Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Muharrem Ayı’nın onuncu günü olan Aşure günü dolayısıyla Tuşba’da Hz. Ali Cami, Yeşil Cami, Süleyman Baba Cami, Kalecik TOKİ ve Tuşba’da İkamet eden özellikle Suriye’den gelen ailelere aşure dağıttı.

 

Tuşba Belediyesi Muharrem Ayı’nın onuncu günü olan Aşure Günü’nde Tuşba’da 4 Camii önünde, Kalecik TOKİ ve Suriye’den gelen Ailelerin Yaşadığı alanlarda vatandaşlara 25 bin kase aşure dağıttı.  Camilerde kılınan Cuma namazının ardından, Tuşba Belediyesi tarafından kurulan stantlarda vatandaşlara aşure ikram edildi. Aşure almak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

 

Kurulan stantlarda vatandaşlara aşure dağıtan Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce düzenlenen etkinliğin açılışını yapan Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nuri Bekiroğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Müdür Bekiroğlu; “Bildiğiniz gibi aşure günü Hicri yılın başladığı Muharrem ayının 10. Gününde kutlanan Aşure günü Arapçada “10” anlamına gelen aşara kelimesinden gelmektedir. Hicretle başlayan yeni ve güzel olayların yanı sıra tarih boyunca hemen hemen tüm Peygamberlerin Aşure günündeki kıssaları herkes bilmektedir.  Ramazan ayından sonra İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin bollaştığına inanılan Muharrem ayında Aşure tatlısı yapılmaktadır. İlk olarak Hz.Nuh Peygamber’in gemisinin karaya ulaşmasının ardından elinde kalan malzemelerle yapıldığına inanılan Aşure, halk arasında paylaşmanın simgesi olmuştur. Bu tür etkinliklerle gelenek ve göreneklerin yaşatılması gerektiğini belirtti. Bekiroğlu “Hicri takvime göre yeni yılın ilk ayı olan Muharrem Ayı’na merhaba dediğimiz bu günlerde, içindeki tahıllardan çok güzel bir tat oluşturan aşure ile sevgi, mutluluk, birlik ve beraberliği yaşıyoruz. Bugün de bir geleneği yaşatmış olduk. Aşure geleneğimizi vatandaşla iç içe yaşatmaya çalıştık. Bu güzellikleri ve geleneklerimizi her zaman korumalıyız. Muharrem ayınızı ve aşure gününüzü tebrik ediyor, Tüm İslam Âlemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Hz. Âdem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, Hz. Yakup'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması, Hz. Eyyüp Aleyhisselâm’ın hastalıklarının iyileşmesi, Hz. Musa’nın Kızıldeniz'den geçip Firavun'dan kurtulması, Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesinin bugüne denk geldiğine inanılmaktadır. Ayrıca İslâm Âlemi’nde ikilikler oluşmasına neden olan ve Ehlibeyt kanının akıtıldığı Kerbelâ’daki elim hadiseler de Muharrem Ayı’nın 10. günü gerçekleşmiştir. Tüm bu mühim hadiseler doğrultusunda Aşure Günü bir anlamda bizler için kendimizi bir kez daha sorgulama; doğrularımız ve yanlışlarımız hakkında tefekkür ve şükür etme vesilesi olmalıdır. Muharrem Ayı’nın ülkemizin birliğine, dirliğine ve kardeşliğine güzel vesileler oluşturmasını canı gönülden diliyorum. Aşure dağıtım programına vatandaşlara aşure yanında Tuşba Belediyesi Hizmetlerini içeren Şehri Tuşba Bülteni de dağıtılmasının ardından son buldu. 

Editör: TE Bilisim