ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Büyük umutlarla karşılanan, kutlamalarla girilen 2020 yılı içi tüm dünya için adeta kâbus gibi bir yıl oldu. Büyük umutlarla girilen 2020 yılı pandeminin, kayıpların alıp başını gittiği bir yıl olarak tarih kayıtlarına geçti. Tüm dünyanın ortak sorunu olması nedeniyle yüzyıllarca unutulmayacak bir tarih olarak hafızalara kazınan 2020, Van için ise içerisinde daha büyük acıları ve olayları barındıran bir yıl oldu. Dünyada birçok ülke ve şehir için sadece hastalıkların ve ölümlerin konuşulduğu 2020’de Van çığlar, depremler, ülkenin en büyük ölümle deniz kazası gibi daha büyük sıkıntıların da yaşandığı bir yıl oldu. 2011 yılında yaşadığı büyük depremden sonra en acılı yıllardan biri olarak kayıtlara geçen Van’daki bu süreç Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez’in de yıl sonu değerlendirmesine konu oldu. Bilmez, 2020’nin genelini değerlendirdiği o toplantıda 2020 için ‘Hüzün yılı’ ifadesini kullanırken, yaşanan büyük kayıplardan söz etti.

Koronavirüs salgını başta olmak üzere birçok olumsuzluklar yaşatan 2020 yılı geride kalırken en üzücü olayları yaşayan kent ise Van oldu. Van en büyük kayıp, olumsuzluk ve kazaların gerçekleştiği illerden birisi olurken yılın son gününde gazetecilere yılı değerlendiren Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 2020 yılı hakkındaki düşüncelerini aktararak Van’da meydana gelen depremler, göçmen ölümleri, çığ felaketi ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı.

Tüm dünya da olduğu gibi Türkiye’de de ciddi tahribatlara yol açan korona virüs salgınıyla geçen 2020 yılı geride kalıyor. Türkiye’de 2020 yılında üzücü olayların en fazla yaşandığı il Van oldu. 4-5 Şubat’ta Van- Bahçesaray karayolunda 42 kişinin ölümüne neden olan çığ felaketi yılın ilk olumsuz vakası oldu. Ardından tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi salgını Türkiye’de olduğu gibi Van’da da ciddi ekonomik ve sosyal zararlara neden oldu. Başkale ilçesinde 10 kişinin ölümüne neden olan deprem, Van Gölü’nde 61 kişinin boğularak ölümüne neden olan göçmen teknesinin batması, Gevaş ilçesinde Emniyet Müdürlüğü uçağının düşmesi ve can kayıplarının, işsizliğin beraberinde getirdiği belirsizliklerle dolu bir yıl oldu. 2020 yılında Van’da meydana gelen üzücü olayları değerlendiren Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentte 2020 yıllında yaşanılan olumsuz vakalar hakkındaki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

“ÇIĞ FELAKETİ İLK OLUMSUZ VAKAYDI”

2020 yılı ile ilgili bazı değerlendirme ve tespitlerde bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “İslam tarihinde ’Hüzün Yılı’ diye bir yıl var. Aslında Van açısından da 2020 yılı acıların, olumsuzlukların ve afetlerin yaşandığı bir yıl oldu. Dedi. Vali Bilmez, 2020'de birçok olumsuzluğun yaşandığını kaydederek şunları söyledi: “4 ve 5 Şubat'ta Van-Bahçesaray kara yolunda çığ düşmesi sonucu 42 kişinin hayatını kaybetti. Yılın ilk olumsuz vakamız buydu ve son 30 yılın en yoğun karı yağdı. Kuraklık açısından iyi oldu ama ulaşım ve yaşam açısından bizi olumsuz etkiledi. Biz sadece şehir merkezinde 25 binin üzerinde kamyon kar taşıdık. Sıhke Gölü’ne kar dökecek alan bulamadık. Çığ altındaki son cenazemizi arama durumundayken merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan 23 Mart'taki depremin kentte de hissedildiğini, Başkale ve Saray ilçesinde ciddi anlamda etkili oldu. Başkale’de 19 Saray’da 6 köyümüzde etkili oldu.”

VAN, ÇOK FAZLA DEPREME MARUZ KALDI

Van’da meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmelerini sürdüren Vali Bilmez, “Bu depremde 10 vatandaşımız enkaz altında kalarak hayatını kaybetti ve 67 vatandaşımız yaralandı. Başkale ilçemizde 846 yıkık 2134 bin ağır hasarlı konut, depo ve yapı oluştu. Saray ilçesinde ise 14 yıkık 967 ağır hasarlı yapı meydana geldi. Ağır hasarlı yapıların bir kısmı yıkıldı, diğerlerin yıkımı devam ediyor. Depremin hemen ardından iki ilçemizde insan çadırı kuruldu. Belki de tarihimizde ilk kez hayvanlar içinde çadırlar kuruldu. Çadırlardan sonra bölgeye 1968 tane konteyner dağıtıldı. Evinden uzak konteyner kuran vatandaşların elektrikleri AFAD tarafından karşılanmaktadır. Fakat kendi evinin yanında konteyner kuran vatandaşlar ise elektrik indiriminden yararlanmaktadır. Haziran başında bir deprem daha yaşadık Saray, Özalp ve Gürpınar köylerinde etkili oldu. Bu depreminde çadır ve konteyner dağıtımı yapıldı. Ağır hasarlı binalar tespit edildi. Askı sürecinde itirazlar süreci devam ediyor. Yakın zamanda meydana gelen depremde herhangi bir can ve mal kaybı yok ama hasar tespit çalışmaları devam ediyor. İlk belirlemelere göre 55 civarında ağır hasarlı yapı bulunmaktadır.” Şeklinde konuştu.

TEKNE FACİASI DA YAŞADIK

Türkiye’nin en yüksek rakımlı kenti olmamıza rağmen Türkiye’nin en büyük deniz kazası maalesef Van’da meydana geldiğini aktaran Bilmez, “Bu sene düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin 27 Haziran'da Van Gölü'nde batması sonucu hem göl yüzeyinde hem de derinliklerinde sürdürülen çalışmalarda 61 cesede ulaşıldı. Tekne 800 metre derinlikte olduğundan dolayı arama çalışmaları aylarca sürdü. Çıkarılan cenazelerin aileleri gelip teşhis koydu ve birçoğu memleketlerine gönderildi. Diğerleri de kentimizdeki mezarlığa İslami esaslara göre defnedildi. Tekne faciasıyla ilgili 12 sanık hakkında 38 yıl 6'şar ay hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamenin kabul edildi. Buradaki sanıklardan 9’u tutuklu 1’i ölü mü, kayıp mı bilinmiyor. Diğer 2 kişi ise adli kontrol şartıyla ve sağlık durumlarından dolayı serbest bırakılmış. Diğerleri ise yargılanmaktadır.” İfadelerinde bulundu.

“KENTİMİZ ŞU ANDA SALGINLA İLGİLİ EN İYİ KENTLERDEN BİRİ”

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede de kentte başarılı çalışmalara imza atıldığına dikkati çeken Bilmez, sözlerini şunları söyledi: “Eylül ayında kentimiz en kötü ilerin başında geliyordu. Çünkü Çin’in ardında İran’a sıçrayınca herkes Van’dan korkmaya başladı. Bu hastalık büyük ihtimalle Van üzerinden Türkiye’ye yayılır gibi endişeler başladı. Bu anlamda da ciddi tedbir alan kentlerin başında geldik. Ekiplerimiz salgınla mücadelede 36 milyon 771 bin idari para cezası uyguladı. 7 milyon maske dağıttık. Kentimiz şu anda salgınla ilgili en iyi kentlerden biri. Hastanenin normal servisinde 96, yoğun bakımda 18 ve entübe olan 15 hastamız var. Bugüne kadar 220 bin civarında test yaptık. 10 mobil filyasyon ekibi görev yapıyor. Bu güne kadar hastalığı geçiren hemşerilerimizin sayısı da 40 bin civarındadır. Eylül ayında günlük vaka sayısı 2.000 bin civarındayken bu oran bugün itibarıyla 300 civarındadır. Van bu sene birçok yerde örnek gösterildi. Pandemi döneminde kurallara uyan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ederim.”  

VATANDAŞLAR DAHA DUYARLI OLMALI!

Van’daki trafik kazaları ve insan kaçakçılığı konularını değerlendiren Van Valisi Bilmez, “Bu sene 8 ölümlü trafik kazası meydana geldi. Yaralamalı trafik kazası ise 1132, trafikte ölen kişi sayısı 10 ve geçen sene 30 civarındaydı. Bu ölümlerin büyük bir kısmı da göçmen kaçakçılığı yapanların karıştığı olaylardır. İl genelinde uygulanan trafik cezası ise 104 bin kişiye trafik cezası uygulanmış 43 milyon civarında trafik cezası uygulanmasına rağmen halen trafik kuralarına uymayan ve kazaya sebebiyet veren hemşerilerime ve vatandaşlarımıza denk gelebiliyoruz.  Öte yandan göçmen kaçakçılığı her sene olduğu gibi bu senede bölgemizde devam etti. Bu sene çok fazla göçmen baskısına maruz kaldık. Bir kısmını sınırda engelledik bir kısmını yakaladık. İlimizin bu sene muhatap olduğu göçmen sayısı 93. 615 kişidir. İnsan kaçakçılığını pandemi salgını maalesef çok yavaşlatamadı. Yeryüzündeki en kötü kaçakçılık insan kaçakçılığıdır. Çünkü çok zor durumdaki insanların hayallerini ve umutlarını kendi menfaatleri için suiistimal ediyorlar. 14 kişilik minibüse 67 kişi bindirdiler ve aynı şekilde bir araca 70 kişi bindirdiler iki kişi havasızlıktan boğulmuştu. Bu işi yapanda kendi hemşerilerimiz. Biz onları insanlık adına bir an önce bu insanlık suçu olan bu tür şeylerden uzak durması ve buradan elde edilen paranın ne kedilerine ne de ailelerine huzur getirmeyeceğini biliyoruz.” İfadelerine yer verdi. 

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

15 Temmuz'da görevden dönen Emniyet Teşkilatı'na ait uçağın düşmesi sonucu 7 emniyet mensubunun şehit olduğunu anımsatan Vali Bilmez, “Bu peş peşe doğal afet ve kaza diyebileceğimiz olayların hepsini 2020 yılında yaşadık.  Aynı zamanda Emniyet ve jandarma birimlerinin terör örgütü ile mücadelede ciddi anlamda devam etti. 2020'de 244 operasyon yapıldı. 22 terörist etkisiz hale getirildi, 9 terörist sağ yakalandı. Ailelerinin desteğiyle yürütülen ikna çalışmalarıyla 36 terörist teslim oldu. Şu an 622 aileyle çocuklarının geri dönmesi için ikna çalışmalarımız devam ediyor. Narkotik suçlarla mücadele kapsamında ise Emniyet ve jandarma birimlerimiz uyuşturucuyla mücadelede gece gündüz demeden çalıştı. Bu sene narkotik olayları kapsamında 1299 olay yaşandı. 1735 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 342'si tutuklandı. İlimizde bu sene 5 ton 622 kilo eroin, 738 kilogram sentetik uyuşturucu ele geçirildi ve geçen seneye oranla bu senede meta etaminde 3 kat bir artış gözlemlenmektedir. 1 ton 281 kilo esrar ve 254 kilogram afyon sakızı, 1 milyon 560 bin kök Hint keneviri ele yakalandı. Sigara kaçakçılığı geçen yıllara göre azalsa da hala ciddi anlamda devam ediyor. 2 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi." Bilgisini paylaştı.

Editör: TE Bilisim