Van merkezli, İstanbul, Kilis, Adana, Gaziantep ve Kayseri'de El Kaide terör örgütüne yönelik eş zamanlı operasyon yapıldı.

Operasyonda aralarında İHH'nın Kilis Bürosu'nun da bulunduğu çok sayıda adreste arama yapılırken, El Kaide'nin 5 üst düzey yöneticisinden 2'sinin gözaltında olduğu, 3'ünün ise Suriye'ye kaçtığı ileri sürüldü.

YÜZLERCE POLİS VE JANDARMA OPERASYONDA GÖREV ALDI

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 6 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. Çatışma riskine karşı olağanüstü önlemler alınırken, yüzlerce polis ve jandarma operasyonda görev aldı.

Kaçma ve çatışma riskine karşın Skorsky tipi helikopterler uçuşa hazır şekilde bekletildi.

TÜRKİYE SORUMLUSU YAKALANDI

Operasyonlar sonucu El Kaide'nin Ortadoğu'da ikinci ismi olarak anılan İbrahim Şen'in ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından Halis Bayancuk'un da yakalandığı bildirildi. İbrahim Şen'in eski El-Kaide lideri Habip Akdaş'ın ABD polisi tarafından öldürülmesi sonrası, Türkiye hücrelerini toparladığı ve Türk El-kaidesinin başına geçtiği söyleniyor.

Şen'in faaliyetlerinden dolayı, ABD makamlarınca tutuklandığı ve Guantanamohapishanesinde yattığı, Suriye'de sınıra yakın El-kaide kamplarından sorumlu olduğu iddia ediliyor. Gunatanamo'da yattıktan sonra, İncirlik üssünde Türk yetkililere teslim edilen İbrahim Şen'in, 2008 yılında El Kaide faaliyetlerinden tutuklanıp 6 yıl 3 ay ceza aldığı, dosyasının Yargıtay'da olduğu söyleniyor.

İKİ YÖNETİM HÜCRESİ

El-kaide militanları deşifre olma riskine karşı, hücresel olarak yapılanıyor. Bir hücre diğer hücreyi tanımıyor. Ayrıca yönetim kadrosu da aynı sebeple hücresel yapılanıyor. Bir hücredekiler diğer hücredekileri görmüyor, tanımıyor.

Çökertilen hücreler El-Kaidenin en kanlı kamplarından Ceyş-ül Mehdi kampına savaşçı göndermekle suçlanıyor. Bu kampta yaşayan El Kaide'li militanlarTürkiye'yi de harb alanı olarak görüyor, Türkiye`ye eylem yapılması fikrini savunuyor.

KAYSERİ'DE DE 1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Operasyonun Kayseri ayağında, İHH Kayseri Şubesi Mülteciler Birimi Sorumlusu Yönetim Kurulu Üyesi R.Ç. evinde gözaltına alındı. R.Ç.’nin evinde yapılan aramalarda, şahsi bilgisayar ve bazı dokümanlara el konuldu. R.Ç., önce Ankara'ya daha sonra Van'a götürüldü. Hakkında gözaltı kararı bulunan Ö.F.A. da umrede olduğu için alınamadı.

SUÇLAMALAR;

- Suriye'ye 15'erli gruplar halinde savaşçı göndermek

-Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El-Kaidecilerin Suriye'ye geçişini sağlamak,

-Zekât, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye'de savaşan El-Kaide güçlerine aktarmak,

-Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak.

İKİ GAZETECİ DE GÖZALTINA ALINDI

Sabah erken saatlerde 6 ilde eş zamanlı başlayan El Kaide operasyonu kapsamında Van'ın eski Akit ve Yeni Şafak temsilcisi Kenan Gül, Haksoz yazari Abdulkadir Şen'in de gözaltına alındığı iddia edildi.

Haksöz Haber sitesi yazarları Abdulkadir Şen'in gözaltına alındığını doğruladı.

Editör: TE Bilisim