Bitlis'teki nevruz programı Atatürk Mahallesi Gök Meydanı alanında yapıldı. Buradaki kutlamalar, yerel sanatçıların Kürtçe söyledikleri şarkılarla başladı. İlk konuşmayı BDP İl Başkanı Şahin Çoban Kürtçe olarak yaptı. Çoban, artık newrozu hep birlikte kutlamak istediklerini, barış ve huzur ortamının sağlanması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

 

ZENDERLİOĞLU: DİYORUZ Kİ, OYUN BİTTİ

 

BDP Bitlis Milletvekili Zenderlioğlu ise, hükümetin artık kimseye bir şeyler yutturamayacağını belirterek, “Artık yutacak halimiz de yok. Her gün analarımızın yüreğinin nasıl yandığını görüyoruz. Sürecin yakınlığını bugün nasıl hissediyorsak, bu sürecin korunmasında, gelişmesinde, ilerlemesinde hedefine ulaşması için elimizden gelen bütün gayretleri sarf edeceğimize bir kez daha inanarak, güvenerek ifade ediyorum. Bunun için kuşku duymayın. Biz halkımıza, önderimize ve geleceğimize güvenerek konuşuyoruz. Bu güvenle herkese sesleniyoruz. Diyoruz ki, oyun bitti. Bütün oyunları oynadınız. Bütün işkenceleri ve baskıları yaptınız. Bütün uygulamaları mazlum Kürt halkının bedeninde, yüreğinde, toprağında yerine getirdiniz" dedi.



ZENDERLİOĞLU: GÜZEL GÜNLERE YÜRÜYELİM

Zenderlioğlu, sürecin inanan herkes için önemli olduğunu da belirterek, “Halen bu sürecin önemini kavramayanlar, halen bu sürecin ağırlığını görmeyenler şunu söylüyorlar, bazı köy ve beldelerde dolaşarak, din için iman için savaşın. Kime karşı savaşıyorsun. Müslüman kardeşini öldüren nasıl şehit olur? Bir Müslümanın bir Müslümanı öldürmesine nasıl izin veriyorsunuz? Allah’tan korkun. Gelin bin yıl daha beraber yaşamaya hazır mısınız? Bakın biz hazırız. Kendimize güveniyoruz. Biz bu harekete başlarken, ilk adımdan bugüne kadar ne yüreğinde, ne de beyninde hiçbir zaman geriye gitme olmadı. Ben inandığım fikirler uğrunda yüreğimi ortaya koydum. Bundan sonra da koyacağım. Artık baskı ve özentilerinizden vazgeçin. Gelin insanca, kardeşçe, ortaya konulan bu ilkelerin ışığında birlikte geleceğe güzel günlere yürüyelim" diye konuştu.



ÜÇER: ÖNCELİKLE BU HALKI İNANDIRIN

Van'ın Erciş İlçesi'nde BDP tarafından düzenlene newroz programı ise Haşmet Bedi Kürüm Caddesi, eski sanayi sokakta düzenlendi. Programa, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, newroz ateşini kadınlarla birlikte yaktı. Üçer, Türkiye'de Kürtler ne istiyor sorusuna, Kürtlerin eşit yaşam koşulları barış ve kardeşlik istediğini belirterek, “Barışta samimi iseniz öncelikle bu halkı inandırın, operasyonları durdurun ve Kürt siyasetçilerini serbest bırakın. Halk olarak demokratik tepkimizi ortaya koymazsak geçmiş dönemde olduğu gibi bu barış süreci de fiyaskoyla sonuçlanacak” dedi.



ÜÇER: DEPREMİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRDÜLER

23 Ekim 2011'deki depremi hatırlatan Üçer, “Şu anda bile Erciş'te yoksul halk prefabrik konteynerlerde yaşıyorlar. Ne diyorlar biz bu depremi fırsata dönüştüreceğiz. İyi dönüştürdüler başta milletvekilleri, belediye başkanı yakınları bu fırsatı kendileri için fırsata dönüştürler, rant sağladılar. Dünyanın hiçbir yerinde afet yaşayan halk için yapılan konutları devlet rant sağlamak için satmaz. Siz tüccar mısınız, müteahhit misiniz? Bunlara izin vermeyin, vermeyeceğiz.” dedi. Kutlamalar halaylar ve yerel sanatçıların verdiği konserle sona erdi.

 

 

Editör: TE Bilisim