Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Van Bölge Müdürlüğü tarafından deprem sonrası yapılan çalışmalarda Van ilinin 2045 yılına kadar içmesuyu sıkıntısının giderildiği ve 870 bin kişiye içme ve kullanma suyu temin edildiği açıklandı.

 

2011 yılında Van ve Erciş ilçesinde meydana gelen depremler sonrasında merkez ve civar yerleşim yerlerinde ciddi anlamda içme ve kullanma suyu sıkıntısının yaşandığını belirten DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri, su sıkıntısının giderilmesine yönelik hızlı çalışmalar başlattıklarını ve kısa sürede bunu başarıyla sonuçlandırdıklarını belirttiler. Bu anlamda dur durak bilmeden diğer çalışmalarına da devam ettiklerini anlatan DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Birçok tesisimizin yapımı tamamlanmıştır. Bunlar, Van il merkezi, Bostaniçi, Edremit, Gevaş ve Çiçekli yerleşimleri ile mevcut isale hattından su alan 19 mahalledir. Bu mahallelerimiz, Sakalar, Gündoğan, Köprüler, Köklü, Kızıltaş, Çayırbaşı, Dönemeç, Uğurveren, Andaç, Mülk, Erginsu, Dilkaya, Abalı, Aladüz, Atalan, Balaklı ve Günbaşı, Bakacık, Koyunyatağı dır. 2045 yılı içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Şamran kaynağından alınacak suyun 2 binlik içi beton kaplı çelik borularla yaklaşık 48 kilometre uzaklıktaki 15 bin tonluk mevcut depoya iletilmesi için gerekli olan isale hattının inşa edilmesidir. Bu iş kapsamında toplam 140 bin TL yatırım yapılmış ve Edremit TOKİ bağlantısı 12 Ekim 2013 tarihinde, Van depo bağlantısı 11 Aralık 2013 tarihinde tamamlanmış ve hatta su verilmiştir. Van ilinin 2045 yılına kadar içme suyu sıkıntısı giderilmiş ve 870 bin kişiye içme ve kullanma suyu temin edilmiştir” denildi.

 

“VAN’DA YAPIMI DEVAM EDEN BİRÇOK ÇALIŞMA VAR”

Halen Van civar yerleşim yerlerinde içme suyu isale hattı çalışmalarının devam ettiğini de belirten DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Yapımı devam eden Van şehir merkezinin, Gürpınar, Edremit, ve Gevaş ilçe merkezlerinin, Çiçekli ve Bostaniçi Beldesinin, mevcut isale hattından su alan 19 adet köye (Koyun Yatağı, Sakalar, Gündoğan, Köprüler, Köklü, Kızıltaş, Çayırbaşı, Dönemeç, Uğurveren, Andaç, Mülk, Enginsu, Dilkaya, Abalı, Aladüz, Atalan, Balaklı ve Günbaşı, Bakacık köylerine yılda 88,75 milyon metreküp su verilecek. Böylelikle Van ili ve civar yerleşimlerinin 2045 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı, Şamran kaynağından karşılanacaktır. 17 Şubat 2015 tarihinde ihale edilen, “Van Civar Yerleşimler İçmesuyu İsale Hattı Yapımı" işinin sözleşmesi DSİ Genel Müdürlüğü İçmesuyu Dairesi Başkanlığı ile yüklenici firma arasında 2 Nisan 2015 tarihinde imzalandı. İhale bedeli 19 milyar 420 bin TL olan inşaatının süresi 730 gün olarak belirlenmiştir. Bu iş kapsamında 56 bin 683 metre isale hattı, 12 adet içmesuyu deposu ve 10 adet terfi merkezi yapılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

 

“ERCİŞ’İN SUYU PAY REGÜLATÖRÜNDEN KARŞILANACAK”

Deprem sonrası Erciş’te de bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini de anlatan DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Birinci kısım kapsamın da pay regülatöründen alınacak olan su arıtma tesisine oradan da Erciş Depo İle Erciş TOKİ Konutlarına iletilecektir. Bırakılacak olan branşmanlardan, Keklikova, Salmanağa, Kadirasker su alabilecektir. Yılda 11,74 milyon metreküp su verilecek. Böylelikle Erciş ilçesinin de 2045 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı, PAY Regülatöründen karşılanacaktır. Bu İş kapsamında ise 23 bin 432 metre isale hattı ve sanat yapıları yapılacaktır. 2014 yapım işine başlanmış olup 2015 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir” açıklamalarına değinildi.

 

“ERCİŞ’E ÇOK KAPASİTELİ ARITMA TESİSİ YAPILIYOR”

Erciş’e çok kapasiteli bir arıtma tesisinin yapılacağını da vurgulayan DSİ yetkilisi, Çelebibağ ve Kocapınar mahallelerinde ve çevresindeki 17 köyün bu şebekeden su alabilecekleri belirtildi. İhalesinin yapıldığı ve buranın da 2016 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini anlatan yetkililer, “İkinci kısım çalışma hattında ise bu iki beldemizin diğer köylerine bırakılacak olan branşmanlardan, Yukarı İşıklı, Aşağı İşıklı, Gözütok, Oyalı, Derimevi, Nişancı, Çatakdibi, Akbaş, Yoldere, Ekiciler, Çobandüzü, Çubuklu, Uncular, Bucakönü su alabilecektir. Yılda 6,26 milyon metreküp su verilecek. Böylelikle Kocapınar, Çelebibağ ve civar yerleşimlerinin 2045 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı, PAY regülatöründen karşılanacaktır” şeklinde beyanat verildi. 

Editör: TE Bilisim