Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) elektrik tasarrufu ve depo sularının klorlama sisteminin aksamaması için güneş enerjili 400 panel yerleştirdi.

 

Yeni yerleşim birimlerine kurulan depolarda artık güneş enerjili klorlama cihazları yer alacak. Böylelikle 400 yerleşim yerinde ki içme suyu depolarına 400 adet güneş enerjili çalışan klorlama cihazı yerleştirildi. Van'da ilk olan bu uygulama ile hem elektrik tasarrufu sağlanırken, hem de elektrik kesintilerinde sistem sorunsuz bir şekilde işlemeye devam edecek.

 

VASKİ, gelirinin büyük bir kısmını elektrik giderine harcanırken bunun önüne geçebilmek için su depolarına güneş panelleri kurarak, elektrik enerjisiyle çalışan klorlama cihazları sistemine geçti. İçme suyu temininde kullanılan su depolarının bekleme süresinde klorlanarak tüm mantar, virüs ve bakteri gibi zararlı etkisi olan mikroorganizmalardan arındırılması sağlanıyor. Bu yeni sistemle elektrik enerjisi olan yerlerde tam otomatik dozlama ile dezenfeksiyon sistemi kullanılabilecek.  Klor dozaj pompasıyla ile ham su terfi merkezi dozlanması ve suyun depoya klorlanarak depolanması sağlanırken, böylelikle mikrobiyolojik kirlenmenin önüne geçilmiş oluyor.

 

Klorlanması gereken su kaynağının depoya kendi cazibesiyle geldiği ve depoda klorlama yapılması gereken diğer durumlarda, depoda elektrik yok ise güneş enerjisiyle çalışan klor dozaj pompası tercih edilmesi de sağlanacak. Güneş panelleri kullanılarak elde edilen elektrik enerjisi kendini 3 gün boyunca çalışır şekilde  elektrik depolama sistemine sahip. Köy statüsünden mahalleye dönüşen mahallelerde bu sayede su depolarından evlere sağlıklı bir şekilde içme suyu sağlanıyor.

Editör: TE Bilisim