Zaman daraldıkça siyaset ortamı gittikçe renklenmeye ve isimlerin daha net ve belirgin bir şekilde konuşulduğu bir ortam oluşmaya başladı. Üstelik artık adayları konuşmak için hiç de erken değil. Bunu partilerin seçime çoktan start verdiğini görünce anlıyoruz zaten.

Önceki gün haber bültenlerinde yer aldı. AK Parti 5 Kasım sonrasında adaylık başvuruları almaya başlıyor.

CHP bırakın başvuru almayı ilçe adaylarını daha şimdiden açıkladı.

HDP’nin de bir çok isimle ilgili çalışma yaptığını biliyoruz.

Haliyle artık adayları konuşmanın ve konuşturmanın tam zamanı.

O yüzden bizler de hızımızı artırarak yazmaya, konuşmaya ve konuşturtmaya devam ediyoruz.

 

***

 

Eyüp ACAR

 

Gençlik kollarından bu güne dek hep hareketli bir siyaset yolu izleyen ve hemen hemen her tartışmalı ortam ve siyasi rekabette her dönem adı geçen bir isim. AK Parti genel merkezi de onu yaptığı çalışmalardan dolayı uzun süre ‘gençliğin abisi’ olarak tanıdı, bildi. Sonraki süreçlerde de bir çok seçimin merkezinde yer aldı. En son İl Başkanlığı sürecinde adaylığı ve kararlılığıyla dikkat çekti. Son 7 kişilik listede yer alıp Cumhurbaşkanı ile görüşenler arasında yer aldı. Kayhan Türkmenoğlu’nun il başkanı olarak atandığı süreçten sonra o da yeni yönetimde il başkan yardımcısı olarak görev aldı. Ama dikkat çeken bir nokta var, siyasetin eski çok sesli Eyüp Acar’ı yerine daha sessiz sakin ve ılımlı bir siyaset yapan hatta çözümcü bir misyon üstlenen bir hale hale bürünen bir Eyüp Acar var. Kulislerde çokça onun da adı geçiyor, İpekyolu Belediyesi için aday olabilecek ve aday gösterilmesi muhtemel isimlerden birisi. Ama bu sessizliği neye yorulur bilinmez, bekleyip görmek gerekir.

 

Süleyman OFLAS

 

Geçmiş seçimlerde ailesinin bağımsızlığı adaylığı ve almış oldukları ciddi bir oy var ortada. Bu oyların çoğunluğu Tuşba ilçesinden gelen oylardı. Aşiretsel olarak da aile olarak da Tuşba’da güçleri bilinir. İnşaat Mühendisi olan Oflas’ın eğitimli ve kariyerli olması Tuşba’daki adaylığı için ortamı daha elverişli bir hale getirir durumda. Artısı sevilen ve sayılan bir isim olması. Mevcut AK Parti yönetiminde de yer alan Oflas’ın aşiretinin de oyunu ve desteğini alabileceği isimlerden biri olarak görülüyor. Tuşba kulislerinin her muhabbetinde ismi eksik olmayan olası ve muhtemel adaylardan birisi.

 

Burhan İnan

 

Adını bilmeyen duymayan yoktur herhalde. Hem tanınırlığı hem de sosyal medyada ciddi bilinirliği var. Her dönem siyasette adı mutlaka geçen isimlerden. İpekyolu İlçe Başkanlığı için genel merkeze davet edilmiş ve ilçe başkanlığı için görüşmelerde yer almıştı. Görev almamasına ve Vesim Yaviç’in tercih edilmesine rağmen partisine küsmeden başkan yardımcısı olarak verilen görevine devam eden vefakar isimlerden. Ailesiyle de uzun yıllardır Van’da yaşayan bir aile olmasıyla da biliniyor. Babası çok uzun yıllardır İpekyolu ilçesine bağlı Şerefiye Mahallesinin muhtarlığı yapmakta. İpekyolu’nun sakinlerini eşraflarını neredeyse isim isim bilen bir isim. Aynı özellik oğlu Burhan inanda da var. Kulislerin sıradışı adayı olan İnan’ın bu dönem bir adaylık hamlesi yapabilceği bekleniyor. Haliyle adı kulisleri bolca muhabbetlendiren isimlerden birisi.

 

Bedirhan Erdem

 

Önceki dönem Gevaş İlçe Başkanı. Görev yaptığı süreçte halk tarafından sevilen Gevaş’ta belli bir kitle oluşturan ve siyaseti bilen bir isim olarak dikkat çekiyor. Başkanlık süreci bitmesine rağmen hala ilçedeki ve Gevaş ile alakalı her ortamda bulunun insanların talepleriyle ilgilenen ve çözüm bulmaya çalışan bir isim. İlçe başkanlarının değiştirildiği süreçte genel merkezin görevi bırak dediği zamanda itiraz etmeden partisinin kararının kabul eden ve saygı gösterip dava sahipliliğinin gerekliliğini yerine getiren Bedirhan Erdem, Gevaş için muhtemel ve olası adaylardan birisi. Sinan Hakan’ın yeni bir belediye sürecine yelken açacağı ve daha farklı bir ilçede aday olabileceğinden hareketle Gevaş’ta ismi en güçlü duran isimlerden.

 

Abdullah Aras

 

Önceki dönem İl başkanlarından. Görev süresi sonrasında milletvekilliği aday adaylığı başvurusu yapmasına rağmen listelerde yer alamayan Aras’a sıkça toplumdan ‘aday ol’ çağrısı gittiğini biliyoruz. Aynı zamanda AK Parti’nin zor zamanlarında görev yapan ve bir şekilde aday gösterilmeyen isimleri arasında yer alıyor. Onun uzun yıllardır siyaset arenasında yer almasına, deprem dönemi gibi ağır bir süreçte partiyi ayakta tutma çabasına rağmen hala bir şekilde milletvekilliği ve belediye başkanlığı görevi almaması garip bir nokta. Kendisinin yerel seçimlerde adaylığa sıcak bakmadığı ve bu süreçte aday olmayacağı bilgisi de bulunuyor. Ama ismi kulislerde sıkça konuşulan isimlerden Büyükşehir Belediyesi için.

 

Yılmaz Sevimli

 

Mevcut dönemde İl yönetiminde yer alan siyasetten çok iş dünyasında daha çok tanınırlığı bulunan bir isim. İl başkanıyla yakın muhabbeti olan ve ismi kulislerde Edremit için anılan isimlerden birisi.

 

Çağatay Akyol

 

Son dönemlerin öne çıkan hukukçularından. AK Parti’nin en büyük eksikliği olan hukukçulardan oluşan yapılaşmanın öncülüğünü yaptı. Yıllardır Baro ve benzeri yapılanmalarda eksik olan Ak Parti yakın avukat çevresinin HUDER adlı STK çevresindebir araya gelmesini sağladı. AK Parti Van il yönetimine görmeden önce seçildiği HUDER Van İl Başkanlığı görevi de devam ediyor. Önemli kurumların avukatlığını yapan Akyol’un ismi Erciş için anılmakta.

 

Ayhan FİDAN

 

Van siyasetinin ve iş dünyasının beyefendisi. Yıllardır farklı kuruluşlarda, oluşumlarda ve siyaset içerisinde yer almasına rağmen adının yanına olumsuzluk koymayan siyasetçilerden. Geçmiş yıllarda çok büyük ve önemli görevler aldı. Türkiye-İran İş Konseyi Başkan yardımcılığı gibi önemli görevlerde bulundu iki ülke ticaretinde ve siyasetinde önemli görüşmelerde yer aldı. Yine önceki dönemlerde Van TSO yönetiminde yer alarak ciddi işleri başaran ekibin içinde bulundu. Geçtiğimiz yıllarda milletvekilli aday adaylığı talebini ortaya koydu. Almadığında da tavır sergilemeden aynı çizgide siyaset yapmaya devam etti. Hem liyakat sahibi hem de siyaseti bilen ve Ankara’da çok farklı bir havası bulunan Ayhan Fidan, mevcut konjonktürde belediye başkanlığına yakışabilecek isimlerden biri olarak zikrediyor. Bir çok ilçe ile birlikte İpekyolu gibi en büyük ilçe için de zikrediliyor. Fakat kulislerde Büyükşehir Adaylığını konuşanların sayısı da azımsanacak gibi değil. Onun nasıl bir hamle yapacağı da merakla bekleniyor.

 

Bu haftanın öne çıkan isimleri bunlar.

Yorumları alalım.