İsimlerin boy boy listelendiği, eş-dost-akrabaların milletvekili adayı olarak lanse edildiği, sayısız anket şirketinin şimdiden birilerini ‘milletvekili’ ilan ettiği sürece kavuşmuş olmanın hüznüne kavuşmuş bulunmaktayız!

Şimdiye kadar Van mevzu olduğunda esamesi okunmayanların ‘Van sevdalısı’ olduğu şu günlerde kulisler ‘milletvekilleri’ isimleri ile çalkalanıp duruyor.

Hem AK Parti’de hem HDP’de seçimin startı kongrelerle birlikte de zaten verilmiş oldu.

HDP’de ‘devlet sırrı’ olarak son zamanlara kadar saklanan aday adayları ile ilgili gelenek HDP’nin Türkiyelileşme adımı sonrası biraz da olsa bozulurken halen ‘ne denilirse o’ şeklindeki düşünce nedeniyle çok bir hareketlilik yok.

Lakin AK Parti’de şimdiden listeler sayfalarca uzayıp gidebiliyor. Öyle görünüyor ki AK Parti’nin milletvekili aday adayı olma listesinde başvurusu yer alan isimlerin sayısı bu seçim döneminde geçtiğimiz döneme oranla 2 ya da 3 kat daha artmış olacak. Haliyle adını ilk kez duyacağınız isimlerle dolu listeler görmeye hazır olun!

***

Mesele ‘ben adayım’ demeye geldiğinde büyük listeler oluşturulurken, ‘Van ne yapacaksınız?’ denildiğinde ard arda 5 cümle sıralayamayacak isimleri çıkardığınızda şu anda hatırı sayılır isimlerin de isimlerinin zikredildiğini duyabiliyoruz.

Fakat şimdiden lansa edilen isimlere bakıldığında bile Van’ın alt yapı olarak ideolojisini tamamlayamamış ve tam anlamıyla milletvekili olacak siyasi ruhu yakalamamış isimlerin sayısının bir elinin parmaklarını geçemeyeceğini söylemem mümkün.

Velhasıl… Biz yine de birkaç ‘kurtarıcı’ veyahuh ‘ağabey’ olabilecek isimlerin çıkabileceği umuduyla kulislerin sesini dinlemeye devam edeceğiz.

‘Ağabey’ demişken… Van’ın ilk milletvekili aday adayı olan Abdullah Aras’ın hiç şüphesiz adaylığı ile ilgili sohbetimizde dile getirdiği bir çok konu vardı. Uzun sürenin birikmişliklerini bir araya topladığında ‘adaylık benim hakkım’ şeklinde bir kanaate varması normal olan Aras’ın satır aralarında değindiği önemli konular vardı.

Hem teşkilatlanma, hem adaylık süreci hem de seçimlerdeki doğrular-yanlışlar ile ilgili tespitler yerindeydi. Bunlardan doğru olan da ‘ağabeylik’ mevzusu… Van’ın Hüseyin Çelik’ten sonra dolduramadığı o ‘1 numara’ ve ‘ağabey’ boşluğu halen dün gibi tazeliğini koruyor. Haliyle Van bu seçimde sadece 8 milletvekili seçmekle yetinmeyip hem temsiliyet hem siyasi olarak kabiliyet anlamında ‘büyükşehir’e layık vekilleri Ankara’ya göndermeli.

Aksi takdirde yine ‘aynı’ sözleri dinleyip hükümetin yaptıklarını bize ‘andımız’ gibi ‘ezbere’ okuyan milletvekillerini dinleyecek, onların anlattıkları ‘hikayeler’ ile ‘büyümemeye’ devam edeceğiz…

***

Adettendir seçim öncesi 5 farklı milletvekili aday adaylığı profili çizilir.

*Birincisi, adaylık düşünüp de ismi aylar öncesinden konuşulmaya başlananlar
*İkincisi, “İstemem yan cebime koy” diyerek inkar etmeyip ‘adayım’ da diyemeyenler.
*Üçüncüsü, birilerinin zorla milletvekillerine yerleştirip ‘abi aday ol’ ricasında bulundurdukları.
*Dördüncüsü; halk teveccüh ederse ‘adayım’ şeklindeki havaya girip aday olmak için dünden hazır olanlar.
*Beşincisi; seçime az bir süre kala ‘piyangodan’ çıkanlar.

Şimdiden bu kriterlere uyan ve uyma yolunda adımlar atan isimler ile sıkça karşılaşmaya hazır olun.

***

Her seçim öncesi hiç şüphesiz herkesin istediği şey ‘istediği’ isimlerin milletvekili aday adayı olarak gazetelerde, haber bültenlerinde yer alması, anketlerde üst sıralarda olması.

Gelin görün ki, her seçimde halkın istediği değil de birilerinin istediği isimler üzerinde oluşturulan listelere ‘zoraki’ oylama gibi bir sisteme kurban ediyoruz temsiliyetimizi.

Adaylığı düşünenler, yıllardır teşkilatçılık yapıp da siyasi kariyerini milletvekilliği ile zirveye ulaştırmak isteyenler ve bu işin kaymağını yemek isteyenleri bir kenara koyalım?

Liderlik ve öncülük vasfı olup da bunu bir yerlerde gizleyenlerin de, aklında fikrinde siyasi düşünce olup bunu dışarıya çıkaramayanların da hali hazırda siyaset içerisinde yer alıp artık mecliste olması gerekenlerin de yavaş yavaş ön plana çıkarılması gerekiyor…

Her seferinde onlar ‘ben adayım’ diyecek hali yok ya, bizim de alternatif isimleri ‘teklif etmemiz’ ve bu kenti bu isimler temsil etmeli şeklinde ibarelerle ‘gizli’ temsilcileri ön plana çıkarmamız gerekiyor artık. Partisini bir kenara bırakalım, bu kentte siyaset yapma potansiyeli olan isimleri gerekçeleri ile birlikte ‘bir bir’ işleyelim.

Halkın da bizim de önereceğimiz ve ‘bu olmalı’ diyebileceğimiz isimlerimiz var elbette. Değil mi?

O zaman bir sonraki yazıda ‘kimler Van’ın milletvekili olmalı’ ya da ‘kimler milletvekili olması için desteklenmeli’ şeklinde bir yazı dizisi ile bu anlamda ilk adımı biz atmış olalım.

Yoksa bizi temsil etmek için önümüze sürülenleri seçim günü geldiğinde sandıkta ‘istemeyerek’ oylama geleneğini devam ettireceğiz.

Seçim kazanını kaynasın o zaman!..