Van'da, "4 Ekim Dünya Hayvanlarını Koruma Günü" etkinlikleri kapsamında, tedavileri tamamlanan 5 yabani kuş doğaya bırakıldı.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğünce, "4 Ekim Dünya Hayvanlarını Koruma Günü" dolayısıyla program düzenlendi. Zeve İlk ve Orta Okulu'ndan gelen öğrencilere Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin gezdirilmesiyle başlayan programda, Merkez Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

Etkinlikte, merkezde tedavileri tamamlanarak kelepçe takılan 1 şahin, 2 saz delicesi ve 2 delice doğanı doğaya salındı. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, programın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, merkezin kurulduğu günden bu yana çalışmaların etkili şekilde sürdürüldüğünü söyledi. Merkezde tedavileri yapılan yabani kuşların doğaya bırakıldığını anımsatan Battal, "Bu tesisle hem yaban hayvanlarını tedavi ve rehabilite etme hem de toplumumuzda algı oluşturmayı hedefliyoruz. İnşallah hedeflediğimiz noktaya varacağız. Sürekli elimizde yabani hayvanlarımız oluyor. İnsanlarımız, bu yeni yerimizi ziyaretlerinde bu hayvanları görebilecekler." diye konuştu. 

 

Battal, merkezde tedavi edilerek doğaya salınan ancak geri dönen leyleği öğrencilerle sevdi.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN 5 BİN KAP DAĞITILDI

Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Mustafa Şentürk de dünyada sadece insan değil, bitki ve hayvanlar da bulunduğuna işaret ederek düzenledikleri etkinliklerle insanlardaki hayvan sevgisini geliştirmek istediklerini ifade etti. "Hayvanlara karşı sevgi, insanlarda farklı duyguların oluşmasına, yardımlaşma, koruma, besleme gibi duyguların artmasına vesile olur." diyen Şentürk, şöyle konuştu: "İnsanoğlunu hayvan ve diğer canlılardan ayıran en büyük özellik de düşünme ve zekasıdır. Bunlarda doğadaki bütün canlılara karşı bir üstünlük sağlamış insanoğlu, yeryüzüne geldiği günden bugüne kadar bütün canlılardan yararlanmasını bilmiştir. Bu derecede önemli yaban hayvanlarını gençlerimize tanıtmak, bu sevgiyi aşılamak amaçlı bugünü kutluyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bu benzeri faaliyetleri yürütüyoruz. Van'da da şu an içerisinde bulunduğumuz merkez ve içerisindeki hastane, Türkiye'deki en büyük ve önemlilerden bir tanesi. Ayrıca bugün dolayısıyla 'Bir kap su da sen ver' kampanyasını başlattık. Kampanya kapsamında ilimizde 5 bin adet kap dağıttık."

 

"AÇ VE AÇIKTA YABAN HAYVANI KALMAMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ"

Merkez Müdürü Doç. Dr. Aslan ise kampüste 54 dönüm arazi üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı desteğiyle kurulan Yaban Hayvanı Hastanesi ile bugüne kadar yürüttükleri tedavi işlemlerini daha da aktif sürdüreceklerini anlattı.

 

 Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle merkezde öğrencileri ağırladıklarına işaret eden Aslan, şunları kaydetti: "Türkiye'nin en büyük Yaban Hayvanı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Tarihte ilk defa hayvanları evcilleştiren, öldürülmesini yasaklayan, atın sahibiyle birlikte gömülmesini önleyen, çalışan hayvanını emekli eden bir milletiz. Bütün bu kültürümüz, dinimizin bize hayvanları koruma hakkında aktardığı 'Yerdekilere merhamet edin ki yukarıdaki de size merhamet etsin' düsturuyla aç ve açıkta yaban hayvanı kalmaması için çaba göstermekteyiz." 

Editör: TE Bilisim