Hükümetin başlattığı çözüm süreci sonrasında iş dünyasının nabzını yoklamak için Doğu ve Güneydoğu’ya çıkarma yapan Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral ve beraberindeki heyet dün Van’daydı. Önce Diyarbakır’ın nabzını yoklayan sonra da Van’a gelen heyet Van’dan barış süreci için tam destek istedi. Van’ın önde gelenleri ile bir araya gelerek barışı konuştu.

 

“ELİMİZDEN GELENİ YAPIP DESTEK VERELİM”

 

Barışı simgeleyen beyaz mendil ve kravatlarla barış sürecine destek için yola çıkan geçtiğimiz hafta Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesini, Valiliği ve bu konuda şehri temsil eden tüm kurumları ziyaret eden TUGİK’in Genel Başkanı Erkan Güral ve beraberindeki heyet bu kez de Van’daydı. Diyarbakır’da olduğu gibi beyaz kravatlar ve beyaz mendillerle Van’a çıkarma yapan heyet önce sabah kahvaltısında basın mensupları ile bir araya geldi. Kahvaltıda konuşan Başkan Güral, “Bu sürecin  artık olması gereken barışı, huzuru, sükûneti getirmesi adına hepimiz elimizden gelen ne varsa yapalım ve desteğimizi verelim. Ülkenin geleceği biz gençlere emanet. Biz geçlerde bu iş dünyanın temsilcileri olarak çeşitli farklı sektörlerde, Türkiye’nin faklı bölgelerinde yerimizi aldık. Bu ülkede yaşıyor ve bu ülkede çalışıyor isek bu ülkenin geleceğine yönelik sorumluluklarımızın olduğunu biliyor ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. BizlerSivil Toplum Örgütleri olarak nihayeti barışa giden, huzura ve güvene giden bu süreçte düşüncelerimizin paylaşılması anlamında bir ziyaret başlattık. İlk ziyaretimiz Diyarbakır’da başladı. Bu anlamda ikinci ziyaretimizde şuanda Van oldu. Takip eden günlerde ve haftalarda birkaç ilimize daha gideceğiz. Batman, Bitlis, Mardin, Siirt gibi yine oralarda yapacağımız ziyaretlerde de bu söylediklerimizi ifade edeceğiz.”

 

“ARTIK YATIRIM ZAMANI”

 

Güral konuşmasını şöyle sürdürdü, “Biz diyoruz ki artık silahlar sussun, anneler ağlamasın bölgede huzur ve güven sağlandıktan sonra sanayi kuruluşları gelsinler burada yatırımlarını yapsınlar. Bu yatırımlara bağlı olarak istihdam artsın. İstihdamın olduğu yerde, huzur olur, insanlar yeni bir arayışın içinde olmazlar. Bu anlamda tabi burada oluşturulacak sanayi tesislerinden çevre ülkelere yapılacak ihracat son derece önemli. Şuan bölge itibarı ile baktığımızda her sene 35 – 40 bin civarındaki gencimizin on sekiz yaşına bastığını biliyoruz. Nüfusun yüzde 60’nın 25 yaşın altında olduğunu biliyoruz. Buda müthiş bir zenginlik, müthiş bir değer. Bu zenginliğin ülke ekonomimize kazandırılması son derece önemli.” dedi.

 

GEZİLER DOĞU’YLA SINIRLI DEĞİL

 

Gezilerinin sadece Doğu ve Güneydoğu’da olmayacağının altını çizen TUGİK Genel Başkanı Güral, “Batıda da elbette olacak. Bu anlamda biz geçen haftalarda Kütahya Valimizi de ziyaret ettik. Bu geziler sadece Batıyla kalmayacak doğu, doğuyla kalmayacak Karadeniz, Karadeniz’le kalmayacak diğer bölgelerimizde de ziyaretlerimiz gerçekleştireceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

BEYAZ MENDİL SAFLIĞIN VE BARIŞIN TEMSİLCİSİ

 

Taktıkları beyaz kravat ve mendillerinin saflığın, huzurun ve barışın temsilcisi olduğunu kaydeden Güral sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizde barışı ve huzuru temsil etmek amacıyla bu küçük ama manevi ifadesi yüksek, geleceğe yönelik çok fazla şeyler taşıyacağını ifade ettiğini düşündüğümüz için bunu simgemiz yaptık. Önümüzdeki gezilerimizde diğer genç arkadaşlarımızda da göreceksiniz. Demek istediğimiz bu beyaz mendilin gerektiği her şeyi yapalım. Burada turizme yönelik çok ciddi değerler var. Tekstilden tutun sanayi kuruluşlarına kadar burada her türlü yatırım bu bölgede olabilecek kapasitededir. Burada önemli olan şey istihdamdır, genç nüfusun bulunmasıdır. Onun dışında ne lazım ham madde lazım. Onlarında burada sağlanabileceğini biliyoruz. Bunların hepsinin ötesinde en önemli ihtiyaç huzur ve güvendir.  Bu güven ortamının sağlanması önümüzdeki süreç içerisinde burada alt yapısı oluşmuş şekilde devam edecektir.”  

 

BAŞKAN ABİ’YE KISA BRİFİNG

 

Grup, daha sonra Van Belediye Başkanlığı’na giderek burada BDP’li Başkan Vekili Sabri Abi’yi ziyaret etti. Burada kısa bir konuşma yapan TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral, TÜGİK’in Türkiye'nin en geniş kapsamlı sivil toplum kuruluşları arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Çözüm sürecinin olumlu neticeleneceğine inandıklarını anlatan Güral, “Doğru bir planlamayla doğru sektörlere yatırımı yönlendirmeyi ve bölge ekonomisine katkı sağlarken istihdam oluşturmayı hedefliyoruz. İş dünyası olarak atacağımız adımları, üstleneceğimiz rolü daha somut hatlarla belirlemek için de çeşitli şehirlerimizde temaslar gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır'a yaptığımız ziyaret, ülke çapında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun çözüm süreci ve sonrasına ilişkin attığı ilk somut adımdı. Diyarbakır'da tahminimizin çok üzerinde bir ilgiyle karşılaştık. Hem iş dünyasının hem de Diyarbakırlıların büyük bir heyecan içinde olduğunu gördük. Bu şehrimizdeki temaslarımız, yapıcı bir çalışma süreci ve hareket planı ortaya koymak adına çok önemli bir başlangıç oldu. Şimdi Van'a geldik ve burada hareket planı oluşturma doğrultusundaki çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

 

ABİ: VAR GÜCÜMÜZLE BARIŞ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

 

Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi de, Türkiye’nin genç işadamlarının bu sürece olan ilk hareketlerinin anlamlı olduğunu belirtti. Türkiye’de bir sorun olduğunu ve bu sorunun senelerce sürdüğünü anlatan Abi, “Sonuç itibariyle bu sorunun barış ve huzurun gelmesi için Diyarbakır’da, Van’ımızda açıklama yapıldı. Bu barış açıklaması gerçekten önemliydi ve bu barış sürecine de bütün Türkiye’nin, özellikle genç işadamlarımızın destek vermesi gerekiyordu, öyle de oldu. Tabi bu süreç inşallah sizin katkılarınızla bütün dinamiklerin bu sürecin başarıya ulaşabilmesi için katkı sunmaları gerekiyor ve herkesinde bir nebzede olsa elini taşın altına koyması gerekiyor. Türkiye’nin gelişmesi, kalkınması için bu sürece destek vermemiz gerekiyor. Bu barış süreci ben inanıyorum ki iyi bir yere gidecek, tabi burada süreci sabote etmeye çalışanlar da olacak. Bu sürecin başarıya ulaşmaması için çoğu çevreler harekete geçecek, ama ben diyorum ki hepimizin desteğiyle, hepimizin katkısıyla, herkesin destek vermesiyle bu süreç başarıya ulaşacak. Barış tesis edilecek ve Türkiye’de şimdiye kadar dökülen kanın da durması gerekecek, öylede görünüyor. Bundan sonra inşallah hep birlikte Türkiye’nin gelişmesi için katkı sunacağız. Gelişmenin de mutlaka barışın tesis edilmesiyle olacaktır. Barışın sembolü olan kravatların da bize hediye edilmesi gerçekten barışın sembolüdür. Hep birlikte bu barışın sembolünü ileriye götürmek için çaba sarf edeceğiz. Bizimde temennimiz, umudumuz bu barışın tesisidir. Var gücümüzle barışın tesisi için çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.

 

KARALOĞLU: ŞİMDİYE KADARKİ EN HAYATİ KARDEŞLİK PROJESİ

 

Van Belediyesi’nden sonra Van Valiliği’ne gitmek üzere buradan ayrılan grup, yol üzerinde esnaflara da uğrayarak hayırlı işler dilediler. Ardından Van Valisi Münir Karaloğlu ile bir araya gelen TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral, ziyaretleri ile ilgili bilgiler verdi.Van Valisi Münir Karaloğlu da, birçok annenin gözyaşına vesile olan bir fitneden, bir sıkıntıdan kurtulmak üzere olduklarını vurguladı. Türkiye’nin iyi yolda olduğunu ifade eden Karaloğlu, bu süreç başarıya ulaştığında hem bölge hem Türkiye’nin bambaşka bir yer olacağını kaydetti. Vali Karaloğlu, “Türkiye’de uygulanan en hayati proje kardeşlik projesidir. Bunu mutlak suretle pozitif olarak sonuçlanması gerekiyor. Buna toplumun, herkesin destek olması lazım. Bunu sadece parlamentoya, hükümete ve siyasetçilere bırakmamamız gerekiyor. Birinci görev onlarda da zaten, gereğini yapıyorlar. Ama toplumun bütün kesimleri, sivil toplumuyla, iş dünyasıyla bu sürece destek olması gerekiyor. Bunun için buradasınız. Gerçekten teşekkür ediyorum hem işadamı hem genç bir ekibin Türkiye’nin çok önemli bir yarasını sarmak için burada olması bizi mutlu etmiştir. Van biliyorsunuz çok önemli bir deprem yaşadı. Büyük acılar yaşadık, büyük yıkımlar oldu, ama Türkiye 75 milyonun kardeşliği ile dayanışması ile Van bu acıları çok çabuk atlattı. İçinizde birçok kişi bize yardım ettiniz, destek sundunuz. Van adına sizlere teşekkür ediyorum. İnşallah sizin bugün boruda olmasınız, barış sürecinin hayırla sonuçlanması noktasında hayırlı bir adım olacaktır. Tekrar hoş geldiniz” dedi.TÜGİK üyeleri, Van Valisi Münir Karaloğlu ile Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi’ye getirmiş oldukları barışın simgesi olan beyaz kravat ve yakalarına beyaz mendil taktılar. İşadamları, yetkililere barışa nazar değmemesi dileğiyle de nazar boncukları hediye etti. Vali Karaloğlu ve Sabri Abi de TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral’a birer hediye takdim ettiler

 

GÜN BOYUNCA DOLAŞTILAR, AKŞAM DEĞERLENDİRMEYE OTURDULAR

 

Öte yandan tıpkı Diyarbakır’da olduğu gibi Van’da da başta Valilik, Van Belediyesi, iş adamları, avukatlar ve birçok kurumu ziyaret eden TÜGİK ekibi, akşam da ilin önde gelen isimleri ile Merit Otel’de akşam yemeğinde buluştu. Gün boyu yapılan ziyaretler ve görüşmeleri değerlendirmek hem de barış sürecini Van için ekonomik bir avantaja çevirmek için yemekte buluşan TÜGİK üyeleri, burada da önemli görüşmelere imza attı.

 

Önder Altınal-Şehrivan







Editör: TE Bilisim