Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya Erciş Belediyesini sorud. Üçer Bakan Ala’nın cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi verdi. Verdiği soru önergesinde Erciş Belediyesinin 2007 yılında işe aldığı ancak daha sonra işten çıkarmadığı geçici işçileri soran Üçer, “7 yıl boyunca konu ile ilgili hiçbir denetim yapmayan ve Erciş Belediyesi’nin yaptığı işleme adeta göz yuman İçişleri Bakanlığı, son yerel seçimlerde Belediye’yi Barış ve Demokrasi Partisi’nin kazanmasıyla harekete geçmiştir.” Dedi.

BELEDİYE BDP’YE GEÇİNCE İNCELEME YAPILDI

HDP Van Milletvekili Üçer İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya Erciş Belediyesini sordu. 2007 yılında Erciş Belediyesine alınan bir yıl içerisinde 6 aydan az çalışma süresi olan 45 geçici işçinin işten çıkarılmadığını ifade eden Üçer, “Bu çalışanlar hem işten çıkarmamış hem de devam eden yıllarda bu kişileri her 1 yıl için 5 ay 29 gün çalıştırmaya devam etmiştir. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nden sonra yani Belediye’yi BDP’nin kazanmasıyla birlikte İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen 2 müfettiş, yaptıkları inceleme sonucunda belediyeye; ‘bu işçilerin işten çıkarılmasını, aksi halde işçi başına yüklü miktarda ceza kesileceği’ yönünde uyarıda bulunmuştur.” Dedi.

‘İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YILLARCA GÖZ YUMDU’

Üçer verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“5620 Sayılı ve 04.04.2007 Tarihli ‘Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ ile belediyelere; bir yıl içerisinde 6 aydan fazla çalıştırılan geçici işçilerin sürekli işçi kadrosuna alınması konusunda hak tanınmıştır. Bunun üzerine belediyeler, bu koşulları sağlayan geçici işçileri kadro statüsüne almış, koşulları sağlamayanları ise işten çıkarmıştır. Bu yasal zorunluluğa rağmen Van İli Erciş Belediyesi 2007 yılında bu yükümlülüğü yerine getirirken; bir yıl içerisinde 6 aydan az çalışma süresi olan 45 geçici işçiyi hem işten çıkarmamış hem de devam eden yıllarda bu kişileri her 1 yıl için 5 ay 29 gün çalıştırmaya devam etmiştir. Ancak söz konusu belediye bununla da yetinmekle kalmamış; 2011 yılının Mart ayından sonra 142 işçiyi daha aynı statü ile işe almıştır. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen 2 müfettiş, yaptıkları inceleme sonucunda belediyeye; ‘bu işçilerin işten çıkarılmasını, aksi halde işçi başına yüklü miktarda ceza kesileceği’ yönünde uyarıda bulunmuştur. Bu gelişmeler üzerine Erciş Belediyesi, 5 Haziran 2014 tarihinde 187 işçiyi hiçbir şekilde arzu etmediği halde işten çıkarmak zorunda kalmıştır. Bu teftişin zamanı manidardır. 7 yıl boyunca konu ile ilgili hiçbir denetim yapmayan ve Erciş Belediyesi’nin yaptığı işleme adeta göz yuman İçişleri Bakanlığı, son yerel seçimlerde Belediye’yi Barış ve Demokrasi Partisi’nin kazanmasıyla harekete geçmiş ve Belediye’nin halk yararına faaliyete geçirmeye başladığı çalışmaları manipüle etmek adına bu durumu dayatmıştır.

‘7 YIL BOYUNCA DENETİM YAPILMADI’

Üçer, Bakan Ala’nın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı:
1-Bu durumla ilgili 7 yıl boyunca Bakanlık tarafından neden hiçbir denetimde bulunulmamış ve Erciş Belediyesi uyarılmamıştır?
2-Teftiş’in zamanlaması hakkında ne düşünmektesiniz? Devlet içerisinde BDP’nin kazanmış olduğu belediyelerle ilgili rahatsızlık mevzu bahis midir?
3-30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nden sonra aynı konu ile ilgili Türkiye genelinde hangi belediyeler denetime tabi tutulmuş ve benzer şekilde uyarılmıştır? Van ilinde benzer yaptırıma tabi tutulan başka belediye var mıdır? Varsa hangileridir?
4-İşten çıkarılan bu işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve yeniden (sürekli kadro statüsünde) işe alınmaları için Bakanlık tarafından yürütülen ya da yapılması düşünülen bir çalışma var mıdır? Varsa açıklayınız? 

Editör: TE Bilisim