Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Boğazönü köyüne 52 yıl önce yapılacağı açıklanan ancak tamamlanmayan Ayşe Hatun Barajı’nın bir bekçisi emekli olurken, ikincisi ise 7 aydır görev yapıyor.

Boğazönü köyünde 1961 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından projesi hazırlanan ve yap-işlet-devret modeliyle yapılması planlanan Ayşe Hatun Barajı hala bekliyor. Yapımı 52 yıl önce başlayan ve 2006 yılında ihaleye çıkan Ayşe Hatun Barajı’nın ne zaman tamamlanacağı merak konusu oldu.
Yıllık ortalama 278.09 MW elektrik üretilmesi planlanan barajın bekçisi olmak için başvuruda bulunan ve okuma yazması olmayan 3 kişi arasında yapılan mülakat sonucunda Mirhan Akın görevlendirildi. 1961 yılında olmayan baraja bekçi olarak göreve başlayan Mirhan Akın emekliye ayrılırken, yerine alınan kişi ise 7 aydır görev yapıyor.

DURGUN: FIKRALARA KONU OLDU


Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı Belde Belediye Başkanı Ayetullah Durgun, Ayşe Hatun Barajı’nın artık fıkralara konu olduğunu belirterek, “Yaşlı vatandaşlarımız birbirine takılırken, ‘Ayşe Hatun Barajı bile yapılır, sen hala ölmezsin’ diyor. Bazı gençlerimiz ise, ‘Ayşe Hatun Barajı bile yapılır, sen hala evlenemezsin’ diyor. Bunların yanında geçen senelerde Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında bile ‘Ayşe Hatun Barajı hangi ilimizdedir?’ diye bir soru çıktı. Birçok haritada bile Ayşe Hatun Barajı olarak görünüyor fakat her yerde barajın ismi olmasına rağmen kendisi yok. Artık bu baraj ne zaman yapılacak, hepimizin merak konusu olmuş. 52 yıl oldu, dile kolay barajın ilk günüyle beraber doğan bir çocuk tam 52 yaşına basmış. Bu da bir ömür. Dilden dile dolaşan bu barajın bir an önce yapılmasını istiyoruz” dedi. Köylülerden Özcan Birlik ise, doğmadan önce burada baraj yapılacak diye karar alındığını belirterek, “Ben 51 yaşındayım, olmayan barajımız ise 52 yaşında. İnşallah ölmeden önce bu barajın yapılıp bittiğini görürüm, tek isteğim budur” diye konuştu.

KÖYLÜLER: YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ

Vatandaşlarından Serven Öner de ismi olan ve kendisi olmayan barajdan bir kişinin emekli olduğunu ifade ederek, “Biz köyün gençleri olarak 7 aydır görev yapan bekçinin de bir an önce emekli olmasını bekliyoruz. O arkadaşımız emekli olsun ki onun yerine başka birimiz geçsin. Bu barajımızın hikâyesi Aziz Nesin’in ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ hikâyesine çok benziyor. Barajımız ne var ne de yok” şeklinde konuştu.

VALİLİK: MAĞDURİYET YOKTUR

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bitlis Valiliği ise, söz konusu barajın 2013 yılı yatırım programında bulunmadığını ve baraj bölgesinde herhangi bir mağduriyetin yaşanmadığını belirtti. Bölgede bulunan köylerin her sene yol, sağlık, eğitim ve altyapı çalışmalarının düzenli olarak yapılmakta olduğu ifade edilen açıklamada, “Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız herhangi bir mağduriyet yaşamamaktadırlar. Geçen yıl içerisinde köye asfalt çalışması yapılmıştır. 2007 yılında içme suyu çalışması, 2008 yılında asma köprü çalışması, 2011 yılında taziye evinde 5 bin TL’lik, 2012 yılında okul bakım onarımı için 20 bin TL’lik harcama yapılmıştır” denildi.

 

Editör: TE Bilisim