Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yapılmak istenen darbe girişiminden sonra tüm kurumlarda gözaltı ve görevden almalar başlatılırken, dün sabah saatlerinde İçişleri Bakanlığı da harekete geçerek binlerce personeli açığa aldı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı toplam 8 bin 777 personel görevden uzaklaştırıldı. 7 bin 899’ü emniyet personeli, 614 jandarma, 30 vali, 47 kaymakam görevden uzaklaştırılırken İçişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada şöyle denildi:

 

“Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatlarında görevli toplam 8 bin 777 personel görevinden uzaklaştırılmıştır. Görevden uzaklaştırılanlar arasında 1’i il valisi, 29'u merkez valisi olmak üzere 30 vali, 52 mülkiye müfettişi, 16 hukuk müşaviri, 1 genel müdür yardımcısı, 2 daire başkanı, 3 şube müdürü, 2 hukuk işleri müdürü, 92 vali yardımcısı, 47 kaymakam ve 1 kaymakam adayı olmak üzere 246 mülki idare amiri; 3 bin 21'i rütbeli 4 bin 774 polis memuru, 92'si sivil memur, 12'si bekçi olmak üzere toplam 7 bin 899 emniyet personeli; 2 tümgeneral, 9 tuğgeneral, 61 albay, 44 yarbay, 55 binbaşı, 93 yüzbaşı, 92 üsteğmen, 42 teğmen, 171 astsubay, 44 uzman çavuş ve 1 sivil memur olmak üzere 614 jandarma personeli; 1 tümamiral (Sahil Güvenlik Komutanı), 3 albay, 9 binbaşı, 2 yüzbaşı, 3 astsubay olmak üzere 18 Sahil Güvenlik personeli bulunmaktadır.” İçişleri Bakanlığı’nın görevden uzaklaştırma operasyonunda Van’da nasibini aldı.

 

OPERASYON VAN’A SIÇRADI

Van’da da sabah saatlerinde, il ve ilçe emniyet müdürlüklerinde görevli, aralarında şube müdürü, komiser ve memurların bulunduğu 270 polis görevden uzaklaştırıldı. Ayrıca soruşturma kapsamında başlatılan soruşturmalarda önceki gün 18, dün ise 15 hakim ve savcı gözaltına alındı. hakim ve savcıların sorguları sürerken, 20 hakim ve savcının da arandığı belirtildi. Akşam saatlerinde resmi gazetede yayımlanan bir genelgede ise memur izinlerinin kaldırıldığı belirtildi. Resmi Gazete'de yer alan Başbakanlık genelgesine göre, memurların izinleri kaldırıldı. Genelgeye göre, izinde olan memurların da geri dönmeleri gerekiyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın imzası ile yayımlanan genelgede şöyle denildi: “Tüm kamu çalışanlarının ikinci bir emre kadar yıllık izinleri kaldırılmıştır. Söz konusu kamu çalışanlarından halen izinde bulunanlar en kısa sürede görevleri başına döneceklerdir” denildi.

 

VAN VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Ülke genelinde gerçekleştirilen darbe girişimi ve kentte yapılan operasyonlar ile görevden almalarla ilgili Van Valiliği'nden açıklama yayınlandı.

 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "15.07.2016 tarihinde ülke genelinde cebir ve şiddet kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü Anayasal düzeni ortadan kaldırmak ve Devletin birlik ve bütünlüğünü yıkmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki illegal ve paralel bir şekilde oluşturulan yapı tarafından kanlı bir darbe teşebbüsünde bulunulmuştur. Bu teşebbüs sırasında; ülke genelinde çok sayıda vatandaşımız ve kolluk görevlilerimiz şehit olmuş, Anayasa’ya göre Başkomutan olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bulunabileceği değerlendirilen yerlere silahlı ve bombalı saldırılar düzenlenmiş, hatta Gazi Meclisimize bile saldırılmıştır. Konu kapsamında; ilimizde görevli 2 albay, 1 binbaşı, 1 yüzbaşı ile 5 askeri hakim ve 5 emniyet mensubu, 32 hakim ve savcı gözaltına alınmışlardır. Adreslerinde bulunamayan ve il dışında olan bazı görevlilerle ilgili işlemler sürdürülmektedir. Ayrıca, yine ilimizde görev yapmakta olan 236 emniyet mensubu ve 25 askeri personel, İçişleri Bakanlığı’nca görevlerinden uzaklaştırılmış olup gerekli tebligatlar yapılarak, işlemleri sonuçlandırılmıştır."

Editör: TE Bilisim