Depremin izlerini üzerinden atıp yeniden yapılanma sürecine büyük katkılar sunan, hükümet ile İmralı arasında başlatılan barış görüşmeleri ile birlikte ise tam umutlanan Van’ın ekonomideki üstatları Van’a yatırımcı çekmek için çalışmalara başladı. VANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Salaz ve VANGİAD Kurucusu İşadamı Yunus Gökçenay bu kapsamda Türkiye’nin önde gelen isimlerini Van’a getirmek için kolları sıvadı. İkili geçtiğimiz haftalarda TÜSİAD Başkanlığına seçilen Muharrem Yılmaz’a bir ziyaretinde bulundu. Yılmaz, hem yeni görevi için tebrik edildi hem de Van’daki ekonomik gelişmeler noktasında bilgilendirildi. Bir yönetim kurulu toplantısının Van’da yapılması önerisinde bulunulan Yılmaz ise, bu teklife evet diyerek, büyük bir heyet ile Van’ı çıkarma yapacaklarının sözünü verdi.

 

VANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Salaz ve VANGİAD Kurucusu ve Gökçenay Group Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay, 18 Mart 2013 tarihinde TÜSİAD Başkanlığına seçilen Muharrem Yılmaz’a bir ziyaret düzenledi. İki saatlik ziyarette Van adına önemli konuşmaların yapıldığı görüşmede, ekonomi anlamında da önemli adımlar atıldı. Hem Salaz hem de Gökçenay, verdikleri kısa brifingle hem TÜSİAD’ın bir yönetim kurulu toplantısını Van’da yapmaya ikna etti hem de bir işadamları için bir yatırım turu sözü aldı. Ziyaretin ardından görüşmenin detaylarını sorduğumuz iki isim konu ile ilgili gazetemize açıklamalar yaparak o konuşmaları Şehrivan için değerlendirdi.

 

SALAZ: YILMAZ, VAN İÇİN POZİTİF GÖRÜŞLERE SAHİP

 

TÜSİAD Başkanı Yılmaz’ı ziyaret ettikten sonra Van’a gelir gelmez gazetemize açıklamalarda bulanan VANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Salaz, oldukça verimli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydetti. Yeni başkan Yılmaz’ın Van için oldukça pozitif görüşlere sahip olduğunu ve 2011 yılında yaşanan depremde de Van için büyük fedakarlıklar sergileyen bir isim olduğunu kaydeden Salaz, Konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Genel anlamda ülkenin sorunları başta olmak üzere barış süreci, işsizlik ve doğuya yatırım olmak üzere görüş alış verişinde bulunduk. Deprem sürecinde yaşananlar nasıl daha iyi sürdürülebilir diye konuştuk. Yine buna ek olarak çok önemli bir konu olan ‘Van’a hayvancılık ve süt konusunda bir yatırım olabilir mi?’ şeklinde bir sonu yönelttik. Açıkçası kendilerinin bölgede düşündüğü bir yatırım vardı fakat bu yatırımı Van’a kaydırması yönünde talepte bulunduk ve bu anlamda olumlu gelişmeler olabileceği yönünde görüşler de aldık. Umarım Türkiye’nin önde gelen işadamlarından olan Yılmaz, yatırım ağına Van’ı da katar” şeklinde konuştu.

 

“TÜSİAD VAN’A ÇIKARMA YAPACAK”

 

Barış sürecinin Van’a çok şey katacağından emin olduklarını dile getiren Salaz, bu kapsamda TÜSİAD ve üyelerini de Van’da görmek istediklerini Yılmaz’a ilettiklerini kaydetti. Salaz ayrıca, “Biz onları Van’a davet ettik. Kendileri de bu öneriyi samimi bir şekilde değerlendirerek geleceklerini belirttiler. Bu daveti hem deprem sürecinden sonraki Van’ı görmelerini sağlamak hem de Van’ı alıcı gözüyle görmelerini sağlamak için yaptık. Bir de Van’a yönetim kurulu toplantısı yapmalarını istiyoruz. Van’da yapacaklar da. Barış süreci onları çok heyecanlandırmış. Bunun bir iki aşama ilerisinde yasal değişiklikler yapıldığında batıdan ciddi yatırımcıların gelecektir. Van’da doğunun parlayan yıldızı. Van gerçekten yatırımcılar parlayan bir yıldız olarak görünüyor.” Dedi.

 

“TÜM SORUNLARIN ALTINDA KÜRT SORUNU YATIYOR”

 

Bölgedeki durum konusunda Yılmaz ile aynı görüşte hem fikir olduklarını söyleyen Salaz, Van başta olmak üzere tüm bölgede hayvancılığın da, turizmin de sanayinin de temelinde Kürt sorunu yattığını belirterek şu ifadelere yer verdi,  “Önce bu sorunu çözeceksiniz sonra yatırımcıyı çağıracaksınız. Mera’ya çıkılacak, üretim yapılacak. Oraya açtığımız zaman süreç tıkır tıkır işleyecek. Bizim halkımızın işe aşa ihtiyacı var. Bunu da sağlayacak olan şey Kürt sorunun çözülmesidir.  Olumlu aşamalar katettikçe bunun olumlu sonuçlarını da göreceğiz.”

 

“SÜREÇTEN ÇOK UMUTLUYUZ”

 

Barış görüşmelerinin Van’daki yatırımda temel faktör olduğunun altını özellikle çizen Slaza, süreçten de umutlu olduklarını belirtti. Salaz ayrıca, “Ben süreç konusunda umutluyum. İki taraf da istekli. Genel Kurmay bile hükümete rağmen olumsuz bir tutum takınmayacak gibi görünüyor. Tabi hükümet de arkasında duracak süreci. Gerilla gücünü sınır dışına gönderdikten sonra ‘Ben oynamıyorum’ demeyecek. Genel anlamda çok olumlu görüyorum. Türkiye’nin büyük paralara dağa taşa harcaması kimsenin işine gelmiyor. Sermaye kaynağının da işine gelmiyor. Savaş devam etsin diyenlerden şimdiye kadar bir kar elde edilmedi. İşte biz de bu çerçevede konuştuk ve Yılmaz’dan da çok olumlu tepkiler aldık. Şimdi TÜSİAD’ın Van’a gelmesini bekliyoruz. Ve çok olumlu bir sürece girdiğimiz konusunda eminiz” dedi.

 

GÖKÇENAY: VAN’I ÖYLE BİR TANITACAĞIZ Kİ…

 

Öte yandan ziyarete katılan bir diğer isim olan Gökçenay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay da gazetemize yaptığı açıklamada görüşmeden oldukça olumlu ayrıldıklarını kaydetti. Yılmaz’a ısrarla Van’ın bundan sonra bölgenin incisi, yıldızı olacağını söylediğini belirten Gökçenay, Van’a yatırım yapmalarını sadece bir minnet duygusu ile değil cidden para kazanacakları bir iş alanı olarak görmeleri gerektiğini belirttiğini söyledi. Gökçenay ayrıca, “Biz Van Mermer’de de diğer yatırımlarda da hiç korkmadan böyle bir yatırım yaptık ve arkasında durup daha fazla turizm ve diğer alanlarda yatırım yapmayı hedefliyoruz. Biz de iş adamıyız ve biz de bunun o bölgede olduğuna inanıyoruz dedik. Biz de bu anlamda bir gezi talep ettik. Hatta bunu Akdeniz sahillerinde olan yat gezisi şeklinde düzenleyeceğimizi söyledik. Öyle yerlere götürelim ki bir İtalya’da ya da diğer yerlerde görülebilecek güzelliklerin 10 katı güzellik. En kısa zamanda Van’a bir program yapacağını söylediler. Mayıs ayında bekliyoruz kendilerini.” Şeklinde konuştu.

 

“ÖNCE BİZ YATIRIM YAPACAĞIZ, SONRA ONLAR GELECEK”

 

Artık depremi değil, yeni Van’ı ve yatırımları konuşmak istediklerini ve her platformda bunu dile getirdiklerini söyleyen Gökçenay, “Biz de depremden bahsetmek istemediğimiz söyledik. Hem sürece destek vermek hem de iş dünyasının bölgeye taşın altına koyması gerektiğini ifade ettik. İnşallah sonuçlarını alacağız. 2013 yılı Van için ikinci bir fırsat. Van sadece bölgenin değil Türkiye’nin yıldızı olacak bir konumdadır. Son 10 yılın getirdiği sonuç da bunu bize gösteriyor. Ama inanın biz de olan heyecan Türkiye’nin en ücra yerinde olan esnafına, iş adamına kadar herkesi heyecanlandırdı. Sonuçta Anadolu’daki birçok insan bu durumdan etkileniyor. Ve gelişmelerden kazançlı çıkacak. Toplumun konu ile ilgili reaksiyonu ve desteği de ortada. TÜSİAD da bu konuda ne kadar heyecanlı olduğunu dile getirdi. Önce biz bölge insanına büyük işler düşüyor. Önce biz yapmalıyız ki talep edelim. Ben bunu kendisine de ilettim. Ve olumlu bir tepki aldık.” İfadelerine yer verdi.

 

“SÜRECİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ”

 

“Biz bu çözüm sürecinin ilk gününden bugününe kadar geceleri uyuyamaz hale geldiğimiz bir heyecan yaşıyoruz. Bizim kafamızda daha önce ‘belki’ler vardı. Şimdi artık onlar da kalktı. Yatırımlarımızda artık daha net ve daha kararlıyız. Bu saatten sonra bölgenin artık tam karlı bir bölge olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Bunu hem bir tüccar, hem bir sanayici olarak söyleyebilirim. Marmara’dan hiçbir farkımız olmayacak ekonomik gelişme göreceğiz. Elbette ki uzun yıllar burada yapılan eksiklerin getirileri vardı ama şöyle bir geriye dönüp baktığımızda şu an gelinen nokta elbette ki bizi umutlandırıyor. Biz batıya gitmek için onlarca kontrolden geçerek gittiğimiz günleri de gördük. Ama bir de şu anki duruma bakmak gerekiyor. Üstelik tüm bu gelişmeler sadece 10 yılda yaşandı. Barış olursa bu süre 10 yılı bile bulmayacak ve çok ama çok kısa bir sürede Van Türkiye’nin yıldızı olacak. Şunu bir kez daha sizin de aracılığınızla net bir şekilde dile getirmek istiyorum ki biz bu barış sürecini sevinçle karşıladık ve sonuna kadar destekliyoruz. Başta hükümet olmak üzere kendilerini her konuda destekliyoruz. Daha önce taşın eline altımızı koymuştuk, şimdi artık cüssemizi de koymaya hazırız. Bu süreçte her şeyimizle destekçiyiz. Çünkü bu sürecin sonunda çok muazzam bir Van göreceğimizin farkındayız.”

 

MUHARREM YILMAZ KİMDİR?

 

İş dünyasının en faal isimlerinden biri olan SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 2 Ağustos 1957'de Bursa'da doğdu. Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamlayan Yılmaz, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Babası Sadık Yılmaz'ın kurduğu Sütaş'ta üniversitede okurken çalışmaya başladı. 1989'da şirketin genel müdürü oldu. Yılmaz, babası Sadık Yılmaz'ın 2005 yılında vefat etmesinin ardından SÜTAŞ’ta yönetim kurulu başkanlık görevini üstlendi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin 17 Ocak 2013'de gerçekleştirilen 43'üncü olağan genel kurulunda yönetim kurulu başkanlığı görevine seçildi.

 

Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim