Daha önce köy muhtarlarının Çanakkale ve Ankara’yı ziyaret edip Başbakan ile görüşmelerinin ardından bu kez de 40 merkez mahalle muhtarları Ankara’ya çıkarma yaptı. Diğer grubun aksine sadece Başbakan’ı ziyaret etmekle yetinmeyen grup, çözüm sürecine katkıda bulunmak için AK Parti, BDP, CHP ve MHP’nin Genel Başkanları ile görüşerek hem bir ilki gerçekleştirdi hem de verdikleri mesajlar ile liderlere adeta ders verdi.

Van’dan uçakla İzmir'e hareket eden 32 Van Merkez muhtarı ve 6 ilçe muhtarı temsilcisi Çanakkale ve İstanbul ziyaretlerinden sonra Ankara’ya gitti. TBMM’de partilerin grup toplantılarının yapıldığı gün Ankara’da olan heyeti, AK Parti hükümeti ve üç ana muhalefet partisinin liderlerini ziyaret etti. Muhtar heyeti tüm parti liderlerini bizzat ziyaret ederek hem çeşitli hediyeler ve sürece destek için plaketler sundu, hem de liderlerle çözüme dair konular konuştu.

ÇÖZÜM İÇİN DESTEK İSTEDİLER

Vanlı muhtarların çözüm için çıktıkları ziyaretlerinin ilk durağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Grup meclis toplantısına katıldıktan sonra Başbakan Erdoğanla kısa bir süre konuşma fırsatı bulan Vanlı muhtarlar burada hem Başbakan Erdoğan’a çeşitli hediyeler sundu hem de ayaküstü çözüme dair konuları konuştu. Erdoğanla buluşma esnasında Van’ın en eski muhtarlarından Şükrü İnan ve en genç muhtarlarından Karşıyaka Mahallesi muhtarı Nevzat Eser Başbakan’a hediyeler sundu. Başbakan ile yapılan görüşmede, çözüm süreci ve barışa dair yaptıkları nedeniyle teşekkür plaketini Erdoğan Sunan, Şerefiye Mahallesi Muhtarı Şükrü İnan’ın sözleri bu görüşmeye damga vurdu. İnan’ın plaketi takdim ederkenki, “Sayın Başbakanım Allah benim örümden alsın senin ömrüne versin” şeklindeki sözleri tebessüm ettirdi. Ankara’da Başbakan Erdoğan ile buluşma hedefi ile yola çıkan muhtarlar burada Vanlı işadamı Burhan İnan’ın da çabalarıyla diğer parti liderleri ile de birer görüşme yapma kararı aldı. BDP, CHP ve MHP liderlerinden de hızlı bir şekilde randevu talep eden Vanlı muhtarlar, grup odalarında diğer muhalefet liderleri ile de görüşüp, çözüm süreci için destek istediler.

DEMİRTAŞ: MUHTARALARA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Muhtarların ikinci durağı ise Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) oldu. Burada BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından sıcak bir şekilde karşılanan muhtarlar, çözüme dair önemli konular konuştu. Demirtaş muhtarları karşıladıktan sonra, muhtara çok önem verdiklerini ve çözüm sürecini var güçleri ile desteklerini bu nedenle de teşekkürü hakettiklerini söyledi. Her ne kadar çalışmalarının her defasında başka yönlere çekilsede ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Muhtarlar isteyince her iş olur diyen Demirtaş, “Bu süreçte en çok iş de yine muhtarlara düşüyor” diyerek sözlerini tamamladı. Ardından muhtarların da çözüm sürecine dair fikir ve görüşlerini belirtmesinin ardından Demirtaş ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öte yandan bazı muhtarlar ise ziyaretlerini sadece AK Parti ve BDP ile sınırlı tutmayacaklarını ve tüm parti liderlerini ziyaret edeceklerini söyledi. Demirtaş’ın da teşekkürü ile BDP ziyareti de noktalanmış oldu.

KILIÇDAROĞLU VANLI MUHTARLARI SICAK KARŞILADI

Vanlı muhtarların BDP’den sonraki ziyaret ettiği bir diğer isim CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Randevu talebini hemen kabul eden ve muhtarlarları grup salonunda kabul edeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu’nun muhtarları karşılaması da bir o kadar samimi ve sıcak oldu. Muhtarların hemen çözüm sürecine destek vermelerine dair taleplerini dile getirmesi üzerine konuşan Kılıçdaroğlu, “Biz bu barışta samimiyet göremiyoruz. Birlik ve beraberlik bu topraklarda olmalı zaten. Ama bu şekilde olmaz. Siz söyleyin şimdi, kimi kimden ayır edeceksiniz ki? Biz parti olarak zaten barış ve huzur olmasını istiyor ve buna dair çalışmalar da yapıyoruz. Mesela bunlardan birini de Batı’daki kadin kardeşlerimizi Doğu’ya gönderek yapıyoruz. Elbetteki bu ülkede barış mutla sağlanmalı”  şeklinde konuştu. Muhtarlara faili meçhullerin meçhullükten çıkarılması için sürekli olarak hükümete önerge verdiklerini ve hükümetin bununla ilgili hiçbir şey yapmadığını da söyleyen Kılıçdaroğlu, bu sözlerin ardından bir süre de Vanlı muhtarları dinledi. Muhtarlar adına konuşan bir temsilci ise Kılıçdaroğlu ve partisinin barışa dair desteklerini bariz bir şekilde görmek istediklerini belirtti. Vanlı muhtarlar olarak yıllardır yaşanan bu çatışmalı ortamdan en çok da kendilerinin mağdur olduğunu söyleyen Vannlı muhtarlar, “Artık bu sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Burada olma amacımızın yegane sebebi de budur. Biz de sürece bu şekilde katkı sunmak istiyoruz” dedi. Bunun ardından sunulan plaketin ardından CHP ziyareti de tamamlanmış oldu.

VURAL’DAN ANLAMSIZ TEPKİ!

Vanlı muhtarların en son durağı ise MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. Diğer parti liderleri tarafından çok nazik bir şekilde karşılanan muhtarlar MHP saflarında ise hiç de bekledikleri gibi karşılanmadı. Vanlı muhtarlar özellikle MHP parti sözcüsü Oktay Vural’ın sözleri üzerine büyük şok yaşadı. Bahçeli ile görüşmek istediklerini talep eden ve görüşmeyi koridorda bekleyen muhtarlar burada Vural’ın tepkisi ile karşılaştı. Bahçeli ile görüşmeden önce toplantı odasında çay ikram edilirken Vural’ın içeri girip “Eee neden geldiniz, söyleyin bakalım?” sözleri ile bir anda şok olan muhtarlar bir anda neye uğradığını şaşırdı. Bu sözler üzerine hemen harekete geçen bir muhtar, “Çözüm sürecine  destek olmak için geldik ve Sayın Behçeli ile görüşmek iztiyoruz” dedi. Vural’ın bunun üzerine odadan ayrılmasının ardından Bahçeli özel kalemi aracılığı ile görüşmek üzere muhtarları beklediğini söyledi.

BAHÇELİ’DEN İLGİNÇ CEVAP

Bahçeli’nin muhtarları kabul etmesinin hemen ardından, Bahçeli ile muhtar arasında hemen çözüme dair bir sohbet başladı. Bir muhtarın, “Devlet bey isminiz çok derin anlamlı ve kıymetli. Siz devlet adamısınız, Fatih Sultan Mehmet’in ünvanını taşıyorsunuz, Osmanlı padişahların resimlerini makamınızda taşıyorsunuz. Halk sizden destek bekliyor” dedi. Bunun ardından konuşan Devlet Bahçeli ise daha çok sürecin ülkede bölünmeye yol açacağı şeklinde yorumlarına yer vererek, Vanlı muhtarlara yöneliş şu ifadelere yer verdi, “Değerli muhtarlarım sizin işiniz sinema sanatçısı akillerinin yaptığı gibi olmasın sakın. Siz önemli işinizi yapın. Zaten bu çözüm dedikleri de neyin nesi bilen yok zaten. Biz yıllardır bu kadar birbirimize kenetlenmişken, karşılıklı kız alıp verirken ülkede böyle bir ayrılık mümkün değil. Bu sosyal dokuyu kimse bozamaz” dedi. Bunun üzerine konuşan bir muhtar araya girerek “Biz bölünelim istemiyoruz ki” dedi ve Sayın bahçeli devam etti, “Elbette bölünmeyeceğiz, biz buna müsade etmeyiz. Eğer siz böyle diyorsanız buyurun İstanbul’u da size vereyim” dedi. Bunun ardından diğer liderlere olduğu gibi Bahçeli’ye de plaket sunuldu ve siyasi liderler ile yapılan görüşmeler sona ermiş oldu.

ESER: AYNI HASSASİYETİ DİĞER MUHTARLAR VE STK’LAR DA GÖSTERMELİ

Yapılan bu ziyaretlerin ardından Van’a dönen muhtarlar, gazetemiz aracılığı ile yaptığı açıklama gezi programını değerlendirdi. Bu isimlerden biri de Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Nevzat Eser oldu. Gezinin ardından yaptığı açıklamada bu ziyaretlerinin diğer muhtarlara ve STK’lara örnek olması gerektiğini belirten Eser, “Barış sürecini destekleme amaçlı gittik. Konu hakkında sürece destek olmaları için kendilerinden talepte bulunduk. Van halkının sürece yüzde 100 destek verdiğini beyan ettik. Merkez ilçe muhtarlarını da temsile eden muhtarlarla birlike 42 muhtarla görüştük. Biz tüm görüşlerimizi temsilcilere ilettik. Kılıçdaroğlu’nun sürece destek verecek gibi bir duruşu olmasına rağmen, çözüm sürecinin içeriğini bilmemesinden dolayı temkinli baktıklarını gördük. Ama bunun dışında onlar da barışa olumlu bakıyor. Barışın olmasını canı gönülden istediklerini söyledi. Bahçeli’nin ise bölünme kaygısı vardı. Bu kaygıdan dolayı bir desteği olmadıklarını söyledi. Hatta ülkeyi bölmesinler İstanbulu da verelim dedi. Biz de kendilerine Doğu ve Güneydoğu halkının böyle bir bölünmeyi istemediğini söyledik. Biz Alparslan’ın Malazgirt’e giremeyip mağlup olduğu 20 bin kişilik Kürdün buradaki destek verdiğini ve Kürt halkının bölünmeden yana olmadığını belirttik. Tabi bu ne kadar etki oldu bilmiyorum. Sonuçta onlarda kemikleşmiş bir bölünme korkusu hep mevcut. Demirtaş ise bizim ziyaretten gayet memnuniyet duyduğunu söyledi. Hatta sürecin sadece siyasilerle değil muhtarların ve STK’ların da işin içinde olması gerektiğini belirtti. Süreci güzel götürdük. Herhangi bir provakasyona maal vermeyeceklerini de belirttiler yine. Zaten Başbakan süreci başlatan kilit isim. Onun görüşleri ve fikirleri zaten biliniyor. Onun görüşleri zaten olumlu. Süreci yürütmeye sonuna kadar kararlı. Ziyaret gayet de güzel geçti. Tabi biz kendilerine plaketleri verirken biz işin barış sürecine ne kadar katkıda bulunuruz gibi bir düşünce ile görüştük. Çünkü biz muhtarlar ideolojik kurumlar değiliz. Çünkü biz her tabandan oy alıyoruz ve bu yüzden bizim tek bir siyasi kaygımız yok. Bu nedenle de biz, bize oy veren tüm vatandaşları temsilen bu isimlerin 4’ü ile görüştük. İnşallah yaptığımız bu çalışma diğer STK’lara da bir örnek olur. Onlar da bizim gibi çözüme yönelik ziyaretleri mutlaka sürdürmeli. Temsil konusunda olan insanlar iletince.” Dedi.

AYDEMİR: OLUMLU GEÇTİ

Serhat mahallesi muhtarı Kemal Aydemir ise yaptığı değerlendirmede, “Güzel geçti. Çanakkale gezimizi ardından meclisimizi ve siyasi liderlerimizi gezdik. Tüm ziyaretlerimiz de oldukça olumlu geçti. Hepsi de olumlu baktılar kendi çaplarında. Sadece CHP biraz çekimser bir tavır çizdi. Plaketlerini de taktim ettik.” dedi

REŞİT TAKVA: HERKESTEN BU DESTEĞİ BEKLİYORUZ

Konu ile ilgili görüş bildiren bir diğer mahalle muhtarı ise Fidanlık Mahallesi Muhtarı Reşit Takva oldu. Başbakan Erdoğan’ın zor bir meselede taşın altına elini koyduğunu söyleyen Takva, diğer herkesin de bu sürece destek vermesi gerektiğini kaydetti. Vanlı muhtarlar olarak dört lideri ziyaret ettiklerini, diğer muhtar ve STK’ların da göstermesi gerektiğini söyleyen Takva, “Biz buardana çıkarken Sayın Valimizin yaptığı ve düzenlediği gezi ile çıktık. Ama biz kendi fikrimizle tarafsız bir şeklide gittik ve diğer liderler ile de görüştük. Partiler isteseler kendilerine yakın isimleri görüşmeye de çekebilirlerdi. Ama biz böyle yapmadık ve tüm partileri ziyaret ettik. Tüm görüşlerimiz de olumlu geçtik. Ayın 28’inde hatta Sayın Kılıçdaroğlu bizi İstanbul’a devam etti ve işin organizesine de başladı. Biz merkez muhtarlarının yanında ilçe dernek başkanları da vardı. Toplantılarım bence çok olumluydu. Biz Allah rızası için barış için, bir arada yaşamanın önü açılsın, analar ağlamasın diye gittik. Öyle büyük tepkiler de almadık. Sayın Vural’ın başta bir küçük tepkisi oldu ama bunun aksine MHP lideri bizi çok iyi karşıladı. Nihayetinde bizler çocuk değiliz. Biz her birimiz on binlerce insanı temsil eden insanlarız dolayısıyla Sayın Vural’ın bu ani tepkisi hiç yerinde değildi. Bizi de şaşırttı. Sonradan bunu telafi etmeye de kalktı. Biz de bunu hoş gördük. Buna ek olarak biz Bahçeli’ye ısrarla ayrılmayı istemediğimizi de söyedik.O da bunun üzerine İstanbul’u size kurban ederim gibi bir yorumu da oldu. Biz hiçbir parti ve fikre hizmet etmek için gitmedik. Hepsinden de memnun döndük. Biz istiyoruz ki bizim gibi herkes bu sürece destek versin. Bence hiçbir lirder bu taşın altına eline koyacak göstermedi bugüne kadar. Ama şu an böyle bir şey başlatıldı. Bu sürecin kıymeti bilinmeli bence. O yüzden biz de bunun için oradaydık umarım kendimizce biz de bir şeylere katkı sunabilmişizdir.” Dedi.

İNAN’IN O SÖZLERİ DAMGA VURDU!

Öte yandan Başbakan ile görüşen heyet arasında yer alan ve Başbakan Erdoğan’a plaketi de ileten Şerefiye Mahalle Muhtarı ise, plaketi taktim ettiği sırada söz ile gündeme geldi. Başbakan süreçte yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür eden ve plaketi verirken, “Sayın Başbakanım Allah benim ömrümden sana ömür versin” sözlerine yer veren İnan ise gezi dönüşü yaptığı açıklamada, “Çözüm sürecinin en çok konuluşluduğu ve barış olması halinde en çok huzur görecek bir bölgenin muhtarları olan çözümün merkezine yani Ankara’ya gittik. Oldukça verimli bir ziyaret süreci yaptığımıza inanıyorum. Başbakan Erdoğan’ı ziyaret etmek için gittiğimiz gezide 4 liderle de görüşerek bütyük bir iş başardık. Son derece verimli ziyaretler yaptık. Her ziyarette halkımızın barışa olan özlemini çok hassas bir şekilde dile getirdik. Liderlere çözümün gerekliliğini ve mutlak suretle nihayete erdirilmesi gerektiğini söyledik. Yerini bulduğunu umut ediyoruz. Her ne kadar muhalefet liderleri olaya tedirgin baksalar da biz Vanlı muhtarlar olarak çok iyi bir iş çıkardığımıza inanıyoruz. Darısı bölgedeki diğer halk temsilcilerinin başına onlar da aynı hassasiyeti göstermeli.” İfadelerine yer verdi.


Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim