlanmasına yönelik artan talebe rağmen zor bir yıl geçirdik. Üstelik her açıdan zor bir yıldı. Ama her şeye rağmen 2017 yılından umutluyuz. Zor günler yaşadık ancak atlatmayı da başardık. Bu yüzden 2017 yılının ülkemize, bölgemize ve özelliklede Van’ımıza barış, huzur, bol kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Özelliklede Ortadoğu’da yaşanan savaş ortamının biran önce son bulmasını diliyor ve orada yaşanacak olan barışın ülkemize de yansımasını dile getirmek isteriz. Yeni yılda üretimin fazla olmasını umut ediyoruz. Bu üretimin artması ile ülkemize katkı sunmayı hedefliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

AYDEMİR: ÇOK KÖTÜ BİR YIL GEÇİRDİK

2016 yılı değerlendirmesi yapan Van Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, “Çok kötü bir yıl geçirdik diyebiliriz. Her açıdan zor ve sancılı bir yıldı. Ekonomik olarak, huzur olarak kısacası her alanda zorluk yaşadığımız bir yıldı. Özelliklede yaşana terör olaylarından kaynaklı zor bir süreç yaşadığımızı dile getirmek isterim. 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ülkemize zor zamanlar yaşattılar ancak Allaha şükürler olsun ki onu atlattık. Her şeye rağmen, yaşanan onca olumsuzluğa rağmen umudumuzu yitirmiyoruz ve 2017 yılından çok umutluyuz. İnşallah yeni yıl ülkemize, vatanımıza, devletimize, ekonomimize, turizmimize, sanayimize, esnafımıza ve her alanda emek veren kuruluşlara huzur, barış ve refah getirecektir. Çok umutluyuz yeni yıldan.”

 

 

IRAK: 2016’DAKİ EN GÜZEL GELİŞME VANSPOR’DUR

Gazeteniz Şehrivan’a değerlendirmeler de bulunan İşadamı Feridun Irak ise şunları kaydetti: “2016 yılı içerisinde beklentilerin karşılanmadığını gördük. Van’ın var olan belli başlı sorunlarına ne yazık ki çözüm bulunamadı. Ancak diğer taraftan güzel gelişmelerde yaşandı. Özellikle Vanspor bu yıl içerisinde elde etmiş olduğu başarı önemli bir gelişmedir. Ancak son zamanlarda maddi yönden sıkıntılarının olduğunu duyduk. İnşallah bu sorunlarda çözülür. Diğer taraftan kötü bir gelişme ise tekstilkentten gelen haberlerdi. Biz zamanın da tekstilkentin yapılmamasından yanaydık ancak dinletemedik. Yer olarak ve proje olarak da yanlış bir konumu var. Bu sorunun da çözüme kavuşturulması gerekiyor. Orada üretim yapan 8 firma mağdur olmuş durumda. Bu firmaların mağduriyeti giderilmelidir.”

 

“UMUDUM 2017 YILINDA SORUNLAR ÇÖZÜLSÜN”

2017 beklentileri hakkında da konuşan Irak, “2017 yılındaki beklentim. Van’ın var olan sorunlarının çözülmesidir. Otogar, vergi terkini, çevre yolu, kuzeyde döşenecek olan demiryolu hatları gibi Van için büyük önem taşıyan bu çalışmalarda hayata geçirilmelidir. 2016 yılında yaşanan gelişmeler Türkiye’de olduğu en çok Van’ı etkilemiştir. Ekonomik olarak sıkıntılar yaşanmış ve bu sıkıntılar devam ediyor. Ben 2017 yılında bu sorunların çözülmesi ve var olan savaş ortamının bitmesini diliyorum. İnşallah bu sorunlar biter, insanlar ölmez ve huzur barış ortamı sağlanır.” Dedi.

 

 

TUNÇDEMİR: 2016 KÖTÜ BİR YIL OLDU

2016 yılının turizmciler için kötü bir yıl olduğuna işaret eden Ayanis Turizm Yetkilisi ve Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir şunları söyledi: “2016 yılı biz turizmciler için iyi geçmedi. Malumunuz ülkemizin ve bölgemizin durumu ortada. Biz 2016’dan vazgeçtik ama 2017 yılının iyi geçmesini diliyoruz. İnşallah böylede olur. 2017 yılının iyi geçebilmesi içinde 2016’nın 2’nci sezon dediğimiz Eylül-Ekim dönemi sonra iyi geçmelidir ki bizlerde tur programları ona göre yapalım. Çünkü bu tür turların programlarının en az 3-6 ay arasında hazır olması gerekiyor.”

 

“2017 YILI 2016 YILINDAN DAHA İYİ OLACAK”

2017 yılından umutlu olduklarını ifade eden Tunçdemir, “Biz 2017 yılında ülkenin huzur içerisinde yaşamasını diliyoruz. Huzur ve güvenlik ne kadar fazla olursa turizm de o kadar büyür ve gelişir. Ben 2017 yılından ümitliyim. 2017 yılı 2016 yılından daha iyi olacak. 2017 yılının ilk dönemini ne kadar kötü kapatsak bile 2’nci dönem çok iyi olur. Böyle bir beklentimiz var. Biz bunun için hazırız ve çalışıyoruz. İnşallah ülkenin, bölgenin ve ilimizin gelişimi için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu konuda hepimiz büyük görevler düşüyor. Daha huzurlu ve sağlıklı bir yıl geçmesi için hepimizin çalışması ve çaba göstermesi gerekiyor.” İfade etti.

 

 

 

İLHAN: ÖLÜM, KAN VE GÖZYAŞI YILI OLDU

Gazete olarak görüştüğümüz Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan şunları dile getirdi: “2016 yılı ölüm, kan ve gözyaşı yılı olmuştur. Siyonizmin emrinde olan ülkelerin terör örgütlerini kullanarak Orta Doğuyu şekillendirme çalıştığı bir yıl olmuştur 2016 yılı. Suriye de yaşanan savaş ülkemizin iç meselesi haline gelmiştir. Ülkemizde 10’un üzerinden büyük patlama meydana gelmiş e bu patlamalarda çok sayıda sivil hayatını kaybetmiştir. Bunların içinde çocuk, büyük, yaşlı, genç, kadın ve her türlü insan bulunmaktadır. Son olarak yılbaşı gecesi bir eğlence merkezinde meydana gelen patlamada 39 vatandaşımız hayatını kaybetti, 65 vatandaşımız ise yaralandı. İster ibadethane, ister eğlence merkezi, ister spor alanları, isterse nöbette olan insanlar kim olursa olsun herkesin yaşama hakkı vardır ve buna saygı duyulmalıdır.”

 

“2017’NİN DAHA GÜZEL BİR YIL OLMASINI ÜMİT EDİYORUM”

2016 yaşanan olaylar dışında 2017 yılından beklentilerini de ifade eden İlhan, “2016 yılında insanlarımızın canına kastedilen bir yıl oldu. Yerinden yurdundan insanlar oldu ve insanlarımız kendi ülkelerinde mülteci durumuna düştüler. Umut ediyoruz ki Suriye, İran Irak ve ülkemize yakın olan diğer ülkeler hep beraber hareket edere ve yaşanan bu ölümlere son verilir. 2017 yılının daha güzel geçmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Ülkemiz, bölgemiz ve özellikle Van’ımızı için daha güzel bir yıl geçmesini ümit ediyor, huzurun ve refahın yüksek olmasını temenni ediyorum. İnşallah 2017 yılında her şey konuşularak çözüme kavuşturulur, ölüm, kan ve gözyaşı olmaz.” Dedi.

 

 

KURUKCU: İNSANARIN ÖLMEDİĞİ BİR YIL DİLİYORUM

2016 yılı ve 2017 yılı beklentileri ile ilgili görüştüğümüz Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu şöyle konuştu: “İyisiyle kötüsüyle 2016 yılını tamamladık. Çok dolu geçti dersek doğru olmaz. Ancak 2016 yılı artık bitti. Ben 2017 yılının barışa, huzura ve güzel günlere işaret olmasını diliyorum. Şu anda ülkemizin en çok huzura, barışa ve kardeşliğe ihtiyaç var. Bende ülkemiz, bölgemiz ve özelde Van’ımız için bu beklentiler içindeyim. İnşallah 2017 yılı ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz için çok daha güzel olur. Çok mu umutluyum bu söylemden hayır. Ancak her yeni yıl yeni bir umuttur. İnşallah insanların mutlu olduğu, insanların ölmediği ve annelerin ağlamadığı bir yıl olur.”

 

 

ŞAHİN: ACI BİR YILI GERİDE BIRAKTIK

Şehrivan’a konuşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, “2016 yılı insanların acı çektiği bir yıl oldu. Gerek ekonomik anlamda, gerek siyasal anlamda, maddi, manevi insanlar büyük sıkıntılar ve acılar yaşadı. 2017 yılında 2016 yılında yaşanan acılarının yaşanmamasını diliyorum. 2017 yılında barışın, huzurun ve kardeşliğin olmasını diliyorum. Yaşanan ölümlerin ve sorunların 2017 yılında son bulmasını temenni ediyorum. Ülkemiz, bölgemiz ve ilimizin daha iyi bir yıl geçirmesini diliyorum.” Şeklinde konuştu.

 

 

TUĞRUL: SAĞLIKLI VE GÜZEL BİR YIL DİLİYORUM

Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Emin Tuğrul ise yeni yıl için mesaj yayımladı. Tuğrul şu ifadelere yer verdi: “2016 yılı acılarımızla, sevinçlerimizle geride bıraktık. 2016 yılında yaşanan sorunların ülkemizde, bölgemizde ve ilimizde yaşanmamasını temenni ediyorum. 2017 daha fazla umut, daha fazla sevinci ülkemize, bölgemize ve özellikle ilimize getirmesini diliyorum. 2017 yılının tüm Van’ımıza sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazanç getirmesi yüce Allah’tan diliyorum. Acını, gözyaşının ve ölümlerin son bulduğu bir yıl diliyorum.”


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim