Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı arasında yapılan antlaşma ile IPA3 kapsamında Van’ın Erciş ilçesinde içme suyu temini projesi çalışmaları son hızla devam ediyor. Tüm ilçelerde çalışmalar yürüten VASKİ, Erciş'te de Avrupa Birliğinden destekli içme suyu projesinin yapımını sürdürüyor.

 

Kapsamlı yapılan araştırmalara göre, Erciş'in ihtiyaçları kısa sürede belirlenerek yatırım planları oluşturuldu. Yıllardır içme suyu sıkıntısını çeken Erciş halkı, bu projeyle su sıkıntısından kurtularak temiz ve sağlıklı su içme olanağına kavuşmuş olacak. IPA projesi kapsamında yapılan proje ile Erciş'in su hatları baştan sona yeniliyor. Proje kapsamında mevcut olan ve yıllarca atıl durumda olan depolar yıkılıp yeniden yapılırken, toplamda 226 km yeni hat çekimi yapılarak neredeyse Erciş'in bütün su şebekesi baştan sona yenilenecek.  İlçeye modern ve son teknoloji makine ve ekipmanlar kullanarak İçme Suyu Arıtma Tesisi yapımı da sürerken, Işıklı su kaynağına koruma planı alanı oluşturulacak. Mevcut Asbest Boru yerine sağlık açısından herhangi bir zararı olmayan ve dayanım konusunda çok iyi olan HDPİ ve Düktil boruların kullanıldığı borular monte ediliyor.

 

Bu çerçevede 5 bin haneye evsel bağlantı yapılırken, sayaçları bozuk veya olmayan abonelerden ücret alınmaksızın 9900 adet sayaç bağlantısı yapılması da karara bağlandı. Ayrıca AB destekli projede, Işıklı su kaynağına koruma planı alanı oluşturulması, kayıp kaçakların önüne geçerek su sarfiyatını minimize edilmesi ve sondaj kuyularından vazgeçip arıtma tesisinden depolara su iletilerek şehre verilmesi de en önemli çalışma olarak görülüyor. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmenliğin amacı doğrultusunda ise teknik ve hijyenik şartlara uygunluğu ile suların kalite standartları sağlanarak, bununla birlikte kaynak suları ve içme sularında Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik olarak tam arıtma sistemi de devreye alınarak bölgede ilk olan proje hayata geçirilmiş olacak. 

Editör: TE Bilisim