İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Ömer Işık, birçok sivil toplum örgütünün de aralarında bulunduğu ‘PKK’nın Geri Çekilmesini İzleme Komisyonu’ basına tanıtarak, süreci tüm boyutuyla takip edeceklerini söyledi.

İHD Van Şubesinde düzenlenen basın açıklamasında bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, süreci takip etmek adına izleme komisyonu kurdu. Komisyon, çözüm süreci kapsamında geri çekilme ve PKK’nın izlenmesi başta olmak üzere, mayınlı sahaların tespiti, karakolların izlenmesi, boşaltılmış olan köy mezraların takibi, köy korucularının hareketlerinin takibi ve askeri hareketliliğin durumu gibi konularda çalışmalar yürüteceği açıklandı. Mazlum-Der, İHD, KESK Şubeler Platformu, TTB, TMMOB, TÜYAD-DER, Kurdi-Der, Göç-Der, Barış Meclisi, HDK, Disk, Meya-Der ve Barış Annelerinin yer aldığı komisyon adına basın metnini okuyan İHD Van Şubesi Başkanı Ömer ışık, tarihi sürecin hiçbir sebeple sekteye uğramaması bakımından çekilme sürecinin oldukça hassas bir konu olduğunu belirtti.

 

“BÜTÜN TARAFLARA SORUMLULUK YÜKLENMİŞTİR”

 

Başlatılan diyalogun çekilme sürecinin barışçıl çözümü açısından bütün taraflara büyük sorumluluklar yüklediğini anlatan Işık, “Sivil toplum örgütleri olarak biz, PKK militanlarının çekilme süreci takip edilirken, olası silahlı çatışmaların etkili bir şekilde izlenerek müzakereye zarar veren tarafa yönelik eleştirilerini ortaya koyacağız. Geçici ve gönüllü köy koruculuğu hareketleri izlenerek, provokatif bir girişim içerisine girmelerini engellenmeye çalışılacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne silahlı çatışma dönemi için getirilmiş bulunan özel harekât timleri, geçici komando tabur ve tugayları gibi askeri hareketliliğin durumu izlenecektir. Mayınlı sahaların etkili bir şekilde tespiti ve izlenmesi sağlanacak. Mayınlı bölgelere sivillerin girişinin engellenmesi için hükümetin acil önlemler alması için çalışmalar yapacaktır. 1990’lı yıllarda devlet tarafından boşaltılmış köy ve mezraların arazilerinin başkaları tarafından gasp edilmemesi için bu yerleşim yerleri izlenecek ve gerekli girişimlerde bulunacaktır. Kimlik kontrol noktalarında bulunan karakolların izlenmesi, halen inşaatı devam eden ve yeni bitirilen karakolların faaliyetlerinin izlenmesi gibi konularda çalışmalar yapacaktır” dedi.

 

DUYUM ÜZERİNE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK

 

Yapılan basın açıklamasının ardından bir gazetecinin ‘Şuan herhangi bir çekilme durumu söz konusu mu? ve komisyonun duyum üzerine mi yoksa sahada bulunarak çalışma yürüteceğine? Yönelik sorusuna Işık, “Bir çekilmenin olup olmadığını bilmiyoruz. Ayrıca sahada değil daha çok duyum üzerine çalışmalarımızı yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.


Orhan AŞAN-Şehrivan

 

 

Editör: TE Bilisim