Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Programa İzmir Ticaret Odası İşkadınları Konseyi Üyelerinden oluşan 25 İş kadını katıldı. Van TSO Tuşba Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve eşi Filiz Takva, İzmir Ticaret Odası İşkadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı, Van Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik, Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, Vanlı ve İzmirli İşkadınları katıldı.

 

‘HER İŞİ YAPABİLİRİZ’

Van Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, Kadınların İş hayatında olması gerektiğinin altını çizerek, “Bizler aslında erkeklerin yaptığı her işi yapabiliriz. Sadece kendimize güvenmeliyiz. Bu gün burada İzmir Ekonomisine yön veren İş kadınları ile birlikte olmamız bizim için çok önemli bir şans. Birlikte çalışarak çok büyük hedeflere ulaşabiliriz. Vanlı İş kadınları olarak kendimize İzmirli kadınları örnek alıp, onların başardıklarını bizde başaracağız” ifadesini kullandı.

 

NARDALI: VAN BÜYÜLEDİ BENİ

İzmir İşkadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı kürsüye ise, “Ben Van’ın güzel olduğunu duymuştum. Ama böylesi olağan üstü bir konsepte, güzelliğe sahip olduğunu bilmiyordum. Van adeta büyüledi beni. Bundan böyle biz İş kadınları Konseyi Van’dan çıkmayacağız, Van’a gelmeye devam edeceğiz.” Dedi.

 

“KADININ BAŞARAMAYACAĞI İŞ YOKTUR”

Nardalı, söz konusu konseyi tek başına ve tek üye ile kurduğunu, beş yıl içinde, İzmir yerelinde 370 üyesi Türkiye genelinde ise 1280 üyeleri bulunduğunu söyledi. İş kadınları Konseyini kurduklarında İzmir Ticaret odasına bağlı 75 bin üyenin olduğunu ancak bu binler arasında sadece bir tek iş kadını üyenin olduğunu söyleyen Nardalı, kadının başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığını söyledi.

 

NARDALI: KADINI ÜRETİMİN İÇİNE ÇEKMELİYİZ

Gözü morarmış, koca şiddeti görmüş kadının kocasının cezaevine atmakla kadının kurtarılamayacağını söyleyen Nardalı, “Kadını üretimin içine çekeceğimiz gün kurtarabiliriz. Vanlı ve bölge kadının da bu potansiyel var. Çıktığımız turda 8 bölgeyi dolaşacağız. İlk durak yerimiz olarak Van’ı tercih ettik ve bu tercihlerden dolayı da fazlasıyla keyifli olduk.” Dedi.

 

DEMİRCİ: POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Mehmet Emin Demirci, kadının iş hayatında yer alması için pozitif ayrımcılık sergilediklerini belirterek “Bölgemizde kadınlar maalesef ekonomik hayatın içinde değiller. Bu oran yüzde 19 civarında. Biz Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak kadınların sundukları projeleri desteklemek istiyoruz. Bu nedenle onlara pozitif ayrımcılık sergiliyoruz. Ancak, şunu da gördük ki doğru bilgilendirme ve yönlendirme ile kadınların iyi bir ekonomik potansiyele sahip olduklarını gördük. Önümüzdeki dönemden daha umutluyum.” Dedi.

 

TAKVA: SINIRSIZ DESTEK VERECEĞİZ

Van TS0 Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, kadının cesareti ve azmi karşısında saygıyla eğildiğini söyleyerek “Uzun aradan sonra eşim Filiz Hanımla ilk kez bir toplantıya katıldım ve inanın ki çok heyecanlandım. İş konseyinizin veya bağlantılı olduğunuz herhangi bir kadın girişimcinin Van’da yapacağı bir yatırım ve proje için odamız ve yönetim kurulu olarak sınırsız destek sağlayacağımızı belirtmek isterim” dedi

 

“TUŞBA MEDENİYET KENTİ”

Tuşba’nın Anadolu medeniyetleri içinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Takva, “Çanakkale’den Van’a kadar daha İstanbul ve Ankara başkent değilken, önemli bir medeniyete başkentlik yapmış tarihi 3 merkezden biri Tuşba güneşin ve suyun başkentidir. Van’ın nuh tufanından sonra insanlığın ikinci yaşam alanı olduğunuzu bilmenizi istiyorum.” Dedi.

 

TAKVA: İÇTEN YÖNETİLMEDİK

Takva, “Bu coğrafya her zaman insanlara önemli yaşam alanları sağlamıştır. Hal böyleyken Van neden çok tanınmıyor. Birbirimizi anlamanın birbirimize dokunmanın gerektiği bir zamandayız. Dolayısıyla bizi yönetenlerin en büyük eksiği belki de sevgiydi. Ben cumhuriyet tarihi boyunca bizi yönetenlerin içten bizi yönettiklerine inanmıyorum. Valiler belediye başkanları bulundukları kentleri severek yönetmelidirler.” Dedi.

 

“EKONOMİK OLAĞAN ÜSTÜ HAL İLAN EDİLMELİ”

Takva, 1 milyon nüfuslu kentte insanların ekonomik, sosyal refahlarını yükseltmezseniz, İzmir’deki İstanbul’daki insanların huzurlu olamayacağını belirterek, “Van’da bir insanın gayri safi hasıladan aldığı pay yılda 3 bin 500 dolar. Ege ve Marmara’daki bir bireyin payına ise 24 bin dolar düşmektedir. Bu doğru bir şey değil. Tüm ülkeyi yakından İlgilendiren çözüm sürecini biz de oda olarak gönülden destekliyoruz. Cumhuriyet tarihinin en önemli projesidir. Ve başarı ile nihayetleneceğine de inanıyorum. Ancak bu sefer ekonomik sorunlar çıkacak. Çünkü bölge insanı 80-90 yıldır alamadıklarını talep edecek. Dolayısı ile önümüzdeki 10 yıl bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması için ekonomik olağan üstü hal ilan edilmeli. Bölgemizdeki ekonomik durum düzeltilmeli ve bölgesel kalkınma sağlanmalıdır” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim