HDP Merkez Yürütme Kurulunun çağrısı üzerine geçen yıl 6-7 Ekim tarihlerinde yaşanan olaylarda tahribata uğrayan yerler, devletin sağladığı imkanlarla yeniden hizmete açıldı.

 

Suriye'nin Kobani bölgesinde geçen yıl yaşanan gelişmeler nedeniyle HDP Merkez Yürütme Kurulunca yapılan eylem çağrısı, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere birçok ilde vatandaşı harekete geçirdi. Olayların ve tahribatın en fazla yaşandığı şehirlerin başında gelen Van'da yaşanan olaylarda, çok sayıda iş yeri, araç, kamu binası, okul, Kur'an kursu, dershane, dernek ve yurt binasına zarar verdi. Eylemler nedeniyle 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 523 iş yerinin büyük hasar gördüğü kentte, valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan hasar tespit komisyonlarının incelemesinden sonra Başbakanlık tarafından gönderilen ödenekler zarar gören vatandaşların hesaplarına aktarıldı. Hasara uğrayan kamu binaları, okullar, dernek binaları ve Kur'an kursları da baştan sona yenilenerek hizmete açıldı.

 

VAN VALİLİĞİ 23,5 MİLYON LİRALIK ÖDEME YAPTI

Van ve ilçelerindeki hasar tespit çalışmalarının ardından zarar gören 98'i resmi 170 araç ile 40 kamu binası, 20 okul, 11 siyasi parti binası, 9 banka şubesi, 5 dini müessese, 53 MOBESE kamerası, 22 banka ATM'si ve 523 iş yeri için Van Valiliğince 23 milyon 469 bin 13 lira ödeme yapıldı. Kaynağın büyük dilimi ise olaylarda en çok hasarın yaşandığı Erciş ilçesinde iş yerleri zarar gören 291 esnafa ayrıldı. Yaklaşık 23,5 milyon liralık kaynağın 15 milyon 942 bin 336 lirası Erciş'teki yaraların sarılmasında kullanıldı. Olayların ardından güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlarda, eylemlere katıldığı belirlenen ve gözaltına alınan 248 kişiden 119'u tutuklandı, 107'si serbest bırakıldı. 22 şüpheli hakkında da adli kontrol hükümleri uygulandı.

 

FUARLAR İPTAL EDİLDİ

Kenti adeta savaş alanına çeviren terör örgütü yandaşlarının eylemleri nedeniyle Van'da her yıl düzenlenen "4. Van Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı", "21. Van Asya İpekyolu Sanayi ve Ticaret Tedarikçileri Fuarı" ile "2. Van Kitap Fuarı" da iştirakçi firmaların şehre gelmemesi üzerine iptal edildi.

 

OKULLAR KISA SÜREDE AÇILDI

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, saldırılarda hasar gören ve yakılan 20 okulda baştan sona yenileme çalışması yürüttü. En fazla zarar gören Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'ndeki Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesi başta olmak üzere hasarlı okullar tadilattan geçirilerek kısa sürede eğitim öğretime açıldı.

 

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ KÜLLİYESİ AÇILAMADI

Kentteki eylemlerde zarar gören dini müesseselerden biri de Van İlim ve Kültür Vakfı tarafından yaptırılan Bediüzzaman Said Nursi Külliyesi inşaatı oldu. Yaşanan olaylar nedeniyle yaklaşık 5,5 milyon liralık zarar tespit edilen külliye inşaatındaki çalışmalar sekteye uğradı. Van İlim ve Kültür Vakfı yetkilileri, külliyenin inşaat çalışmalarının halen sürdüğünü ancak 6-7 Ekim olayları nedeniyle hizmete girme tarihinde gecikme olduğunu ve açılışın gelecek yıl yapılmasının planlandığını bildirdi.

 

YAKILAN KUR'AN KURSU ONARILDI

İpekyolu İlçe Müftülüğü bünyesinde hizmet veren ve göstericilerin molotofkokteyli atması sonucu kullanılamaz hale gelen Değerler Kur'an Kursu da devletin sağladığı imkânlar ve Türkiye'nin birçok ilindeki hayırseverlerinin desteğiyle yenilendi. Kurs yöneticisi Meryem Betül Arvas, kentte 3 yıldır faaliyet gösteren Kur'an kursunun Kobani olayları sırasında ciddi hasar gördüğünü anımsattı. Diyanet İşleri Başkanlığı, valilik ve müftülük başta olmak üzere tüm kurumların kendilerine destek sağladığını belirten Arvas, merkezi bir yerde bulundukları için öğrenci potansiyelinin fazla olduğunu vurguladı.

 

Arvas, öğrencilerin desteğiyle ayakta durduklarını ve her zaman onların desteğiyle faaliyet göstereceklerini dile getirerek, şöyle devam etti: "Gerek Van'ın ileri gelenlerinden gerek il dışından bize destek olan insanlar vardı. Kur'an-ı Kerimlerin yakılması insanlarda infiale neden oldu. İnsanlar gözyaşları içinde bizi arayıp çok üzüldüklerini, her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyerek saldırıları kınadı. O dönemde bizi arayanlar özellikle buna vurgu yaptı. 'Biz de Kürt vatandaşıyız ama kendimizi farklı hissetmiyoruz. Aynı kitaba, Allah'a, dine inanıyoruz' dediler. Her zaman yanımızda olduklarını söylediler. Halkın içinden de tüm Türkiye'den de maddi manevi destek gördük. Yeni eğitim yılında da öğrencilerimize hizmet vermeye başladık."

 

"BİRÇOK KURSİYERİMİZ KORKTUĞU İÇİN ARTIK KURSLARA GELMİYOR"

Kursta eğitim gören Kübra Bayraktar da Kobani olaylarında Kur'an kurslarının yakılmasından büyük üzüntü duyduklarını anlattı. Saldırılar nedeniyle birçok insanın eğitim alamadığına dikkati çeken Bayraktar, "Birçok kursiyerimiz korktuğu için artık kurslara gelmiyor. Uzun süren onarımın ardından kursumuz tekrar açıldı. Kitaplarımız, malzemelerimiz yenilendi. Bundan sonra öğrenci sayısının artmasını bekliyoruz. İnşallah bir daha kursumuza yönelik saldırı olmaz, insanlar bir daha böyle hatalar yapmaz" diye konuştu.

 

Kursta hafızlık eğitimi alan Feyruz Sontur ise Kur'an kursu binalarının yakılması sonrası her gün kapısına gelerek durumu kontrol ettiğini söyledi. Hocalarının kendilerine her konuda yardımcı olduğunu ifade eden Sontur, "Şu anda burada ezber yapıyorum. Geçtiğimiz yıl kursumuzu yaktılar o nedenle ara verdik. Kursumuz yakıldığında çok üzüldük. Kur'an-ı Kerim bile yakılmıştı. Şimdi imkânlar sağlandı, kursumuz yenilendi, çok mutluyum" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim