Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Van’da 30 Mart seçimlerinden sonra özellikle devlet eliyle yapılan bazı yatırımlarda durgunluk yaşanması kamoyunda ‘Devlet Van’ı unuttu’ şeklinde yankı bulmuştu. Özellikle Çevre Yolu ve Van-Şırnak Karayolu gibi önemli çalışmalardaki durağan süreç Vanlılar adına da tedirginlik yaratsa da seçim sürecinin bitmesiyle yeni projelerin de startı verilmeye başlandı. Van Valiliği bu kapsamda yeni projelerin de hazırlıklarını bakanlıklar ile başlatırken bir taraftan da yapımı daha önce başlanan projelerin tamamlanması için hız verildi. Bu kapsamda Van’ın önemli projelerinden biri olan Tekstil Kent’te yıl sonu kapılar açılacakken istihdam edilecek 8 bin kişi için de eğitim çalışmaları başladı. 50 milyon TL’lik yatırım için bir çok ayrı noktada farklı konularda 8 bin kişi yetiştirilecek ve Tekstil Kent’te istihdam edilecek.

Yapımı devam eden ve bu yılın sonunda açılışı yapılması beklenen Tekstil Kent’te sonra yaklaşılırken Van Valisi Aydın Nezih Doğan projenin tamamlanması öncesinde projeye dair açıklama için basın mensuplarının karşısına çıktı. İlk etapta 8 bin kişiye iş imkanı sağlanacak olan proje kapsamında eleman ihtiyacını karşılayacak personelin eğitiminin başlayacağını belirten Doğan, “8 okulla beraber İŞGEM'in salonu olmak üzere 8 salonda çalışmalara başlayacağız. Yeterli miktarda iş makinesi hazırlandı. 500 genç arkadaşımız için çalışmanın startı verildi. 2 aylık bir süre zarfında arkadaşlarımız yetiştirmiş olacağız.” Dedi.

PROJEDE BÜYÜME SAĞLANDI

Değişikliklerle projenin 31 bin 500'den 50 bin 400 metre kare kapalı alana dönüştüğünü kaydeden Doğan, kurulması planlanan 32 atölyeye şimdiye kadar 63 firmanın başvurduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bugün biz tekstil kentin ihtiyacı olan yetişmiş insan gücü ile ilgili bir proje ile alakalı olarak bir araya geldik. Tekstil kentle alakalı bazı bilgiler paylaşmak istedik. Malumunuz Tekstil kent başlanırken 34 milyonluk bir projeydi. Ancak daha sonra projede değişiklikler oldu. Şimdi gelinen noktada 50 milyonluk bir proje haline dönüştü. Üretilmesi gereken toplam kapalı alan 30 bin 500 m2 iken, projenin içinde ki küçük düzenleme ile arttırıldı ve şuan 50 bin 400 m2'ye dönüştü.”

32 ATÖLYEYE 63 BAŞVURU YAPILDI

Yapılması planlanan toplam 32 atölyenin olduğunu ancak şu ana kadar 63 firmanın tekstil kent için başvuru yaptığını belirten Vali doğan şöyle devam etti: “Projede iki tane temel A proje vardır. Bir tanesi 150 metrelik kapalı alan projesi ve 1500 metrelik kapalı alan projesi idi. Bunlar kendi içinde iki katlı olarak yapılma şansı ortaya çıktığı için 700 m2'lik proje toplam 1200 m2'lik yatırımcıya iş yapacak alan sundu. Böyle olunca kapalı alan projemiz 30 bin m2'den 50 bin m2'ye çıkmış oldu. Yapılması gereken toplam 32 atölye vardı. DAKA'nın internet üzerinde açtığı siteye şuana kadar 63 firmadan müracaat geldi. Bunlardan 17 tanesi aynı zamanda fizibilitelerini de gönderdiler. Atölyelerimiz işletilebilmesi için toplan 21 ile 32 firmaya atölyelerimiz verme şansımız var. İsteyen girişimcilere hazır parsellerimiz de veriyoruz. Birinci hedefimiz 5 bin 500 ile 8 bin arasında bir istihdam oluşturmaktır. İŞGEM, Milli Eğitim, İŞKUR, DAKA, KOSGEP ve Valiliğimizce bir araya gelip yürüttüğümüz bir projedir bu. Bugün internet üzerinden başvurular başladı. Biz iki alanda insan yetiştirmek istiyoruz. Bir seri Makinecilik birde overlokcu dediğimiz dalında insanların yetiştirilmesine olanak sağlayacağız.”

8 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI DOĞACAK!

Kentin her yerinden başvuru yapılmasını sağlamak için farklı noktalara atölyeler kurduklarını ve buralarda eğitim vereceklerini anlatan Doğan, tekstilkente yerleşecek firmaların belirlenmesi, firmaların yerleşmesi ve üretim aşaması süresine kadar eğitilmiş eleman ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. Vali Doğan, “Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı okullar hayat bulsun projesi içerisinde eğitim kurumlarının salonlarını sosyo-ekonomi çalışmaları için tahsis edebiliyoruz. 8 okulla beraber İŞGEM'in salonu olmak üzere 8 salonda çalışmalara başlayacağız. Yeterli miktarda iş makinesi hazırlandı. 500 genç arkadaşımız için çalışmanın startı verildi. 2 aylık bir süre zarfında arkadaşlarımız yetiştirmiş olacağız. Genel anlamda projemizin özellikleri bunlar. Kurslarımız Edremit Kız Meslek Lisesi, Kahraman Çocuklar Bursa-İstanbul İlkokulu, Emin Paşa Ticaret Lisesi, Hüma Hatun Kız Meslek Lisesi, Vestel Kız Meslek, Ali Paşa Halk eğitim Merkezi, İpekyolu Halk eğitim Merkezi, Bostaniçi Kız Meslek Lisesi ve İŞGEM'de olacak. 9 noktada 20 atölye oluşturuldu. Her atölyemizde 25 kursiyerimiz olacak. Eğitim süremiz toplam 280 saat olacak. 280 saatten sonra sertifika sahibi olacaklar. Sertifikalarla istedikleri tekstilde çalışma imkanı bulacaklar. Alanın alt yapı hizmetlerini en kısa zamanda bitirmeye çalışacağız. Orada çalışacak olan işçilere İŞKUR üzerinden belli bir miktar para ödenecek.” dedi.

Editör: TE Bilisim