Van Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Ümit Keser, 10 dernek hakkında açılan ve Cuma günü 2. duruşması görülecek olan kapatma davasına ilişkin yaptığı açıklamada, Van Kent Konseyi olarak, 10 dernek hakkında açılan kapatılma davasını kendi davaları olarak gördüklerini belirterek, davaya olan demokratik tepkilerini sürekli olarak dile getirmeye devam edeceklerini belirtti.

10 dernek hakkında açılan kapatma davasının 2. duruşması Cuma günü Van 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek. Açılan dava sürerken kapatma davasına yönelik tepkilerde sürüyor. Kapatma davasına ilişkin bir tepkide Van Kent Konseyinden geldi. Kent Konseyinde yapılan basın toplantısına Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser, ve dernek temsilcileri katıldı.

 

“AÇILAN DAVALARIN HUKUKİ BİR YÖNÜ YOKTUR”

Yapılan açıklamayı okuyan Van Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser, Van'da çeşitli alanlarda önemli çalışmalar yapan 10 Sivil toplum kuruluşuna 'PKK/KCK'ya güven sempati kazandırma' gerekçesi ile kapatma davası açıldığını hatırlatarak kapatma davasının gizli tanık ifadeleri ve derneklerin rutin çalışmaları gerekçe gösterilerek açıldığını kaydetti. Dava açılan derneklerin zorunlu göç mağdurları, kadınlar, tutuklular, tutuklu yakınları, bölgede yaşamını yitirenler ve yereldeki insanların sorunlarını gündemine alarak faaliyet yürüten legal örgütler olduğunu dile getiren Keser, “Açılan davaların hukuki bir yönü olmamakla beraber deliller ve iddia edilenler birbiri ile uyuşmamaktadır. Açılan davalar faaliyet gösteren bu sivil toplum örgütlerini sindirmek, susturmak, kriminalize etmek, çalışma alanlarını daraltmak amaçlıdır. Ama tabi totalde bakıldığında tüm sivil toplum örgütlerine de aba altından sopa gösterir niteliktedir.” dedi.

 

“ÖRGÜTLENME HAKKI İHLAL EDİLMİŞTİR”

Açılan davanın süregelen barış sürecini baltalayacağına inandıklarını bu davaların takibi konusunda hassas olduklarını vurgulayan Keser, “Bu anlamda Van Kent Konseyi olarak dava açılan bu 10 derneğin davalarının bizim davamız olduğunu belirterek demokratik tepkimizi sürekli dile getireceğiz. Anayasal bir hak olan ayrıca uluslararası sözleşmelerce de güvence altına alınmış 'Örgütlenme hakkı' bu dava ile ihlal edilmiştir. 17 Mayıs 2013 günü ikinci duruşması yapılacak davadan tüm Van halkı özelde de bu derneklerin hizmet ettiği grupların lehine olacak bir kararın çıkmasını barışçıl günlere olan inancımızla istiyoruz.” diye konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim