ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - ABD Adana Konsolosluğu ve Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu (JCI) Diyarbakır işbirliği ile Doğu ve Güneydoğulu iş kadınları zirvesinin dördüncüsü Van’da yapıldı.

 

Specht zirvede yaptığı konuşmada kadınlara güç veren açıklamalarda bulundu. Specht, “Size şimdi tartışmalı veya provokatif gelecek bir şey söylemek istiyorum. Ben bir feministim. İnsanlar bu kelimenin ne anlama geldiği konusuna her zaman hem fikir değiller. Benim için feminist olmak her kadının kendi hayatında olması ve olabileceğini belirleme hakkına sahip olduğuna inanmaktır.” Dedi. Specht, yaptığı konuşmanın ardından kadınlar tarafından uzun uzun alkışlandı.

 

 

A.B.D Adana Konsolosluğu, Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu (JCI) Diyarbakır işbirliğiyle, Van’da, 20-21 Mayıs tarihlerinde, dördüncü Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi düzenlendi. Zirve’nin açılışına Van protokol üyelerinin yanı sıra, A.B.D. Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, A.B.D. Büyükelçisi John Bass’in eşi Holly Holzer Bass ve JCI Diyarbakır eş başkanları Mustafa Şekercioğlu ve Didem Yaka katıldı.

 

 

VERİMLİ BİR ZİRVE

Zirve bu yıl, güneydoğu ve doğu Anadolu’nun çeşitli şehirlerinden gelen 100 civarı orta-küçük iş sahibi kadının katılımıyla 20-21 Mayıs tarihlerinde Van’da gerçekleştirildi. İş kadınlarına işlerini geliştirmek somut araçlar vermek, kendi çevrelerinde lider olmak için ilham vermek ve iş ağlarını inşa etmelerine yardımcı olmak amacını taşıyan zirvede seminerler, bilgi veren oturumlar ve motivasyon veren konuşmacılar yer aldı. İlk iki zirve Diyarbakır’da, üçüncü zirve ise Şanlıurfa’da düzenlendi. İş Kadınları Zirvesi, ekonomik ve sosyal gelişmeyi teşvik etme arzusuyla ortaya çıkmış olup, kendi topluluklarında ekonomik lider rolü oynayan doğu ve güneydoğu Anadolu’da yaşayan kadınları, barış ve refah adına çabalarını sürdürmeyi teşvik ediyor.

 

 

“DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK İÇİN BİR AKTİF VATANDAŞ YETER”

Zirvenin ortağı olan JCI Diyarbakır ise 2009 yılında kurulan Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu Türkiye şubesinin yerel bir kolu. Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu, (JCI)18-40 yaş aralığı için uluslararası bir kar gütmeyen sivil toplum örgütü olup misyonu, pozitif değişim yaratmak için gençleri güçlendirecek gelişim fırsatları sunuyor. 1915’ite St. Louis, Missouri, A.B.D.’de kurulduktan sonra, 1944’te A.B.D. grubu Kosta Rika, Guatemala, Meksika, Panama, El Salvador, Honduras ve Nikaragua gruplarıyla birleşmiş ve Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu kurulmuş. Şimdi dünyanın her yerinde 200.000 üyesiyle ve 100’den fazla ülkede bulunan şubeleriyle, JCI üyeleri “Dünyayı değiştirmek için bir aktif vatandaş yeter” sloganıyla, kendilerini yerel sorunlara hem yerel hem de küresel topluma katkı sağlayacak çözümler bulmaya adamış.

 

 

ŞEKERCİOĞLU: EŞİTLİK KAZANDIRIR

Zirvenin açılışında kısa bir konuşma yapan JCI Diyarbakır eş başkanı Mustafa Şekercioğlu, katılımcılara teşekkür etti. Şekercioğlu, Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği ile A.B.D. Adana Konsolosluğu işbirliği ile düzenlenen Doğu ve Güneydoğulu iş kadınları zirvesinin dördüncüsünü Van’da gerçekleştirdiklerini belirterek, “Zirve ilk iki yıl Diyarbakır’da, üçüncüsü ise Urfa’da yapıldı. Gerçekleşen zirvemizde Van’a konuk oluyor ve ivme kazanarak yolumuza devam ediyoruz. Bu yıl yaklaşık 100 kadın konuğumuz ve 58 kadın konuşmacımızı ağırlıyoruz. Siz değerli iş kadınlarından işlerini geliştirmek, işlerinde kullanabilecekleri somut araçlar vermek, proje, inivasyon, kendi çevrelerinde lider olmak, hayallerini inşa etmek, girişimcilik, ekonomi, yükselen trendleri yakalamak adına seminerler, atölyeler, bilgilendirme çalışmaları ile Türkiye’deki kulvarında başarılı zirvedeki birçok iş kadını ile istişare etme olanağı sağlanacaktır. Kadınların her alanda etkin bir biçimde yer almasını destekliyoruz. Yolu açılan bir kadını kimse durduramaz. Çünkü siz değerli kadınlar işlerinizi altın bir koza gibi işliyor, bir anne sevgisi ile sahip çıkıyorsunuz. Biz sizinle birlikte omuz omuza yol açmaya devam edeceğiz. Çünkü eşitlik kazandırır.” Dedi.

 

 

SPECHT: DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM

Daha sonra konuşan A.B.D. Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, konuşmasına Türkçe başlayarak katılımcılara teşekkür etti. Specht, daha sonra konuşmasını İngilizce yaptı. Specht yaptığı konuşmada, böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmakta gurur duyduğunu söyledi. Specht, “Sizlerle tanışmayı ve konuşmayı dört gözle bekliyorum. Zaferlerinizi duymak ve kadınların iş hayatında karşılaştıkları zorlukları nasıl yenebilecekleri konusunda birlikte düşünmek istiyorum. Biz ve bizlere yeni fikirler vermek için sizlerle kendimle ilgili bilgileri de paylaşacağım.” Diye konuştu.

 

 

“ÇÖZÜMLER BULMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Specht, diplomasinin ve iş hayatının erkek egemen bir dünya olduğuna vurgu yaparak, “Dolayısıyla aynı iş hayatındaki kadın diplomatlar kendileri gibi düşünen güçlü kadınlarla buluşurlar. Buraya kendi gurubumdan bazılarını da getirdim. Bir diplomat ve Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Büyük Elçisi eşi Holly Holzer Bass ile birlikte olduğum için çok mutluyum. Ayrıca A.B.D. temsilciliği ekonomi müsteşarının burada olmasından çok mutluyum. Bu etkinliğin amacı bize sektörler arası bağlar oluşturması fırsatı vermesi. Burada cinsiyetçiliğin ötesine gidecek ve yeteneğimizi maksime edecek kişisel ve profesyonel hayatımızı ilerletecek, toplumumuzu ve ekonomimizi geliştirecek çözümler bulmaya çalışacağız.” İfadelerini kullandı.

 

 

“O BENİM EN BÜYÜK BAŞARIM”

Specht, konuşmasında kendisinden de bahsetti. Specht, “Bir kariyer diplomatıyım. Asya, Afrika, Güney Amerika ve Ortadoğu’nun uzak yerlerinde ve çeşitli Avrupa ülkelerinde 27 yıldır hizmet ediyorum. Aynı zamanda bir anneyim. Tek başına bir anne olarak 19 yıldır işte zor geçen bir günün üzerine evde yemek yapmaya, temizlik yapmaya, ödev kontrol etmeye ve çok çalışmak, saygı ve merhamet gibi kavramları erkek bir oğlan çocuğuna öğretmek için döndüm. Şuanda üniversitede uluslararası ilişkiler okuyor. O benim en büyük başarım ve hep öyle kalacak.” Dedi.

 

SPECHT: BEN BİR FEMİNİSTİM

Specht konuşmasını şöyle sürdürdü: “Size şimdi tartışmalı veya provokatif gelecek bir şey söylemek istiyorum. Ben bir feministim. İnsanlar bu kelimenin ne anlama geldiği konusuna her zaman hem fikir değiller. Benim için feminist olmak her kadının kendi hayatında olması ve olabileceğini belirleme hakkına sahip olduğuna inanmaktır. Başka kimsenin ona kendi seçeneğini zorlama şansı yoktur. Eğer mühendis olmak istiyorsa olmalıdır. Veya bir doktor ya da astronot. Veya evde çocuklarını yetiştirmek isteyen bir anne. Hayattaki yolunu kendi seçmelidir. Ama bu her zaman kolay olmuyor. Kadınlar olarak başarıya ulaşmak yolunda erkek arkadaşlarımızın karşılaşmadığı engellerle karşılaşıyoruz. Daha küçükken bu engellerle karşılaşmaya başlıyoruz. Okulda matematik ve bilimin erkeklerin dünyası olduğunu duyuyoruz ve öğreniyoruz. Siz bilmem ama benim küçükken matematik ve fen öğretmenlerim erkekti. Ve küçük kızlar dünyanın kendilerini bilim insanı veya mühendis olmalarını beklemediğini öğrenir. Ve kariyerimizde çoğunlukta erkeklerin yapacağı şeyleri yapamayacağımızı öğreniriz.”

 

 

“HEPİMİZ BURADAYIZ, ÇÜNKÜ BAŞARILIYIZ”

Specht konuşmasında kadınların iş hayatında, okul hayatında yaşadıkları sıkıntılara da değindi. Specht, “Kadınların iş kafası yoktur. Şirketimiz için tehlikeli yerlere gidemeyiz. Uzun saatler çalışamayız. Ve en yukarıdaki pozisyonlar için çalışamayız. Ve biz kadınlar yapamazsın diye duya duya yapamayacağımıza inanmaya başladık. Sonuç olarak kadınlar iş hayatında yapamazsın üzerinden temsil edilmemeli. Specht, kadınların iş hayatında ve politikada yeterince temsil edilmediğini, rakamların da bunu açıkça ortaya koyduğunu dile getirerek, şöyle dedi: "Dünyadaki 150 devlet başkanından sadece 10'u kadındır. Dünyanın en önemli şirketlerinden yüzde 15'inden az bir oranının üst düzey yöneticileri kadın. Bunu değiştirmemizin zamanıdır. Bu inancı gerçeğe dönüştürmemiz için birbirimizi desteklememizin zamanıdır. Bugün hepimiz buradayız, çünkü başarılıyız. Bir iş sahibi olabilirsiniz. Ben bir konsolosluğu yönetiyorum. Başarılı olmamıza rağmen dünya bizi erkeklerden farklı yargılıyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre insanlar başarılı erkekler ve başarılı kadınlar hakkında daha farklı düşünmektedir. Başarılı erkekler hırslı, risk alan kişiler olarak tarif edilmektedir. Ve bu özellikler pozitif olarak nitelendiriliyor. Ama başarılı kadınlar negatif olarak tarif edilmektedir. Baskıcı, saldırgan ve umursamaz olarak tarif edilmektedir.” Şeklinde konuştu.

 

AZİMLİ OLUN, RİSK ALIN

Kadınlardan kendisi ile birlikte söz vermelerini isteyen Specht, “Her sabah uyanmak ve yapabilirim demek, işinizi, kariyerinizi ve toplumlarınızı inşa ederken, hırslı olun. Azimli olun. Risk alın.” Dedi. Specht, JCI Diyarbakır eş başkanları Mustafa Şekercioğlu ve Didem Yaka’ya Türkiye’nin farklı illerinde düzenledikleri gençlik konferanslardan dolayı teşekkür ederek, birer plaket verdi. Zirve daha sonra basına kapalı olarak devam etti. 

Editör: TE Bilisim