İran’dan 41 yıl önce Van’ın Başkale İlçesine bağlı Aşağı Dikmen Köyü'ne kimliksiz ve pasaportsuz olarak Türkiye'ye getirilerek evlendirildiği için hastanede tedavi edilemeyen, yıllar sonra geçen Nisan ayında kimliğine kavuşan 61 yaşındaki Elmas Abdulzadei, tedavi olamadan beyin kanaması sonucu öldü.


Başkale'ye 15 kilometre uzaklıktaki Aşağı Dikmen Köyü'nde oturan 61 yaşındaki Abdulzadei, 1974 yılında İran'dan kimliksiz ve pasaportsuz olarak Türkiye'ye getirilerek işitme engelli Ömer Güner ile görücü usulü evlendirildi. Türkiye'ye getirilirken kiminle evleneceğini bile bilmeyen Abdulzadei'nin çilesi de böylece başlamış oldu. Günlerce ağlayan Abdulzadeı daha sonra kaderine razı oldu. Evliliğinin 6'ıncı yılında İran'da mevcut yönetimin yerine İslam Cumhuriyeti kurulunca ülkedeki vatandaşların nüfus cüzdanları da yenilendi. 

 

GEZİ OLAYLARINDA DA KİMLİK ARADI

Nüfus cüzdanları yenilenirken Türkiye'de bulunan Abdulzadeı kimlik alamadı. Yaptığı görücü usulü evlilikten 7 çocuğu bulunan Abdulzadeı, çocuklarına da Türkiye'de yıllarca kimlik çıkaramadı. 2004 yılında çocukları evlilik dışı olarak kaydedildi. 2005 yılında çeşitli sağlık sorunları nedeniyle doktora gitmek isteyen Abdulzadeı, nüfus cüzdanı olmadığı için tedavi olamadı. Abdulzadeı'nin çocukları da anneleri için mücadele başlatmalarına rağmen sonuç alamadı. Kimliği olmayan ve hiçbir ülkenin vatandaşı sayılmayan Abdulzadei, kimlik çıkarıp tedavi olabilmek için yetkililerden yardım istedi. Sesini duyurmak için elinden geleni yapan oğlu Veli Güner, ‘Gezi eylemleri’ sırasında  tek kişilik eylem yaparak eline aldığı ‘Yıllardır Türkiye’de yaşayan vatansız annem için kimlik istiyorum’ pankartıyla sesini duyurmaya çalıştı.

YILLAR SONRA İRAN KİMLİĞİ VERİLDİ
Abdulzadei'nin kimlik arayışına ilişkin haberlerin yayınlanması üzerine harekete geçen yetkililer Abdulzadeı'ye kimlik çıkarılması için çalışma başlattı. İlk olarak İran Ankara Başkonsolosluğu aile ile bağlantı kurarak, sorunun çözülmesi için İran Dışişleri Bakanlığı nezdinde araştırılıp Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na bilgi verileceğini açıkladı. İran Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğu tarafından yaklaşık 1.5 yıl boyunca yapılan yazışmaların ardından sonunda Abdulzadei'ye geçen Nisan ayında İran kimliği çıkartılarak verildi. 
 

TEDAVİ OLAMADAN HAYATINI KAYBETTİ
Son yıllarda çeşitli sağlık sorunları bulunan fakat kimliği olmadığı için tedavi olamayan Abdulzadei, kimliğini almasından yaklaşık 1 ay sonra beynindeki rahatsızlıktan dolayı geçirdiği beyin kanaması nedeniyle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Abdulzadei 42 gün kaldığı yoğun bakımda dün hayatını kaybetti. 

Editör: TE Bilisim