Önder ALTINAL - Şehrivan


5. Van İnşaat Yapı ve İş Makineleri Fuarı ve 1. Van Belediye İhtiyaçları ve Kent Mobilyaları Fuarı açıldı. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Fuar Kongre Merkezinde yapılan açılışa, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Vali Vekili Ramazan Kurtyemez Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Edremit Belediyesi Eş Başkanı Abdulkerim Sayan ve birçok iş adamının yanı sıra vatandaşlar katıldı. Açılışın ardından fuarı dolaşan katılımcılar, Büyükşehir Belediyesine ait Dengbêj Evi’nde Dengbêjlerin stranları ile keyif dolu anlar yaşadı.

FUARDA 9’U YABANCI OLMAK ÜZERE 72 FİRMA YER ALDI

Fuar ve kongre merkezinde gerçekleştirilen, 5. Van İnşaat Yapı ve İş Makineleri Fuarı ve 1. Van Belediye İhtiyaçları ve Kent Mobilyaları Fuarında ilk olarak konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler Fuar ve Kongre Merkezi 2007 yılından bu yana beklediklerini belirtti. Güler ayrıca fuarda 72 firmanın yer aldığını ve bu firmalardan 9 tanesinin ise yabancı olduğu dile getirerek, “Bildiğiniz gibi 2007 yılından bu yana Van’da yapılan fuarların hepsi farklı mekanlarda gerçekleştiriliyordu. Bugün ise kendi fuar merkezimizde fuar yapmanın heyecanını yaşıyoruz. Bunun için bizimle beraber olan herkese teşekkür ediyorum. Bu yıl bildiğiniz üzere 5. İnşaat, Yapı ve İş Makineleri Fuarı ile 1. Belediye Ekipmanları Fuarlarımızı yapılıyor. Görmüş olduğumuz çalışmalar neticesinden bu fuarların gelecek adına önemli fuarlar olduğunu biliyoruz. Bu anlamda önümüzdeki süreçte bu fuarların daha da büyüyerek yapılacağına inanıyoruz. Fuarımızda toplamda 72 tane firma yer almaktadır. 9 firmamız yurt dışından gelen firmalardır. Bunlardan bir tanesi de Polonya’dan gelmiş olan bir firmadır. Bu 9 yabancı firmadan geriye kalan 8 tanesi ise İran’dan gelmiş olan firmalardır. Bunun yanı sıra il dışından da 13 firma bugün fuara katılmışlardır. Diğer geriye kalan firmalar ise Van ve ilçelerinden gelmiş olan firmalardır. Bu fuarın ilimiz için ne kadar önemli olduğunu bizim gibi hepinizde çok iyi bilmektesiniz. Bu anlamda bizlere destek için gelen tüm firmalarımıza teşekkür ediyoruz. Bunun yanı sıra önümüzdeki 10 günlük sürenin içinde yine bir turizm fuarı yapacağız.” Dedi.

GÜLER: VAN’I ORTADOĞU’DA TANITACAĞIZ

Van’ı Ortadoğu’da tanıtmak için fuar merkezinin ismini de Ortadoğu Ekspo Fuar Merkezi olarak değiştirdiklerini söyleyen Güler, “Fuar merkezi ile birlikte ilimizin cazibe merkezi olması adına çalışmalarımız ve hedeflerimiz var. Bu anlamda Ortadoğu’da da cazibe merkezi olma adına takip ettiğiniz kadarıyla fuar merkezimizin ismini de Ortadoğu Ekspo Fuar Merkezi olarak değiştirdik. Bunun yapmamızın sebebi ise Van’ı Ortadoğu’da her anlamda temsil etmek ve Van’ı tanıtmaktır. Bu anlamda yeni çalışmalarımız var. Burada aylık 2-3 fuar yapmayı planlıyoruz. Tabi bizler bunları yaparken bizim yerel desteğe ihtiyacımız olacaktır. Bugün yapılacak olan fuarımızın 2014 yılı içerisinde yapılan en önemli fuarlardan bir tanesidir. Bu anlamda bizim ciddi şekilde çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu anlamda ciddi desteklere de ihtiyacımız olacaktır. Bizler elimizden gelen her şeyi yapacağız ve yapmaya çalışacağız.” Dedi.

ÇOK: DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ

Daha sonra konuşan Organize Sanayi Bölgesi Başkanı (OSB) Necmettin Çok ise bugüne kadar diğer ülkelerde ve illerde birçok fuara katıldıklarını ve bu tür fuarların artık Van’da yapılmasının zamanı geldiğini söyledi. Çok, herkesten destek beklediklerini belirterek şöyle konuştu: “Öncelikle, bölgemiz cazibe merkezi adı altına yapılan bu fuar merkezinde emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bizler Van esnafı olarak diğer illerde ve diğer birçok ülkede fuarlara katıldığımız zaman, bu fuarlar neden Van’da yapılmasın diye her zaman bu konu üzerinde konuşuyor ve bunu sorguluyorduk. Ancak bugün geldiğimiz aşamada uluslararası fuarların ilimizde yapılması adına bu yapılan fuar kongre merkezinde dolayı bir mutluluğun içindeyiz. Kalkınmanın temel taşlarından biri olan fuarlar bölgemizin kalkınması adına çok önem arz etmektedir. İnanıyoruz ki bu cazibe merkezi çok fazla sayıda alıcı ve satıcıyı bir araya getirecek ve yeni iş sahalarının açılması adına bizlerde bu fuar merkezimizin adını Ortadoğu Ekspo Fuar ve Kongre Merkezi olarak koyduk. Amacımız ileriki zamanlarda yapılacak olan birçok fuarlar ile ilimizi cazibe merkezi haline getireceğiz. Bu anlamda tüm kurum kuruluşların desteklerini beklemekteyiz.”

SAMBORSKİ: TANITIM ADINA ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM

Polonya’dan fuara katılan Avrupa Birliği Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciler Birliği Unicom Başkanı Jerzy Samborski ise, fuarın beklenenden daha iyi gördüğünü söyledi. Fuarların tanıtımı adına elinden geleni yapacağını belirten Samborski, “Fuarı beklediğimden ve gördüğümden daha da güzel buldum. Burası Asya ve Avrupa ülkeleri arası köprü görevini görecek bir fuar olarak düşünüyorum. Bu konuda yardımlarımı da sizlerden esirgeyemeyeceğim. Ben kurumum adına ve Polonya vatandaşı olarak da Avrupa’da sizlerin tanıtımını yapacağıma da söz veriyorum. Bildiğiniz gibi Polonya Başbakan’ı Avrupa Birliği başkanı oldu. Bu konuda da fuarınızın tanıtımı adına elimden geleni yapacağım.” Dedi.

ÇAKAY: DÜNYAYA AÇILMANIN ZAMANI GELDİ

Samborski’nin ardından söz alan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Çakay ise böyle bir fuar ve kongre merkezi ile artık dünyaya açılmanın zamanı geldiğini söyledi. Çakay ayrıca tarihi bir güne tanıklık ettiklerini dile getirerek, “Bugün tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Tarihi bir gün diyorum zira yıllardır özlemini çektiğimiz fuar ve kongre merkezimize kavuşmuş bulunmaktayız. Kalkınma Bakanlığımızın cazibe merkezi kapsamında yaklaşık 13 milyon kaynakla bugün açılışını yaptığımız fuar ve kongre merkezinin Ortadoğu’ya açılacak olan kapısı olarak, Van’ımızın ulusal ve ulusal düzeyde tanıtımına katkı sağlayacak anlamda önemli bir görev üstlenecektir. Yıllardır bildiğiniz gibi potansiyellerimizi tanıtmak anlamında büyük gayretler içinde olduk. Bu anlamda ilimizin kalkınması adına büyük çalışmalar yapıldı. Bizler Doğu’nun incisi diyoruz ama eminiz ki doğunun değil Türkiye’nin incisiyiz. Bu anlamda fuar ve kongre merkezimiz ile artık dünyaya açılmamızın vakti de gelmiştir. Bu güzel ve anlamlı günde bu açılışımızın ilimize katkı sağlayacağında hiçbir şüphemiz yok. Bu yüzden bugün tarihi bir gün ve bizlerde bir adım ötedeyiz. Böyle büyük projelerin tek başına bir kişinin yapması çok kolay değil bu yüzden bu büyük fuar ve kongre merkezimizin kalkınması adına herkesin çaba göstermesi gerekmektedir. Bizler Tuşba çocukları olarak Van’ımızın hak ettiği yerlere gelmesi adına bu günleri yaşamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hepimiz bu büyük projeye bugün kavuşmuş olduk. Bu proje kolay bir şekilde gerçekleştirilmedi bu anlamda ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

TAKVA: 20 YILDIR BU ANI BEKLİYORDUK

Ticaret ve Sanayi Odası Başkan (VAN TSO) Necdet Takva ise, 20 yıldır bu anı beklediklerini söyledi. Takva ayrıca fuarların yapılması adına üzerlerine büyük görevlerin düştüğünü belirterek, “Aşağı yukarı 20 yıldır inatla ve ısrarlar sürdürülen fuar ve kongre merkezine kavuşmuş bulunmaktayız. Hepimiz bunun heyecanı ve mutluluğu içerisindeyiz. Öncelikli olarak zamanında bu merkezin yapılması adına emeği geçen eski Ticaret Odası başkanlarına teşekkür ediyorum. Bizler Van Kalesi çevresinde fuar için kurulan çadırlar yapılan fuarlardan bugüne kadar emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Van tarihinin hiçbir döneminde küçülen bir kent olmamıştır. Van bugüne kadar her zaman yöneten ve yönlendiren bir kent olmuştur. İki büyük deprem geçirmesine rağmen yine de ayakta durmuş ve geleceğe doğru Türkiye’de yıldızı parlayan bir ildir. Zaman zaman Van terk ediliyor denilse de, Van asla terk edilecek bir şehir değildir. Aksine bütün dünyanın ve insanların her zaman ziyaret etmek istediği illerden bir tanesidir. Biz asla kentimiz terk etmeyeceğiz. Bugün bizler burada iki fuara tanıklık ediyor ve bu yıl içerisinde toplamda 6 fuara tanıklı edeceğiz. Bu artık bölgenin tek fuar yapan merkezi olarak bizlerde bu anlamda üstümüze düşen tüm görevleri yapacağız. Bugün yapılacak olan inşaat fuarının çok önemli bir anlamı bulunmaktadır. Deprem geçirmiş olan bir ilin ve imar planın belirsizliğinin bir an önce çözülmesi adına, inşaat sektörcülerinin çok daha etkin bir anlamda gerçekleşmesini rica ediyor ve ifade ediyoruz.” Sözlerine yer verdi.

ÇOBAN: VAN TÜRKİYE’MİZİN İNCİSİDİR

Van’ın sadece Doğu’nun inci olmadığını, Türkiye’nin incisi olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Hatice Çoban ise işlerin beraber yapılınca daha güzel sonuçlar verdiğini vurguladı. Çoban, “Bizler ortak işler yaptığımız zaman güzel sonuçlar görüyoruz. Her renkten, her dilden, her inançtan bir şeyler yaptığımız zaman güzel şeyler başarıyoruz. Van’ımız ilimiz bunu çok iyi bir şekilde yapmaktadır. Böyle olunca rengi ve coğrafyası çok daha güzel oluyor. Herkes Doğunun Paris’i olarak adlandırıyor ama Van, Türkiye’mizin bir ili ve Paris’idir. Ama bunu Paris yapan yaşayan insanlarımızın Paris düşündükleri içindir. Bu anlamda yapılan bu güzel çalışmalar neticesinde her şey güzel oluyor bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Dedi.

KURTYEMEZ: VAN’IN YILDIZI GİDEREK PARLIYOR

Son olarak söz alan Vali Vekili Ramazan Kurtyemez, Van’ın yıldızının giderek parladığını belirterek, “Öncelikli olarak böyle bir projeyi Van’ımıza kazandıran herkese teşekkür ediyorum. Hepimizin dileği ve temennisi Van’ın daha da ileri gitmesidir. Bununla ilgili olarak da Van’ımız, bölgede ve Türkiye’de parlamaya devam ediyor ve yıldızını yükseltmeye devam ediyor. Bu anlamda böyle çalışmalar ile daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Bölgede ve Türkiye’de en iyiler arasında olacağımıza inancım tam. Bunun yanı sıra böyle bir projenin, benim ilçe kaymakamlığı yaptığımı ilçe olan Tuşba ilçesinde olması da beni çok gururlandırıyor.” Şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar fuara katılan firmaları tek tek dolaşarak, hayırlı olsun temennisinde bulundu.

Editör: TE Bilisim