8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Van’da birçok kurum, dernek ve parti mesaj yayınladı.

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Van Valiliği, Saadet Partisi, Ak parti ve KJA Van Bileşenleri yazılı açıklama yaptı. Van valiliği yaptığı yazılı açıklamada, “Toplumumuzda, hem inancımız, hem de sosyo-kültürel yapımız gereği, geleceğimizin inşasında başrol oynayan, sevgi, merhamet, hoşgörü ve fedakârlık timsali kadınlarımızdır. Öte yandan, aileden başlayarak toplumun her kademesinde hayatın vazgeçilmez unsuru olan kadınlarımıza verilen değer, uygarlığın da önemli bir göstergesidir. Son yıllarda hepimizi derinden yaralayan, kadınımıza yönelik kötü muamele ve şiddet eylemlerinin artışı karşısında devletimiz gerekli yasal düzenlemeleri yapmış, geliştirdiği politikalarla bu konudaki duyarlılığını ortaya koymuştur. Ne var ki yalnızca devlet eli, sorunun çözümünde yeterli olamayacaktır. Kadını, eşi, anneyi her platformda kutsal gösteren toplumun geneline, sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya da bu konuda büyük görev ve sorumluluk düşmektedir.” Denildi.

 

TÜM KADINLARIN KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI

Kadına saygının temelinin aile eğitimiyle başlayacağı düşüncesiyle, geleceğe yatırım adına annelerin en temel eğitimci, en temel öğretmen sıfatıyla bir an önce saygın statülerine kavuşması, beklenti ve ihtiyaçlarının karşılanması, sonraki nesillerin niteliğini artıracak ve olumlu yansıması yine kadına olacağı kaydedilen açıklamada, “Bu duygu ve düşüncelerle, kadınımıza verilen değerin, hayatın her alanında görüleceği günleri yakın zamanda karşılamak ümidiyle, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlar, sağlıklı ve huzurlu bir hayat dileklerimle saygılar sunarım.” Diye belirtildi.  

 

SOĞANDA KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

 

Başkan Soğanda mesajında ‘ailelerimizin şefkat ve fedakârlık, sevgi ve sağduyu timsali olan kadınlarımız; baş tacımızdır’ diyen Başkan Soğanda şu ifadeleri kullandı: “Milletlerin kurulmasında, toplumların oluşmasında kadınların gayreti, fedakârlığı ve emekleri büyük ve önemli bir yere sahip olmuştur. Sorumluluk ve bilincin toplumsal hassasiyeti oluşturmasında kadınlarımızın yeri büyük, önemi oldukça fazladır.” Dedi. AK Parti iktidarı ile birlikte kadına yönelik birçok devrimlerin gerçekleştiğini ifade eden Başkan Soğanda, ‘‘Kadınlarımızın yaşamın her alanında etkisinin artırılmasına özendirici, teşvik edici ve kapı aralayıcı birçok düzenleme yapılmıştır. Bunların çoğunluğunu kadınlarımızın sosyal alanda özellikle de ekonomi ve iş dünyasında haklarının genişletilmesi, 12 yıllık iktidarımız döneminde vurgulanmıştır ve uygulanmaktadır. Özellikle kadınlarımızın siyasi alanda etkinliğinin artışıyla sosyal kalkınmaya doğrudan katkı sağlamışlardır. Tayin etme ve karar mekanizmalarında aktif rol üstlenmektedirler. Bunlar ülkemiz ve milletimiz adına, geleceğimiz adına önemli sosyal değişimler, büyük ve güzel sosyal gelişimlerdir. AK Parti iktidarımız ile Analık halinde çalıştırılma yasağı doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftaya çıkarılmıştır. Eşi vefat eden (dul) kadınlarımıza sosyal yardım aylığı bağlandı. Doğum izinlerindeki hak mağduriyetlerini giderici düzenlemeler yapıldı ve erken doğum yapan kadınlarımızın doğum izinlerini doğumdan sonra kullanabilmeleri sağlandı. Daha kadınlarımıza yönelik birçok avantajlar sağlanmıştır.” İfadeleri kullanıldı. Soğanda mesajının devamında ise, ``Kadınlarımızın, her ne sebep olursa olsun şiddete maruz kalmayacakları, ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda etkinliklerini daha da artırdıkları, toplumda daha görünür ve güçlü bir vizyona sahip oldukları Türkiye dileklerimle tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar gününü kutluyorum.”

 

KJA VAN SİYASİ TUTUKLULARA ÖZGÜRLÜK İSTEDİ!

KJA Van Bileşenleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasıyla başta tutuklu kadın belediye eş başkanları olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını talep etti. Edremit Belediyesi tarafından her hafta 'İrademe Dokunma ' şiarıyla düzenlenen basın açıklaması, 28. haftasında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla KJA Van Bileşenleri tarafından yapıldı.  Edremit Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasına KJA aktivistleri, DBP Van İl Eş Başkanı Caziye Duman, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, Edremit Belediye Eş Başkan Vekili Nurhayat Çelik, HDP-DBP Tuşba, İpekyolu, Edremit ilçe eş başkanları ve yöneticileri, Barış Anneleri İnsiyatifi, MEYA-DER, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD), İpekyolu Belediyesi eş başkan yardımcıları ve kadın çalışanlarının yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

 

Kadınların düzenlediği açıklamayı katılanlar adına KJA Aktivisti Hatice Akdağ yaptı. Başta Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin olmak üzere tutuklu bulunan tüm belediye eş başkanların hukuksuz bir şekilde tutuklandığını belirten Akdağ, Çetin'in tutukluluğu üzerinden 196 gün geçmesine rağmen hala bir iddianamenin hazırlanmamış olmasının bunun bir ispatı olduğu ifade etti.

 

“HER GÜN KADIN CİNAYETLERİ ALENEN İŞLENMEKTE”

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de her gün kadın cinayetlerinin alenen işlendiğine dikkat çeken Akdağ açıklamasında devamla  "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü karşılarken; hala dünyanın birçok yerinde her gün yüzlerce kadın katledilmekte. Aynı kadın katliamları Türkiye'de de tüm korkunçluğuyla her gün gerçekleştirilmektedir. " dedi.

 

“DİRENİŞİN SEMBOLÜ KÜRT KADINLARI BİLİNÇLİ HEDEF ALINMAKTADIR”

Bölgede süren çatışmalı ortamda kadınların bilinçli bir şekilde hedef alındığının altını çizen Akdağ " Bölgede yürütülen ve son dönemlerde oldukça yoğunluk kazanan savaş ortamıyla beraber abluka altına alınan yerleşim yerlerinde direnişin sembolü olan Kürt kadınlarına dönük de paramilliter güçlerin eliyle bir vahşet uygulanmaktadır. Ekin Van şahsında kurşunlanmış cansız bedenleri çıplak bir şekilde teşhir ederek; kadının bedenini kirli savaşlarının bir aygıtı haline getirmek isteyen gerici yobaz zihniyet, Cizre'de yaşlı Kürt kadını Taybet İnan adındaki anneyi katlederek bir hafta sokak ortasında cenazesine işkence edip Kürt halkına ve kadına olan bakış açısını bir kez daha ortaya koymuştur.

 

“KÜRT KADINLARI MÜCADELENİN ÖNCÜSÜ OLMAYI SÜRDÜRECEKTİR”

Akdağ açıklamasında devamla, “Özgürlük mücadelesinin yükseldiği her alanda kadına yönelimi öncelikli hedefleri arasına koyan karanlık güçler bu gün abluka altındaki birçok kentte kadınları katlederek bedenlerine işkence ederek teşhir etmek gibi canice bir tutum içerisindedir. Bizler Kürt kadınları olarak her zaman olduğu gibi mücadelenin öncüsü olmayı sürdüreceğiz ve dünyanın her yerindeki kadın katliamlarına dur diyeceğiz. Bu temelde bölgede süren çatışmalı ortamın, katliamların bir an önce son bulmasını talep ederken; kadın katliamlarının son bulmasını ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün de hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde tutulan tüm kadınların ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılma talep ediyoruz.” Dedi.

 

“KADIN EVİNİN HANIMEFENDİSİDİR VE TERBİYE EDİCİSİDİR”

Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Saadet Partisi tarafından da bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “1921 yılından beri ülkemizde bilinen ve 1975 yılından beri her sene ses getiren kutlamalar ile yaşatılan 8 Mart, “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasına rağmen kadınlar açısından değişen bir şey olmuş mudur? Bugün hala ezilen ve her türlü zulme tabi tutulan yine kadın değil midir? Evde, işte, yaşamın her türlü sosyal alanında ezilen ve horlanan kadın değil midir? İşgal edilen topraklarda daha fazla özgürlük ve demokrasi adı altında akıl almaz zulümlere maruz bırakılan yine kadınlardır. Hayatın her alanına baktığımızda kadın her sahada istismar edilmektedir. Sömürü çarkının bir vasıtası olarak kullanılan ve Kendi varlığının değerini öğrenemediği için, istismar edilişini anlayamayan kadın bu istismarı kendisi için bir özgürlük ve kendini ifade etmesinin kazancı saymaktadır. “Kadın evinin hanımefendisidir ve terbiye edicisidir” şiarıyla kadınlarımızı sadece bir gün değil senenin her gününde Rabbin emaneti olarak görüyoruz. Şayet kadınlarımıza hak ettikleri kimliklerini kazandırmayı samimiyetle istiyorsak, onlara insanca yaşamayı ve eğitim hakkından yararlanmayı sağlayacak imkânları temin etmemiz gerekir. Her şeyden önce bu düşüncelerimizde samimi olmamız gerekmektedir. Senenin bir gününde “dostlar alış-verişte görsün” zihniyetiyle hareket etmek kadından beklenen gelişmeyi sağlamaz. Kadına en güzel mevkii layık gören inançlarımıza ve örfümüze rağmen, gerçekçi olmayan günü birlik kutlamalarla kadına değer verildiğini iddia eden zihniyetin güdümünden çıkmalıyız. Böylece kendi değerlerimizle hareket ederek huzuru, mutluluğu ve sosyal adaleti sağlamış olur.” 

Editör: TE Bilisim