En son 1812-1814 yılları arasında İngilizlerin işgaline uğrayan ABD Kongresi, 200 yıl sonra ilk kez saldırıya uğradı, başkent Washington karıştı.

ABD'nin başkenti Washington'da Trump destekçilerinin dün gerçekleştirdiği protesto gösterileri kısa sürede çatışmaya dönüştü. Göstericiler, DC'de Trump'ın düzenlediği mitingin ardından, seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği oturumun düzenlendiği Kongre binasını bastı ve 4 saat boyunca işgal etti.

Yaşanan çatışmalarda polis biber gazı ve ses bombaları kullanırken, Kongre binasına giren göstericiler senatörlerin odalarına ve genel salona girdi. Olaylarda şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybederken, 52 kişide gözaltına alındı. Başkentte 15 gün OHAL ilan edilirken, ABD içinden Trump dahil çok sayıda kişiden sükunet açıklaması geldi.

ABD'deki kaosta yaşananları kronolojik olarak sizler için derledik. Yeni gelişmeler oldukça haberimizi güncellemeye devam edeceğiz.

HER ŞEY TRUMP'IN MİTİNGİYLE BAŞLADI

- Seçimlere usulsüzlük karıştığı yönündeki iddiaları ortaya atan Başkan Donald Trump'ın çağrısıyla başkent Washington DC'de binlerce kişi toplandı. Trump, Beyaz Saray önünde destekçilerine yaptığı konuşmada, "Asla vazgeçmeyeceğiz, yenilgiyi asla kabul etmeyeceğiz" dedi. Hemen ardından barışçıl şekilde Kongre'ye yürüme çağrısı yaptı.

Trump ve destekçileri olaylar patlak vermeden önce miting düzenledi

PROTESTOCULAR KONGRE BİNASINA GİRDİ

- Daha sonra kalabalık, Senato ile Temsilciler Meclisi'nin ortak oturumunun başlamasından kısa bir süre sonra bina çevresindeki güvenlik bariyerlerini aşarak, Kongre binasına ulaştı. Güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığı görülürken, protestocular camları ve kapıları kırarak içeri girdi.

Trump destekçileri Kongre binasının önünde

SENATO GENEL SALONUNA DA GİRİLDİ

- Bazı protestocular Senato genel kurul salonuna ulaştı. Temsilciler Meclisi'nde ise kapılar kapatıldı, kapıların önüne barikatlar kuruldu ve güvenlik güçleri içeri girmek isteyenlere ateş açtı.

Trump destekçileri Senato'da Genel Salonuna da girdi

SENATÖRLER GÜVENLİ YERE GÖTÜRÜLDÜ

- Başkan Yardımcısı Mike Pence ve senatörlerin, polis ve güvenlik güçleri tarafından Kongre binası içerisinde gizli ve güvenli bir yere götürüldüğü ve olaylar yatışana kadar da burada tutuldukları açıklandı.

ULUSAL MUHAFIZLAR OLAYA MÜDAHALE ETTİ

- Polis göstericilere zaman zaman biber gazıyla müdahalede bulunurken, olayların yatıştırılması için Ulusal Muhafızlar konuşlandırıldı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

- Daha sonra başkent Washington'da 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kongre binasının önünde protestolar

TRUMP VE PENCE AÇIKLAMA YAPTI

- Cumhuriyetçi vekiller, Donald Trump'a başkentteki protestocuları durdurma çağrısı yaptı. Florida Senatörü Marco Rubio, Trump'a "Polise yardım etmek için bunu yapanlardan geri çekilmelerini isteyerek düzeni sağlamaya yardımcı olmanız çok önemli" çağrısı yaptı. Trump, destekçilerinin Kongre binasını işgal ettiği sıralarda attığı Twitter mesajında, eylemlerini barışçıl bir şekilde sürdürmeleri çağrısında bulundu. Yardımcısı Pence ise protestoculardan Kongre binasından ayrılmalarını istedi.

BIDEN: BU BİR BAŞKALDIRIDIR

- ABD Başkanı seçilen Joe Biden da geçiş dönemi çalışmalarını sürdürdüğü Delaware'de kameraların karşısına geçti. Biden, "Başkan Trump'tan şimdi ulusal televizyona çıkarak yeminini ve anayasal görevini yerine getirmesini ve bu işgale son verilmesi çağrısında bulunması istiyorum. Bu bir protesto değil, başkaldırıdır. Bütün dünya bizi izliyor" dedi.

BIDEN'IN SÖZLERİ SONRASI TRUMP'TAN DESTEKÇİLERİNE "EVİNİZE DÖNÜN" ÇAĞRISI

- Biden'ın çağrısının ardından Trump, Twitter hesabı üzerinden bir video yayınladı. Seçimlerdeki hile iddialarını yineleyen Trump, protestoculara "Şimdi eve gitmek zorundasınız. Barış içinde olmalıyız" dedi.

Trump destekçileri Senato'da

BELEDİYE BAŞKANINDAN "EVİNİZDEN ÇIKMAYIN" AÇIKLAMASI

- Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, Kongre'ye Trump yanlılarının hücum etmesinin "utanç verici, vatansever olmayan ve en önemlisi hukuksuz" olduğunu belirterek olayları kınadı. Bowser yerel saatle 18.00'de başlayacak sokağa çıkma yasağının zaruri iş yapanlar haricinde herkes için geçerli olacağını belirterek vatandaşlardan evlerinde kalmalarını istedi.

TWITTER, FACEBOOK, VE YOUTUBE'DAN TRUMP'A SANSÜR

- Facebook ve Youtube Başkan Trump’ın seçmenlerine yönelik çağrı yaptığı videoyu kaldırdı. YouTube videonun kaldırılma gerekçesini, seçimlerle ilgili yapılan usulsüzlük iddialarının kendi politikasına aykırı olması olarak açıkladı. Facebook ise videonun "devam eden şiddet riskine katkı yaptığına inanmaları" nedeniyle kaldırıldığını açıkladı. Twitter da Trump'ın mesajlarına, seçim döneminde olduğu gibi sansür uyguladı.

TRUMP BİR AÇIKLAMA DAHA YAPTI

- Başkan Donald Trump Twitter hesabından yaptığı yeni açıklamada göstericilere seslenerek, "Kutsal bir seçim zaferi çok uzun sürelerdir haksızlığa uğrayan ve kötü davranılan bu harika vatansever insanlardan kabaca ve acımasızca alındığında olacak olan şey de budur. Sevgi ve barış içinde evinize gidin. Bu günü sonsuza dek hatırlayın!" ifadelerini kullandı.

Twitter, Trump'a sansür uyguladı

KONGRE BİNASI BOŞALTILDI

- Daha sonra güvenlik güçlerinin de müdahalesiyle kalabalık binadan uzaklaştırıldı.

KONGRE BİNASI GÜVENLİ HALE GETİRİLDİ

- Türkiye saatiyle gece 3'te ABD'li yetkililer, göstericilerin binaya girmesinden 4 saat sonra, Kongre'nin bulunduğu binanın tekrar tümüyle "güvenli" hale getirildiğini açıkladı.

TOPLANTI YENİDEN BAŞLADI

- Trump yanlısı göstericilerin binadan çıkarılmasının ardından Kongre, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin katılımıyla Joe Biden'ın seçim zaferinin tescilini sağlayacak oturuma devam etmek için tekrar toplandı.

Senatörler oturumu tekrar başlattı

POMPEO: YAŞANANLAR KABUL EDİLEMEZ

ABD Kongre binasında yaşananların kabul edilemeyeceğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Kanunsuzluk ve ayaklanma - burada veya dünyanın herhangi bir yerinde- hiçbir zaman kabul edilemez. Pek çok ülkeye seyahat ettim ve her insanın inançları ve davaları için barışçıl bir şekilde protesto etme hakkını her zaman destekliyorum. Ancak, hepimizin güvenliğini sağlamakla görevli olanlar da dahil olmak üzere başkalarının güvenliğini riske atan şiddet, hem yurt içinde hem de yurt dışında kabul edilemez. Bu ayaklanmaya karışan suçluları hızlıca adalete teslim edelim" dedi.

TRUMP'IN TWITTER HESABI 12 SAATLİĞİNE ASKIYA ALINDI

- Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabından yaptığı paylaşımların üç tanesinin Twitter kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırılması gerektiğini ve hesabı 12 saatliğine askıya aldığını duyurdu. Twitter’dan yapılan açıklamada, platformun kurallarının ihlalinin devam etmesi halinde hesabının kalıcı olarak askıya alınacağı belirtildi.

ABD'NİN ESKİ BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMALAR

- ABD Başkanı Barack Obama yaşananları "ulus için büyük bir onursuzluk ve utanç anı" olarak niteleyerek "Tarih bugün yaşanan ve yasal bir seçim sonucu hakkında temelsiz bir şekilde yalan söylemeye devam eden görevdeki bir başkan tarafından kışkırtılan şiddet olaylarını hatırlayacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhuriyetçi Eski Başkan George W. Bush, başkentte yaşanan olayları "çok rahatsız edici ve çok üzücü bir durum" olarak nitelerken seçim sonuçlarına bu şekilde karşı çıkmanın ABD gibi demokratik bir cumhuriyette değil, ancak "muz cumhuriyetlerinde" olabileceğini söyledi. Demokrat Eski Başkan Bill Clinton ise Kongre binasındaki olayları ateşleyen şeyin, Donald Trump'ın dört yıldır sürdürdüğü "zehir siyaseti" olduğunu söyledi.

15 GÜNLÜK OHAL İLAN EDİLDİ

- Washington belediye başkanı, OHAL'in Biden'ın göreve başlayacağı güne kadar yani 15 gün daha uzatıldığını açıkladı.

4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 52 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

- Washington polisi, Kongre Binası'nda yaşanan çatışmalarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Washington'da Kongre Binası'nda dün yaşanan çatışmalarda 52 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

İKİ EYALETTEN TRUMP'A ŞOK HABER

- Senato ve Temsilciler Meclisi, Pennsylvania ve Arizona eyaletlerindeki sonuçlara itirazı reddetti.

NATO, AB VE BİRÇOK ÜLKEDEN "İTİDAL" AÇIKLAMALARI

- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'deki olaylara ilişkin açıklama yaptı. Stoltenberg, "Washington'daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli" ifadesini kullandı. AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell olayları "ABD demokrasisine karşı görülmemiş saldırı" olarak nitelendirerek seçim sonucuna saygı çağrısı yaptı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise "ABD'de yönetimin Joe Biden'a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye, Almanya, İngiltere, Fransa, dahil çok sayıda ülkeden itidal çağrısı geldi.

FBI'DAN YARDIM ÇAĞRISI

- Federal Soruşturma Dairesi'nin (FBI) Washington bürosu, Twitter'da paylaştıkları mesajla Kongre'deki şiddet olaylarına karışanları tespit etmek için halktan yardım istedi. FBI her türlü ihbar ve görselin değerlendirmeye alınacağını bildirdi.

RUSYA, NETANYAHU, MERKEL VE RUHANİ'DEN AÇIKLAMA

- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington'da yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Batı demokrasisinin "zayıf ve kırılgan" olduğunu savunan Ruhani, "Dün gece Amerika'da gördüğümüz şey, Batı demokrasisinin zayıflığıydı. Bir popülistin Amerika'ya yaptıklarına bakın. Amerika'nın tüm dünyayla bağlarına zarar verdi" ifadelerini kullandı.

- Almanya Başbakanı Angela Merkel ise "ABD'den gelen görüntüler beni kızdırdı, üzdü. ABD demokrasinin saldırganlardan daha güçlü olduğuna eminim" dedi.

- İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, "Benim için Amerikan demokrasisi her zaman bir ilham kaynağı olmuştur. Bugün meydana gelen şiddetli öfke, Amerikalıların ve İsraillilerin savunduğu değerlerle uyuşmuyor. Washington DC'deki Capitol Hill'e yapılan saldırı utanç vericiydi ve bu türlü bütün saldırıları kınamalıyız. Her zaman olduğu gibi Amerikan demokrasisinin galip geleceğinden hiç şüphem yok" ifadelerini kullandı.

- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'deki "arkaik (eskimiş)" seçim sisteminin demokratik standartları karşılamadığını ve Amerikan toplumundaki bölünmenin sebebi olduğunu söyledi. Zaharova, "Bu ABD'nin iç meselesi. Ancak ABD'deki seçim sisteminin 'arkaik' olduğuna yeniden dikkat çekmek istiyoruz. Bu sistem modern demokratik standartları karşılamıyor ve çok sayıda ihlale olanak sağlıyor. ABD basını ise, siyasi güç mücadelesinin aracı haline geldi. Bu, birçok açıdan şu anda Amerikan toplumunda gözlenen bölünmenin sebebi oldu" dedi. Zaharova, dost ABD halkının tarihlerindeki bu dramatik anı saygın bir şekilde geride bırakmalarını umduklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: HABER7

Editör: TE Bilisim