TBMM Genel Kurulunda görüşülen Bilirkişilik Kanunu Tasarısı, bilirkişilikle ilgili önemli  değişiklikler içeriyor. Genel bilgi, tecrübeyle veya hakimlik mesleğinin  gerektirdiği hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye  başvurulamayacak. Bilirkişi olmak için, bilirkişilik temel eğitimini tamamlamak  gerekecek; uzmanlık alanında en az 5 yıl fiilen çalışma şartı  aranacak. Tasarı ile 5 bin 360 kadro ihdas ediliyor.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Bilirkişilik  Kanunu Tasarısı, bilirkişilikle ilgili önemli değişiklikler içeriyor. Toplum hayatında önemli yer tutan bilirkişilik ile ilgili yeni  düzenlemeleri içeren kanun tasarısının görüşmelerine TBMM Genel Kurulunda  başlandı.

Adli işleyişi yakından ilgilendiren yepyeni düzenlemeler içeren  Bilirkişilik Kanun Tasarısı ile bilirkişilikte yeni bir dönem başlıyor.

Tasarıya göre, genel bilgi, tecrübeyle veya hakimlik mesleğinin  gerektirdiği hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye  başvurulmasına gerek kalmayacak.

Bundan sonra hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı  bir uzmanlığa sahip olduğunu belgelendirmedikçe, bilirkişi olarak  görevlendirilemeyecek.

Genel bilgi, tecrübeyle veya hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki  bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamayacak. Hukuk  öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı bir uzmanlığa sahip olduğunu  belgelendirmedikçe, bilirkişi olarak görevlendirilemeyecek.

Bilirkişi, görevi sebebiyle kendisine tevdi edilen bilgi ve belgelerin  veya öğrendiği sırların gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak. Bu yükümlülük,  bilirkişilik görevi sona erdikten sonra da devam edecek.

Aynı konuda bir kez rapor alınması esas olacak. Ulusal Yargı Ağı  Bilişim Sistemi veya bu sisteme entegre bilişim sistemleri ya da yazılımlar  vasıtasıyla ulaşılabilen bilgiler veya çözülebilen sorunlar için bilirkişiye  başvurulamayacak.

Bilirkişilik Danışma Kurulu, Bilirkişilik Daire Başkanlığı,  bilirkişilik bölge kurulları oluşturulacak. Bilirkişilik bölge kurulları,  bilirkişilik hizmetlerinin ilgili mevzuata uygun olarak yerine getirilmesini  sağlayacak, bilirkişiliğe kabule ve bilirkişilerin sicile ve listeye  kaydedilmesine karar verecek.

Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal  düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık,  dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat  karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı  değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık  yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkum olanlar; disiplin  yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya  mesleki faaliyetten geçici ya da sürekli olarak yasaklanmış olanlar bilirkişi  olamayacak.

Uzmanlık alanında en az 5 yıl fiilen çalışma şartı

Tasarıya göre bilirkişi olmak için, bilirkişilik temel eğitimini  tamamlamak gerekecek; bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az 5 yıl fiilen  çalışma şartı aranacak.

Ayrıca başvurusu mesleki olarak yeterli nitelikte bulunmadığı  gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için  başvuruda bulunamayacak.

Bilirkişiler, sicile kaydolmak şartıyla yemin ederek göreve  başlayacak.

Bilirkişiler, göreviyle ilgili tutum ve davranışları ile  hazırladıkları raporlar konusunda bölge kurullarınca resen veya şikayet üzerine  denetlenecek.

Bilirkişilik sicili ve listesinde kayıtlı olmadan görevlendirilenler,  etik ilkelere aykırı olarak bilirkişilik faaliyetinde bulunanlar, bilirkişilik  yapmaktan yasaklanabilecek.

Gerçeğe aykırı bilirkişilik yapanlara öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar  hapis cezası, 3 yıldan 7 yıla çıkarılacak.

Ceza yargılamalarında süresi içinde raporunu vermeyen bilirkişiye,  hukuki ve cezai sorumluluğuna ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, ücret ve  masraf adı altında hiçbir ödeme yapılmamasına karar verilebilecek.

Ceza yargılamalarında bilirkişi, raporunda ve sözlü açıklamaları  sırasında uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında  açıklama yapamayacak, hakim tarafından yapılması gereken hukuki nitelendirme ve  değerlendirmelerde bulunamayacak.

Genel Kurul gündemindeki tasarıya göre, bilirkişiye, sarf ettiği emek  ve mesaiyle orantılı bir ücret ile inceleme, ulaşım, konaklama ve diğer giderleri  ödenecek. Bu ücret ve giderler belirlenirken, Adalet Bakanlığının her yıl  güncellenen tarifesi esas alınacak.

 

MİLLİYET

Editör: TE Bilisim