Büyükşehir Belediye Meclisi mahalle statüsüne geçen eski köy isimlerinin iadesi talebini oy birliği ile kabul ederek 704 mahallenin eski isimlerinin iadesini kabul etti. Bundan sonra yapılacak tüm yazışmalarda köylerin Kürtçe, Türkçe ve Ermenice orijinal isimleri kullanılması kesin karar altına alındı.

Büyükşehir Belediye Meclisi eski köy isimlerinin iadesi talebine ilişkin kararı oy birliği ile kabul ederek 704 mahallenin eski isimlerini iade etti. Kasım ayı meclis toplantısında görüşülen ve ilgili komisyonun hazırlık yapması ardından meclise sunulan karar gereği Başkale’de 81, Çaldıran’da 86, Çatak’ta 34, Edremit’te 18, Erciş’te 105, Gevaş’ta 37, Gürpınar’da 174, İpekyolu’nda 50, Muradiye’de 41, Özalp’ta 53 ve Saray ilçesinde ise 25 köy ve mahalle ismi geri iade edildi. 704 köyün Kürtçe ve Ermenice eski isimlerinin geri iade edilmesi kararı DBP’li ve AK Partili üyelerin tamamının oyu ile meclisten geçti. Geri iade edilen isimlerin ardından tüm iç ve dış yazışmalarda bu mahalle ve köylerin Türkçe, Kürtçe ve Ermenice isimleri kullanılacak.

MECLİS ÜYELERİ DESTEKLEDİ

Van ve ilçelerde eski köy isimlerinin iade edilmesi talebine ilişkin belediyeler nezdinde yapılan yazışmalarda AK partili Tuşba Belediyesi ilk çalışmada yer almazken diğer ilçe belediyelerin tamamı kendi belediyeleri bünyesinde çalışma yaparak mahalle ve köy isimlerinin eski isimlerini İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sundu. Verilen kararın ardından AK partili Tuşba Belediyesi’nin de kendi bünyesinde çalışma yaparak kendilerine bağlı olan mahallelerin eski isimlerini komisyona sunacağı açıklandı. Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkale’de 81, Çaldıran’da 86, Çatak’ta 34, Edremit’te 18, Erciş’te 105, Gevaş’ta 37, Gürpınar’da 174, İpekyolu’nda 50, Muradiye’de 41, Özalp’ta 53 ve Saray ilçesinde ise 25 köy ve mahalle isminin tekrar iade edilmesini meclise sunuldu. İlgili raporun okunması ardından söz alan meclis üyeleri rapor hakkında görüş bildirdikten sonra karar meclisin oylamasına sunuldu. Yapılan oylama sonucu DBP’li ve AK Partili üyelerin tamamı kararı destekleyerek 704 köy ve mahallenin eski isimlerinin iadesini kabul etti.

YAZIŞMALARDA İADE EDİLEN İSİMLER KULLANILACAK

Meclis Büyükşehir Belediyesi'nde kurulan Daire Başkanlıklarına da kararla ilgili bir yazı gönderdi. Yazıda şu ifadelere yer verildi; “Belirtilen isimlerin yazıldığı şekliyle iadesinin kabulüne, tabelaların hazırlanarak eski isimlerinin kullanılmasına yönelik tüm iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi için Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığına tevdiine, Komisyon raporları ve iç ve dış yazışmalarda yukarıda belirtilen isimlerinin orijinali ile birlikte kullanılması hususunda tüm Daire Başkanlıkları tarafından gerekli hassasiyetin gösterilmesine”


 ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim