Van’da 2011 yılında yaşanan iki büyük depremde önemli görevler üstlenen Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri deprem haftası münasebetiyle deprem tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikatta konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, “Türkiye’nin bir deprem gerçeği olduğunu unutmadan, bir afet gerçeği olduğunu unutmadan her an hazırlıklı olmamız gerekir. Yaptığımız binalar, planladığımız şehirler bu deprem ve afet gerçeğine uygun olması gerekir.” Dedi.  Deprem Haftası münasebetiyle Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bahçesinde deprem tatbikatı ve araç tanıtımı yapıldı. Tatbikat programına Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcıları, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Tatbikat öncesi konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Van’da meydana gelen depremlerden sonra kentte ki birçok kurum ve kuruluşun profesyonel arama kurtarma ekibinin olduğunu gördüklerini söyledi.

 

KARALOĞLU: DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMAMAMIZ LAZIM

 

Artık bir gerçeğin altını çizme zamanın geldiğini ifade eden Karaloğlu, “Biz artık felaketlerden sonra şöyle yara sardık diye değil de, felaketlerde yara almamakla övünmemiz lazım. Biz depremlerden sonra enkaz altından şu kadar insan çıkardık ile değil, enkaz altında insan bırakmamakla övünmemiz lazım. Bunu nasıl yapacağız? Hayatımızın her alanında Türkiye’nin bir deprem gerçeği olduğunu unutmadan, bir afet gerçeği olduğunu unutmadan her an hazırlıklı olmamız gerekir. Yaptığımız binalar, planladığımız şehirler bu deprem ve afet gerçeğine uygun olması gerekir. O zaman biz depremden sonra, enkazdan şu kadar insan çıkardık değil, enkaz altında insan bırakmadığımızı görürüz.” Dedi.

 

KARALOĞLU: BİNALAR TABUT OLMAMALI

 

Karaloğlu, anlattığı konuyu şu örnekle destekledi: “Basında görüyoruz. Bazı ülkeler bunu başardılar. 7.2 şiddetinde deprem oldu. Kimsenin burnu kanamadı. Bazı binaların çatılarında pencerelerinde zarar oldu. Ama yaralı yok, ölü yok. O noktaya mutlaka ülkemizi getirmemiz gerekir. Onun için toplumumuzun her ferdine görev düşüyor. Biz Vanlılar olarak aslında 2011 yılında bunu çok acı bir şekilde yaşadık. Tecrübe ettik. 644 vatandaşımızı kaybettik. O deprem gece olsaydı. Havanın daha soğuk olduğu bir günde olsaydı. İnsanların daha yoğun binalarda olduğu bir gün olsaydı. Belki daha çok vatandaşımızı kaybederdik. Ama biz artık binaları öyle bir şekilde yapmalıyız ki hiçbir deprem hiçbir afette binamız zarar görse de vatandaşımıza tabut olmamalı. Vatandaşımız o enkazda kalmamalı.” 

 

GİYİK: YENİ TEÇHİZATLAR İLE DAHA ETKİN MÜDAHALE EDECEĞİZ

 

Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Geyik,  Müdürlüklerinin kurulduğu 2009 yılından bu yana Van ve kendilerine bağlı olan illerde yaptığı çalışmaları kısaca anlattı. Personelinin özellikle Van depreminde önemli bir sınav verdiğini aktaran Geyik, son dönemde aldıkları teçhizatla afetlere daha etkin müdahale edebileceklerini söyledi.

 

TATBİKAT BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

 

Konuşmaların ardından Arama kurtarma köpeği Naz, sözde enkaz altında kalan bir vatandaşı tespit ederek ilk müdahale edilmesini sağladı. Diğer yandan arama kurtarma ekibi tatbikat gereği bir binanın 7. katında mahsur kalan yaralı bir vatandaşı kurtardı. Daha sonra Vali ve protokol Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne alınan yeni araçları inceleyerek, hakkında bilgi aldı. Arama kurtarma ekipleri son olarak Radyoaktif serpintiye maruz kalan bir araç kurtararak, büyük bir alkış aldı.

 

Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim