Van'da PKK'nin kırsal alandaki mensuplarına hilti, jeneratör ve yaşam malzemesi götürürken yakalanan 3 şüphelinin 30'ar yıla kadar hapsi istendi.

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Ekim 2015'te jeneratör, hilti, kablo ve bazı yaşam malzemelerini PKK mensuplarına götürmeye çalıştıkları gerekçesiyle tutuklanan A.Ö, G.D. ile İ.C. hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanıkların "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "Kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme" suçlarından 30'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. İddianamede, PKK adına kent merkezlerinde "milislik" faaliyeti yürüten mensuplarının, gerçekleştirilmesi planlanan eylemin keşfinin yanı sıra kırsal alanda bulunan örgüt mensuplarının yaşamsal ve lojistik ihtiyaç malzemelerini de temin ettiklerinin tespit edildiği vurgulandı. Milislerin, sözde "vergilendirme" adı altında para toplayarak örgüte finansman sağladığının bildirildiği iddianamede, bu kişilerin örgüte eleman aktarımı konusunda etkin rol aldıkları kaydedildi.

 

Van Emniyet Müdürlüğü'nün kullandığı e-mail adresine gönderilen, "Örgütün dağ kadrosuna hilti, jeneratör malzemelerinin götürüleceği" ihbarı üzerine operasyon düzenlendiğinin anımsatıldığı iddianamede, şu ifadeler yer aldı: "Malzemelerin götürüleceği araç Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı önünde durdurulmuştur. Araçta, hilti, farklı şahıslara ait 92 nüfus cüzdan fotokopisi, 7 alt içlik, 15 üst içlik, 10 tayt çorap, 100 metre uzunluğunda kablo, 3 hilti ucu, jeneratör, 80 kulak küpesi ve kulak delme aparatı gibi malzemeler ele geçirilmiştir."

 

"ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPIYORUM"

Sanıklardan G.D. ifadesinde, ücretli öğretmenlik yaptığını ve atılı suçu işlemediğini savundu. Hakkari'de ailesinin yaşadığı köyde kışın KPSS'ye hazırlanmayı düşündüğünü kaydeden G.D, "Köyde sürekli elektrikler kesildiği için jeneratöre ihtiyaç duyuluyor. Aynı zamanda arkeolojiye merakım vardır. Kendime bir hilti alarak taşlık alanda çalışma yapmak istemiştim. Bu malzemeleri götürmek için yola çıktığımızda polis bizi yakaladı. Sanık A.Ö'yü Demokratik Bölgeler Partisi binasında bekçilik yaptığı için tanımıştım. Onun aracıyla Başkale'ye gidecektik" ifadelerini kullandı.

 

"BELEDİYE ÇALIŞANLARININ İSİM LİSTESİ TUTULMUŞ"

Sanıklardan İ.C. ise ifadesinde A.Ö'nün ricası üzerine onlarla yola çıktığını belirterek, şunları anlattı: "Ben Demokratik Bölgeler Partisi üst yönetim kurulu delegesiyim. Üzerimden çıkan not kâğıdında bulunan isimler de Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan ailelerin soy isimleridir. Belediye aynı aileden kaç kişinin çalıştığı, aynı mahallede oturup da hiç çalışmayan kimlerdir bunu tespit etmek amacıyla tutulan notlardır. Çalışmayanlar açısından hak aramak için yapılmıştı. Seçim çalışmalarında kullanacaktık." Örgüt mensuplarının kendisini dağa kaçırarak istediklerini yapmaması durumunda 4 kızını dağa kaçırmakla tehdit ettiğini ileri süren sanıklardan A.Ö. ise yeğeninin de bir süre önce "ajanlık" suçlamasıyla öldürüldüğünü dile getirdi. Örgüt mensuplarının sanıklardan G.D'ye "hoca" diye hitap ettiğini belirten A.Ö, istenen malzemeleri satın almak için gerekli parayı da G.D'den aldığını ifade etti. İddianamede, sanıklardan İ.C'nin üzerinden çıkan kağıtlarda yazılı isimlerin "IŞİDÇİ" olarak tabir edildikleri ve PKK'ye rapor verilmek üzere şahısların hedef gösterildiği aktarıldı.

 

TÜM İHTİYAÇLAR LİSTEYLE İLETİLMİŞ

Şahısların üzerinde PKK mensuplarının gönderdiği değerlendirilen ihtiyaç listelerinin bulunduğunun kaydedildiği iddianamede şöyle denildi: "İhtiyaç listesi incelendiğinde, 6 takım servis tabağı, 75 yemek kaşığı, 23 askeri keyfiye, 6 hamur leğeni, 3 çekmeceli tabak dolabı, 33 jilet makinesi, 15 dağcı sırt çantası, 210 kalem pil, 90 kıl pil, 30 kışlık kazak, 135 tükenmez kalem, 110 kilogram kurutulmuş sebze, 45 diş fırçası, 45 diş macunu, 5 teneke sarma yaprağı, 4 takım çorba tabağı, 18 saklama kabı, 3 takım tepsi, 23 el feneri, 150 karton sigara, 10 bağ kablo, 200 kuru fasulye, 50 sarma, 150 imam bayıldı, 250 köfte çeşitleri, 250 balık, 150 tavuk, 50 türlü, 100 patlıcan kızartması, 20 adet 5 kilogramlık turşu, 10 adet 5 kilogramlık süs biberi, 350 tahta, 20 adet 5 metre uzunluğunda döşeme, 40 adet 5x10 tahta, 40 adet 10x10 tahta, 15 kalas, 2 adet kazma, 2 adet kürek, 5 kilogram bağlama teli, 20 metre branda, 10 adet köpük. Devrimci selam ve saygılar ifadeleri yazılmıştır."

 

İhtiyaç listelerinde yer alan ürünleri, PKK mensuplarının kış aylarında yer altında açtıkları çukurların üzerini kapatarak yaşamsal alan oluşturmak için kullanacaklarının aktarıldığı iddianamede, "Son zamanlarda PKK/KCK terör örgütünün kolluk kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyonlara karşı dağlarda jeneratör ve hiltilerle delerek 'doçka' diye tabir edilen uçaksavarları yerleştirdikleri ve birçok bölgede sığınak ve mevziler yaptıkları tespit edilmiştir. Şüphelilerin bulunmuş olduğu araçta ele geçirilen hilti, jeneratör ve hilti uçlarının da bu amaçla örgütün kırsal alanına götürüldüğü değerlendirilmiştir" denildi. İddianamede, şüphelilerin, PKK'nin emir ve komuta zinciri içerisinde örgüt mensuplarına yaşamsal malzemeler götürerek "milislik" faaliyeti yürüttükleri belirtilerek, ilgili sevk maddelerince cezalandırılmaları talep edildi. 

Editör: TE Bilisim