ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ - Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanlığı öncülüğünde 7 Haziran 2020 Günü 'Dünya Kahvaltı Günü' olarak kutlamaya hazırlanıyor. 1 yıla yakındır hazırlığı yapılan gün ile kahvaltının başkenti olan Van’dan dünyaya mesaj verilmeye hazırlanılırken Van TSO öncülüğünde yürütülen kampanyaya tüm Vanlıların katılma çağrısı yapılmaya devam ediyor.

2014 yılında 51 bin civarında Vanlı’nın katılımıyla Van Kahvaltısı’nı Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası ile Guinness Rekorlar Kitabı’na ünvanıyla yazdıran Van TSO şimdi de yeni bir etkinlik için gün sayıyor. Yaklaşık bir yıldır Dünya Kahvaltı Günü etkinliği için hazırlıklar yapan, dünya çapında önemli kuruluşlar nezdinde girişimler gerçekleştiren Van TSO’nun 7 Haziran günü yapacağı kahvaltı günü etkinliğine sayılı günler kala internet üzerinden çağrılar yapılmaya devam ediyor. Koronavirüs sürecine rağmen etkinliği sosyal temasın minimun seviyede olduğu, sosyal medya ağırlıklı olarak yapmaya çalışan Van TSO, ilk etkinliği sosyal medyanın gücüyle dünyaya duyurmaya çalışıyor. İlk etkinliği sosyal mesafe kurallarına uygun, sembolik bir şekilde gerçekleştirmeye hazırlanan Van TSO, sürece dahil olan bir çok kurum, kuruluş, STK’ların da desteği ile dünyaya yeniden Van ismini duyurmak için oldukça hareketli bir süreç yönetiyor. Günlerdir sosyal medya ve diğer platformlardan çağrı yapan Van TSO, 7 Haziran’da tüm dünyaya kahvaltı sofraları ile bir mesaj vermeye hazırlanırken, etkinliğin daha geniş kitlelere ulaşması için sadece Van’daki vatandaşların değil dünyanın her yerindeki Vanlılar’ın da sürece dahil olmasını istiyor.

Kahvaltısı ile son yıllarda adından sıkça söz ettiren Van’ın bu markayı daha ileriye taşıma anlamındaki yeni etkinliği olan Dünya Kahvaltı Günü hazırlıkları aralıksız sürüyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde 2014 yılında gerçekleştirilen “Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası” rekoru kırılarak Guinness rekorlar kitabında yer almasına ardından yeni etkinlik için çalışan Van TSO “Dünya Kahvaltı Günü” olarak kutlanması amacıyla Birleşmiş Milletler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde gerekli girişimlerin ardından 7 Haziran 2020 Pazar Günü 'Dünya Kahvaltı Günü' olarak kutlamaya hazırlanıyor. Özellikle Dünya’da ve Türkiye’de devam eden salgın nedeniyle etkinlik kutlanmasa dahi sosyal mecralarda kutlanması hedeflenen etkinlik ile Van’ın ismini bir kez daha güzellikler ile dünyaya duyurması planlanıyor.

TAKVA: KAHVALTININ ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Sosyal medyada ve bir çok mecrada çağrılar yapılmaya, etkinlik duyrulmaya devam ederken Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ‘Van Kahvaltısı’nın önemine değinerek şunları kaydetti: “Günlük tüketilen yiyecekler ile sağlık arasında bir bağ olduğu sağlık bilimi tarafından her zaman bir araştırma konusu olmuştur. Yemek kültürü her bölgenin kültürel ve biyolojik yapısında önemli bir rol oynamıştır. Toplumlar coğrafyalarında yetiştirdikleri bitkisel zenginlikleri ile kendi yemek kültürlerini geliştirmiş, her bölge veya yerleşim alanı kendi yemek kültürünün tanıtımı ile ilgili bir mücadele sarf etmiştir. Kebabıyla, çorbasıyla, tatlısıyla, böreğiyle, peyniriyle ve daha birçok yöresel ürünüyle meşhur yerleşim alanları vardır. Bu dünyanın her yerinde geçerlidir” dedi.

“KENTİMİZ YÜZYILLARDIR KAHVALTISI İLE ANILAN BİR YERLEŞİM ALANI OLMUŞTUR”

Van TSO Başkanı Takva, “Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Van ili, yemek kültürü açısından önemli bir zenginliğe sahiptir. Evliya Çelebi başta olmak üzere birçok gezgin ve seyyah yazıtlarında birçok yöresel ürünümüzü kaleme almış ve anlatmışlardır. 1.700 rakımın üstünde bir yerleşim havzası olan ve birçok endemik bitkinin yetiştiği kentimiz yüzyıllardır kahvaltısı ile anılan bir yerleşim alanı olmuştur. Dolayısıyla kentimiz bir öğün yemeği (Van Kahvaltısı) ile anılan bir merkez haline gelmiştir. Tarım ve hayvancılığında bölgenin en önemli sektörü olması nedeniyle; 20’ye yakın yöresel ürünümüz Van Kahvaltı Sofrasında yerini almıştır” diye belirtti.

REKOR SONRASI KAHVALTIYA BOLCA YATIRIM YAPILDI

Van TSO Başkanı Takva, 2014 yılında gerçekleştirilen “Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası” anımsatarak şunları belirtti: “2014 yılında Van Kahvaltısı’nın adını dünyaya duyurmak ve Guinness Rekorlar Kitabında tescil ettirmek üzere 51.793 kişinin katılımı ile “Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası” rekoru kırılmıştır. Bu rekor ile birlikte Van Kahvaltısı dünyanın her noktasında daha tanınır hale gelmiştir. Yine Odamız tarafından Van Kahvaltısının Garanti Markası tescili yapılmış, kahvaltıda yer alan yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescili gerçekleştirilmiştir” dedi.

İLK START 2019 YILINDA ATILDI

2019 Haziran ayının ilk pazar gününün “Dünya Kahvaltı Günü” olarak kutlanması amacıyla Birleşmiş Milletler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğunu ve Dünya Kahvaltı Günü’nün kentte start alacak bir etkinlikle her yıl kutlanması hedeflendiğini ifade eden Van TSO Başkanı Takva, şunları söyledi: “7 Haziran 2020 tarihinde ilimizde yapılması planlanan Dünya Kahvaltı Günü etkinlikleri Pandemiye dönüşen Covid-19 virüsü nedeniyle ne yazık ki bu yıl bir araya gelinerek kutlanamayacaktır. Dünya Kahvaltı Gününün bu yıl ilk defa kutlanacak olması ve insanlarımızı bir nebze de olsa bu salgın hastalığın psikolojik etkinlerinden uzaklaştırmak amacıyla sosyal medya platformları aracılığıyla gündemde alınması için bir altyapı çalışması başlatılmış ve kentimiz başta olmak üzere ülkemiz ve dünyanın her noktasından birçok kişi ve kurumun desteği ile çalışmalar gerçekleştirilmiştir” dedi.

TAKVA: SOSYAL MEDYA DA ETKİNLİK YAPILACAK

Van TSO Başkanı Takva, ‘Dünya Kahvaltı Günü’nün bu yıl salgın nedeniyle kutlanmayacağını hatırlatırken, sosyal medya üzerinden etkinlik yapılacağını kaydederek şunları belirtti: “7 Haziran Pazar günü saat: 11.00’da yapılacak olan etkinlik çerçevesinde projeye destek veren herkes hazırlayacakları sofralarının görsellerini sosyal medya hesaplarında #dunyakahvaltıgunu, #theworldbreakfast ve #rojataştêyacîhane hastagleriyle paylaşarak bu günün hep birlikte kutlanmasına destek sunacaklardır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yıl sosyal medya üzerinden yapılacak olan paylaşımlarla kutlanacak Dünya Kahvaltı Günü’nü bundan sonraki yıllarda hep birlikte bir festival havasında kutlayacağız. Bu kapsamda kent dinamiklerini sahiplenmesi ve her yıl festival havasında Dünya Kahvaltı Günü’nü kutlamaları önem arz etmektedir”

ETKİNLİK SALGIN NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDENLERE ATFEDİLECEK

Van TSO Başkanı Takva, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl ilk kez kutlanacak olan Dünya Kahvaltı Günü etkinliği Koronavirüs ile mücadele sürecinde gösterdikleri kıymetli çalışmalar nedeniyle sağlık çalışanlarımıza ve hayatını kaybeden tüm insanlara atfedilecektir”

KONAK: KAHVALTI GÜNÜ’NE SAHİP ÇIKILMASINA DİKKAT ÇEKTİ

'Dünya Kahvaltı Günü'ne ilişkin açıklama yapan Kahvaltı Salonu İşletmecisi Yusuf Konak, kahvaltının yöre halkı tarafından sahiplenmesi gerektiğini ve ileriye taşınması gerektiğini kaydetti. Kahvaltı Salonu İşletmecisi Konak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından daha önce ilan edilen ve 7 Haziran 2020 tarihinden gerçekleşecek fakat yaşanan salgın sürecinden dolayı sembolikte olsa planlanan 'Dünya Kahvaltı Günü' ilimizin tanıtımı açısından son derece önemli bir adım olarak görüyoruz. 2014 yılında yine odamız öncülüğünde “Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası” rekoru denemesi başarıyla sonuçlanmış kentimizin tanıtımı dünyaya duyurulmuştu. Bu başarıyı unutulmaz ve kalıcı kılmak son derece önemlidir. Özellikle ‘Dünya Kahvaltı Günü’ ilan edilmesi kentimiz açısında son derece kıymetlidir. Bu süreçte odamız ve yönetimi büyük emek verdiler, çaba sarf ettiler. Bu sürece destek olmak adına halkımızdan ricamızdır; kahvaltımıza sahip çıkalım ve değerlerimizi yaşatalım” dedi.

KONAK: VAN KAHVALTISI İLGİLİ YENİ KARAR ALDIKLARINI AÇIKLADI

Kentte özgü kahvaltının son süreçte yaşadığı değişimi eleştiren Kahvaltı Salonu İşletmecisi Konak, şu ifadeleri kullandı:          “Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kahvaltı da “otlu peynir, murtağa, kavut” tescillendi. Maalesef bu süreç içerisinde birileri ‘öküzün altında buzağı aradılar’ ilimize özgü kahvaltının bu olmadığını öne sürdüler. Bu sürecin hemen ardından işletmemizdeki kahvaltıyla ilgili yeni bir kural koyduk. Bundan sonra Bak Hele Bak Kahvaltı Solunun da ilimize has olan “Van Kahvaltısı”nın servisi yapılacaktır. İşletmemizde ilimize özgü kahvaltı ön planda yer alırken, isteyen müşteriye serpme kahvaltı servisi de yapılacaktır. İki kahvaltı sunumunu müşterilerin mukayese etmeleri son derece önemlidir. İlimizin has kahvaltısında; has tereyağı ve kaymak, katkısız bal, otlu peynir, cacık, mutağa, kavut ve son olarak burada yapılan reçel çeşitleri yer alacaktır. Ayrıca kavurmalı yumurta, tereyağında köy yumurtası, melemen ve sucuklu yumurta olacaktır” dedi.

KONAK: KAHVALTIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Kahvaltıyla ilgili eleştirilere değinen Kahvaltı Salonu İşletmecisi Konak, son olarak şu ifadelere yer verdi: “İlimiz de bir kesim ilimize özgü kahvaltının bu olmadığını dillendiriyor, gelsin bilgi ve birikimlerini bizimle paylaşmasını istiyoruz. Kahvaltımız kaşar peynir, beyaz peynir, börek, patates cipsten ibaret değildir. 45 yılık bu mücadele ve emek beyhude edilmemesi gerekiyor. O dönemlerde bütün fuarlara 5 kuruş almadan kendi cebimizden ödeyerek tanıtım yaptık. ABD ve diğer ülkelerde bu kahvaltının tanıtımını gerçekleştirdik. Son birkaç yıldır ilimize özgü kahvaltıyı fuarlarda çerçi işiyle satış yaptılar, rezil ettiler. Fuarlara farklı bal ve tereği götürülerek satış yaptılar. Son birkaç yıldır verilen emek ve mücadeleyi beyhude ettiler. İlimizdeki vatandaşlardan ricamızdır; kahvaltımıza sahip çıkalım, kendi ellerimizle bunu heba etmeyelim” şeklinde konuştu.

BİRÇOK DİLDE ÇAĞRILAR YAPILIYOR!

Öte yandan kampanyaya katılım için çağrılar aralıksız sürerken, sosyal medya başta olmak üzere bir çok platformda etkinlik ile ilgili kurumsal bir çalışma yürütülüyor. Kampanyayı etkili bir şekilde dünyaya duyurmayı hedefleyen Van TSO, dört bir koldan çağrı üstüne çağrı yapıyor. Sadece Türkçe değil, dünyaya yayılmak için İngilizce, Kürtçe, Arapça, Farsça gibi dillerde de çağrılar yapılarak, afişler paylaşılırken kampanyanın sınırları genişletilmeye çalışılıyor. Tüm Vanlılara kampanyaya evlerinden dahil olup fotoğraflar ve videolarla yer alması çağrısı tekrarlanmaya devam edilirken rekor girişiminde olduğu gibi bu etkinlikte de sürecin yine Vanlılar eliyle önemli bir Van tanıtımı olarak hayata geçmesi için çaba sarfediliyor.

Editör: TE Bilisim