Van-Merkez İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği meclis toplantısında birlik encümenin de görev alacak üyeler belirlendi. Van Vali Yardımcısı Atay Uslu’nun başkanlığında yapılan toplantı; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra İl Mahalli İdareler Müdürü Miraç Kaya, gündemle ilgili bilgilendirme yaptı.

 

Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından KÖYDES ve İl Özel İdaresi bütçesinden son bir yıl içinde yapılan, 11 milyon TL maliyetli 60’dan fazla proje hakkında bilgilendirmeler yapıldı,  hizmetlerin tek tek görsel sunumu yapıldı. Van Valiliği tarafından 23 Ekim 2011’de yaşanan deprem sonrası hazırlanan ve hizmetlerin yer aldığı Yeni Van – Yeniden Van kısa film gösteriminin ardından Vali yardımcısı Atay Uslu, bir konuşma yaptı. Kırsal kesime götürülen hizmetlerin büyük bir bölümünün KÖYDES aracılığıyla sağlanan kaynaklarla yapıldığını kaydeden Uslu:  “2013 yılı için KÖYDES’ten gelecek kaynak miktarı belli oldu.  İlçelerimiz dâhil 15 milyon TL’lik kaynak Van için ayrıldı.  Biz de 2013 KÖYDES çalışmalarına başladık...” dedi.

 

BUNDAN SONRA HİZMETLER BELEDİYEDEN ALINACAK

 

Yeni çıkan ‘Büyükşehir Yasası’ ile birlikte 11 ay sonra Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nin kapanacağını kaydeden Uslu, 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerden sonra tüm köylerin mahalle olacağını bildirdi. Bu yasa ile birlikte İl Özel İdareleri’nin kapanarak tüm hizmet alanlarının Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçe belediyelerine devredileceğini kaydeden Uslu: “Bundan sonraki altyapı, yol, su ve karla mücadele gibi hizmetler, büyükşehir ve alt ilçe belediyeleri tarafından yapılacak.” dedi.

  

“DEPREM SONRASINDAKİ ÇALIŞMALARLA VAN, ÇOK KISA SÜREDE AYAĞA KALKTI”

 

23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van’ın çok büyük iki deprem yaşamasına rağmen kentin hiç kimsenin beklemediği kadar erken ayağa kalktığına işaret eden Uslu: “Geçmişe bir bakacak olursak yaklaşık 18 ay önce Van’da iki büyük deprem oldu. Can ve mal kaybımız oldu. O günlerde özellikle 9 Kasım’daki ikinci depremden sonra Van sokaklarında gezdiğimizde akşamları tek bir ışığın dahi yanmadığını burada kalanlar biliyor. Gündüzleri açık olan kepenk sayısı ise 2 veya 3’tü. Yerel ve ulusal basında yapılan haberlerde ‘Van boşaldı.’ diye başlıklar atılıyordu. Bazıları 300 bin kişi, bazıları da 400 bin kişinin kenti terk ederek diğer illere gittiğini söylüyordu. O zaman herkes de bir kanaat vardı. ‘Van, 10 yıla kadar ayağa kalkmaz.’  Ancak depremin üzerinden 18 ay geçti, Van’daki ekonomik hareket deprem öncesine göre daha iyi oldu.  Van’daki nüfus hareketi deprem öncesine göre daha fazla.”

 

“DEPREMDE ÜLKEMİZİN NE KADAR BÜYÜK OLDUĞUNU FARK ETTİK”

 

“Van ve Erciş’te Konutlar teslim edildi. Köylerdeki konutlar büyük bir hızla yapılıyor. Bir kısmı tamamlandı. Çiftçiye destekler verildi. Altyapı hizmetleri için büyük yatırımlar yapıldı. Yeni okullar, yeni camiler inşa edildi. Kısa sürede yapılan bu hizmetlerden sonra bu ülkenin büyük bir ülke olduğuna bir kez daha farkına vardık.  Devletimizin, siyasi partilerimizin, milletvekillerimizin, Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, yerel yönetimlerin, TOKİ’nin, AFAD’ın yoğun çalışmasıyla, Anadolu insanının da verdiği büyük destekle kısa sürede büyük işler başarıldı. İyi bir noktaya geldik.”

 

“ÇÖZÜM SÜRECİ OLUMLU DEVAM EDERSE VAN’A YATIRIMCI AKACAK”

 

“Van’da deprem sonrası her gün yeni bir işyeri açılıyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımcıların talepleri karşısında Organize Sanayi Bölgemizde ikinci, üçüncü etabı açmaya çalışıyoruz. Yatırımcılar da Türkiye’de yaptıkları ekonomik analizlerde Van’ın ön planda olduğunu ve yatırımlarını buraya yapmak istediklerini ifade ediyorlar. İnşallah daha iyi noktalara geleceğiz. Bu günlerde umut verici bir süreç yaşıyoruz.  Bu barış süreci olumlu devam ederse, Türkiye’nin yatırım açısından en cazip ili Van olacaktır. Hatta en çok kazandıran kenti de Van olacaktır.  Ben Antalyalıyım, Van’ın Antalya’dan farkı yok.  Antalya’da olan güneş, deniz, doğa, tarih Van’da da mevcut. Van’da yaşayanlar kendilerinin şanslı olduğunu bilmelidirler ve fırsatları, imkanları huzura, refaha çevirmek için çaba sarf etmelidirler.  İnşallah bu süreç başarıyla devam edecek. Bu işin sonunda kazanan biz olacağız.  Kazanan Türkiye olacak.  Bu sebeple, tekrar tekrar, altını çizerek ifade etmek istiyorum ki Hepimiz barışın, huzurun gelmesi için çaba sarf etmeliyiz.”

 

“MUHTARLARIN SORUMLULUĞU VE GÖREVLERİ VAR”

 

Deprem sonrası köylerde Evini Yapan Yardım (EYY) modeli ile yapılan inşaatlara bu yıl da devam edildiğini kaydeden Uslu, bu konuda muhtarların sağlam, başarısını kanıtlamış ve güvenilir müteahhitlerle irtibata geçerek inşaatlara başlamaları tavsiyesinde bulundu.  Uslu, ayrıca ev için verilen kredinin bu yıl yüzde 10 artırılarak 44 bin liraya çıkarıldığını söyledi. Uslu, Köylerdeki evleri tamamlanan vatandaşlara daha önce geçici olarak verilen konteynerlerin toplandığını ve taşındığını; bu konuda muhtarların sorumluluk ve görevleri olduğunu hatırlattı.

 

SEÇİM YAPILDI

 

Yapılan konuşmaların ardından Van Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümeninde bir yıllığına görev yapacak yönetimin seçilmesine geçildi. 91 köy muhtarı ve 7 il genel meclis üyesinin oy kullandığı seçim sonrasında 9 ay görev yapacak birlik meclisine aday olan 2 İl Genel Meclis Üyesi ve 2 Muhtar seçildi. 98 kişinin oy kullandığı seçimlerde İl Genel Meclis Üyesi Bahattin Baştuğ 64, Ayla Tarhan ise 59 oy alırken,  köy muhtarlarından İzzet Demir 38 ve Ferzende İpek ise 36 oy aldı.

Editör: TE Bilisim